Porodiljsko i povoljnosti rađanja u raznim zemljama

Started by vrana, August 08, 2011, 05:24:03 PM

Previous topic - Next topic

janavi

Quote from: Lani on August 09, 2011, 11:10:50 AM
Mislim da bi trebalo poslednjih dvadesetak postova da se izdvoji u posebnu temu.  :think:
daj samo link odakle da počenm i kako da nazovem temu, sorry, nisam čitala, nemam kad
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

Lani

Quote from: vrana on August 08, 2011, 05:24:03 PM
Meni je to stvarno, alis tvarno nezamislivo. Znam da pola sveta tako zivi, tj veci deo zapadnog, prosperitetnog sveta, ali ja ne mogu da verujem da toj deci nista ne fali. Meni je to jako tuzno u nehumano.

I znam da i mi idemo ka tome, da ni kod nas nece vecno moci da se godinu dana odsustvuje sa posla, ali srecna sam sto u moje vreme moze. Po meni bi najbolja varijanta sto se tice porodiljskog odsustva bila 6 meseci full time odsustvo, i jos godinu dana part time.

Nisam sigurna kako je to u Skandinaviji regulisano, ali nesto verujem da oni imaju neku super magicnu formulu koja svima odgovara .

Od ovog vraninog posta na 8. strani.  :)

janavi

Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

Praslin

Kod nas je takođe svejedno da li si doktor ili si konobar  :wall:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

vrana

Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

Praslin

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Despina

ne me gurati u Svedsku :ljut:mi smo bolji od njih :girl_haha:
A, L, S

Lukina mama

meni se cini da je svugde humanije nego ovde :(

sto rece maxic, zavisi od firme, kod mene na poslu radimo samo koleginica i ja, i kad sam se porodila imala sam 5 nedelja, porodila se na carski, i to samo 4 nedelje , uzela jednu nedelju odmora....

Quote from: Praslin on August 08, 2011, 05:27:15 PM
Ovo baš i nije tačno.
Tako je u Americi, ali u zemljama EU baš i nije, naprotiv.
U Americi je (od sveg tog zapadnog sveta) život najteži kada se pogleda zdravstvo, porodiljska odsustva, plaćanje školovanja i slično.

tacno .
Quote from: maxic on August 08, 2011, 11:31:03 PM
Kakav crni novac za rodjenje djeteta, samo malo ti se od taksi odbije  i da se nogama u dupe udaras .

Obecane zemlje skandinavske :clap:  Mogla bih komotno da se selim, klima nam je ista.

i ja mislim da bi prebolela zimsku klimu :D

uslovi u bolnicama su mnogo bolji, mada se nesto ne secam bolnica tamo, kao kroz maglu i to samo VMA.

ovde te gledaju samo kroz osiguranje, mene drzali onda za ledja 5 dana, a da nisam imala osiguranje, izbacili bi me iz bolnice ko jedan i dva.

ja imam tu srecu da mi gazda place osiguranje, tako da mi je veliko olaksanje.
Luka ,09 April 2005

rafa

Quote from: vrana on August 08, 2011, 05:24:03 PM
Meni je to stvarno, alis tvarno nezamislivo. Znam da pola sveta tako zivi, tj veci deo zapadnog, prosperitetnog sveta, ali ja ne mogu da verujem da toj deci nista ne fali. Meni je to jako tuzno u nehumano.

I

Ja bih zelela da verujes da toj deci nista ne fali, posto verujem da mojoj deci nista ne fali a u navedenoj su kategoriji.  :)
Malo mi je ovo grubo, kao jadna i sirota ta deca, mora da su nepovratno emotivno i neznamnijakako unisteni.
Jeste nehumano, ali sta je tu je, bilo nam je kako je moralo da bude, preziveli smo nekako.
10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception

martina

ma naravno da im ne fali, ljudi se adaptiraju na ono gdje zive
moja djeca su isla u vrtic sa 6-8 mjeseci ( kako ko), i to je bio omjer 1:3.
bilo je skupo, sto jes-jes, al prezivi se
moja kumica u svajcarskoj je imala placenu pomoc, plus bake, a posto je stomatolog, mogla i da radi koliko hoce. pa sad, jeste porodiljsko 4 mjeseca, al prezivi se. tamo zene masovno i prestaju da rade kad se djeca rode, al njoj to nije bila opcija. i ima ih tri ( kcerke sve)

kad psiholozi pocnu s pricama kako do tri godine ne treba ni pomisljati na vrtic, stvarno se upitam gdje zive. po tim pricama, sad bismo imali na ulicama horde neprilagodjene djece. a nije tako, naprotiv, ako djeca i imaju probleme to je depresija koja potice od viska roditeljske paznje ( pise u zadnjem harpersu), roditelji previse paze djecu, a ne premalo, prvi put kad moraju da shvate da nisu super, prelijepi i prepametni, sjebu se, jadni. posto ih odmalena ucimo da nije bitno jesu li pobijedili, dobijaju pehare za ucestvovanje, skole im se prilagodjavaju na sve nacine... djeca ne kontaju kako u stvarnom svijetu najednom ispadose prosjek prosjeka. al to je ( mozda) druga prica

sve to kad je receno, meni opet nije jasno kako se u zapadnoj evropi, gdje im ipak trebaju djeca, ne sjete da nesto urade za tu djecu i roditelje - nije!

tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

linga

Ovih našig godinu dana je stvarno dosta, ali nekako mi se čini da je u ostalim stvarima neprilagodjeno - na primer to part time radno vreme je super stvar, a jako malo znam njih da je to ovde uspelo da izboksuje. Ne mora da bude ni to, recimo u mom slucaju je nemoguce, ali je itakeko moguce da radim od kuce, iz parka, da svedem boravak u redakciji na minimum, sto mi uglavnom nije dozvoljeno (osim u drugoj trudnoci kada sam imala sjajnu urednicu i radila od kuce, bukvalno nema razlike u uradjenom poslu, osim sto nisam sibcila do redakcije)
To u SAD je nehumano strasno, moja kuma oba puta posle 3 meseca pocela da radi kada je iskoristila sve odmore i sl. Jedino sto su ona i mm mogli da se menjaju sa smenama pa deca nisu isla u vrtic do 3,4 godine, ali jbga oni se nisu ni vidjali  :(

Praslin

Mislim da ne treba mešati preterano maženje dece sa dužinom porodiljskog.
Stvarno ne znam kako dete u prvoj godini života uopšte može "previše" da se mazi.

Slažem se sa Lingom.
Meni se nekako čini da je odlično da mama bude godinu dana na porodiljskom, da posle radi još neko vreme part time i onda da se vrati full time na posao.
OK, istina je da neki poslovi ne mogu da se rade part time, ali većina zaista može. Mogla bih da se kladim da u ogromnoj većini barodica bar jedan od roditeja radi vrstu posla koja može da se radi part time, ali naši poslodavci tradicionalno nemaju razumevanja za tu vrstu angažovanja radnika, izbegavaju da zapošljavaju žene koje imaju malu decu ili imaju izgleda da u skorije vreme ostanu u drugom stanju  :girl_sad:

Saska

Ja ne bih volela da radim part time, ili sve ili ništa. U mojoj vrsti posla part time ne znači ništa i ovako te "pojedu" preambiciozni (muškarci i žene) kojima ne pada na pamet da ni u kasnim tridesetim zasnivaju porodice.

Praslin

Ne mislim ja da svako treba da radi part time. Ali bi bilo lepo da postoji izbor...