Porodiljsko i povoljnosti rađanja u raznim zemljama

Started by vrana, August 08, 2011, 05:24:03 PM

Previous topic - Next topic

Praslin

Obrni - okreni, mnogo toga zavisi od funkcionalnih baba i deda koje mi nemamo  :girl_sad:

Inače, moja drugarica koja je do skoro živela u Francuskoj praktično nije radila nekoliko godina iz dva razloga:
- radno vreme škola i vrtića je prilično neusklađeno sa radnim vremenom roditelja (podrazumeva se da neko ostaje da ih čuva)
- poreska davanja su mnogo veća ako oboje roditelja rade, pa se (osim za visoko plaćene poslove) ženama baš i ne isplati da idu na posao i da rade za siću koja ostane posle povećanih poreza i cene dobre siterke (koju svakako moraš da uzmeš zbog neusklađenog radnog vremena).

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

maxic

Part time varijanta je super u idealnim uslovima. Ja ipak mislim da ne moze biti regulisana od strane drzave, jer poslodavac najbolje zna ko mi kad i zasto treba. Zato neki imaju part time opciju , neki nemaju. Upravo iz razloga koji je navela Saska i jos po neko. Part time ne mozes da se posvetis poslu, mozes da odradis po nesto, ali nisi tu kada je hitno, kada iskrsnu stvari, cesto ne mozes da docekas na kraju radnog vremena da zavrsis jednu cjelinu. I da postoje dvije osobe koje rade jedan posao po 4 sata , tesko je napraviti idealnu komunikaciju izmedju njih, da sve funkicionse, makar kao da jedna osoba radi.
Dvije drugarice rade tako, jedna je racunovodja, brine o racunima manje zahtjevnih klijenana 30 sati nedeljno i uvjek joj nesto iskrsne, jos se nije desilo da radi ispod 40, ali ipak bolje jer da je na punom radila bi i 50. I uvjek su svi ljuti na nju kad im kaze da nesto preuzmu zavrese obave za nju.
Druga radi kao graficki dizajner, ali je vlastite talente, kapacitete i mogucnosti stavila na "hold" i bavi se copy/paste poslom, da bi mogla da radi od -do a ne po projekitima, gdje se zahtjeva puno vremena. Shodno tome je i plata.
Ja radim u robnoj kuci, jer je to jedino flexibilno radno vrijeme koje bi ispratilo sva odvozenja i dovozenja. To i ne racunam u posao , ali hocu da kazem gledala sam nije da nisam, ali izbor je bas skucen.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

aleks

vrano, ja sam cula da je u HOlandiji to sve super organizovano. Ali i da je skupo i da se odbija od poreza. Ako te nesto konkretno zanima mogu da se raspitam. Kumovi nam tamo zive.

A o radnom vremenu roditelja i vrtica necu  ni da pocinjem. Doduse moje dete ide samo pola dana...neki rade do pola 5, a ako doneses potvrdu da radis do 5 onda dete moze da ostane do 5  :blink: Znaci, roditelj mora da se teleportuje, nema druge.

I problem je sto ima milion raspusta, jesenji (uveli ga prosle godine), bozic, izmedju dva semestra, uskrsnji...pa praznici...
da poludi covek :wacko:
Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

Blue

Quote from: vrana on August 10, 2011, 11:02:15 AM
I zanima me da li neko zna kako je ovo ptanje uredjeno u Holandiji?

16 nedelja ukupno moze da se izostane (od toga 4-6 pre porodjaja, ostatak posle), placeno 100%

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

maxic

Quote from: Blue on August 10, 2011, 10:05:20 PM
16 nedelja ukupno moze da se izostane (od toga 4-6 pre porodjaja, ostatak posle), placeno 100%

Meni ovo nije cudno, nismo svi isti. Meni je samo neobicno da te zene mogu normalno da funkcionisu na poslu. Ja sam tek poslije pola godine mogla da funkiconisem kao ljudsko bice, moji nisu noc prespavali do ne znam ni ja kad, i to ne ono probude se malo, pa opet nastave. To je bio horor, bas smo se preksinoc pripodsjecali. Spavali smo na podu, pored ljuljaske... Ja uz svu pomocu po danu sam bila smanjeno funkcionalna. No to je vec druga tema
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Blue

Quote from: maxic on August 10, 2011, 10:18:57 PM
Ja sam tek poslije pola godine mogla da funkiconisem kao ljudsko bice, moji nisu noc prespavali do ne znam ni ja kad, i to ne ono probude se malo, pa opet nastave. To je bio horor, bas smo se preksinoc pripodsjecali.

nisam primetila da neko na poslu ima taj problem (ni zensko ni musko) i bilo mi je cudno, s obzirom da su deca od par meseci.  pitala sam jednu (koja ima 3 dece) u cemu je tajna i navodno ovde imaju neku teoriju, koje se striktno drze, da koliko god da se bebe bude tokom noci, to treba ignorisati (ako su zdrave) i niposto im ne davati da piju vode. po njenim recima, brzo se naviknu i ne bude se.

maxic

Moze biti da je holandski temperametn beba u pitanju.   Oduzela bi nam socijalna sluzba djecu,da smo ih nocom ignorisali, vristali su za medalju.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Gost51

Praslin

Možda je fora u ritmu hranjenja.  :think:
Mene je babica navodila kako da hranim Vida, i on je sa manje od 2 meseca počeo da spaja od ponoći do 5-6 ujutro, a par meseci kasnije od 21-5:30  :clap:
Doduše, bilo je buđenja zbog zubića, ali kad nisu zubići bili problem, nije se budio.  :girl_in_love:

Ali mimo spavanja, ja bih imala užasan problem da ostavim nekome bebu od tri meseca. Mislim da bih dala otkaz  :think:
To je, naravno, iracionalni osećaj nepoverenja, odnosno imala sam osećaj da samo ja mogu da se brinem o Vidu kako treba i da sam mu jednostavno potrebna (možda je on meni bio više potreban  :-[ )

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

maxic

Quote from: Praslin on August 10, 2011, 11:48:42 PM
Mene je babica navodila kako da hranim Vida, i on je sa manje od 2 meseca počeo da spaja od ponoći do 5-6 ujutro, a par meseci kasnije od 21-5:30  :clap:
Doduše, bilo je buđenja zbog zubića, ali kad nisu zubići bili problem, nije se budio.  :girl_in_love:

Ali mimo spavanja, ja bih imala užasan problem da ostavim nekome bebu od tri meseca. Mislim da bih dala otkaz  :think:
To je, naravno, iracionalni osećaj nepoverenja, odnosno imala sam osećaj da samo ja mogu da se brinem o Vidu kako treba i da sam mu jednostavno potrebna (možda je on meni bio više potreban  :-[ )
Ja nisam imala porblem da ih ostavim sa nekoliko osoba. Anja je sa dva mjeseca prespavala kod moje jetrve jer je mm morao na operaciju a ja morala ujutru da ga vozim i htjela da budem s njim. 
Ali nocna budjenja i period od 5-6 popodne pa do 5-6 ujutru, mi je nocna mora, koja se progresivno pogorsavala od prvog ka trecem djetetu.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

maxic

Dakle kad stavim na papir, sad vidim da sam se grdno presla sto nisam isla da radim negdje u nocnu smjenu :lol: Full time naravno
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Elanor

Quote from: Praslin on August 10, 2011, 11:48:42 PM

ne verujem da je do hranjenja. milena je spavala od ponoci do sest s manje od dve nedelje, a ona kao beba skoro da uopste nije jela. pre je do srece (moj slucaj, x2), ili do stava (be i nl).
btw, znam za belgijanke i holandjanke koje ostave uvece bebu u bebinoj sobi, zatvore vrata i u tu sobu ne ulaze dok ne bude vreme da u sobu udju. tako i ne znaju da li se beba budi, ako su dovoljno daleko ne znaju ni dali beba place (maxic, ovde su kuce od cigala, verovatno s boljom zvucnom izolacijom).
a za ostavljanje beba, i ja bih dala otkaz da su me terali da ih dam u jaslice s tri meseca. ali verujem da je to samo stvar naucenog i prihvacenog obrasca, nista drugo.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

vrana

Quote from: Elanor on August 11, 2011, 12:38:17 AM

a za ostavljanje beba, i ja bih dala otkaz da su me terali da ih dam u jaslice s tri meseca. ali verujem da je to samo stvar naucenog i prihvacenog obrasca, nista drugo.

Za majku, da.
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

Elanor

moja mama je rodjena 45, odmah posle rata. moja baba je, sest nedelja posle porodjaja, svako jutro isla na njivu i vracala se posle mraka. decu je ostavljala kod kuce, svekrvi. svekrva je imala svoje obaveze: zivina, kuca, basta, ako bi povremeno pogledala bebu - super, ako ne, nikom nista. ako bi u kuci bilo mleka da da bebi (nisu imali kravu) - odlicno, ako ne - nikom nista, razmutila bi nesto brasna u vodi. i tako...

danasnja deca, ukljucujuci i danasnje bebe ostavljene u jaslicama, su vise mazena i pazena (ne znam da li je previse da kazem i voljena) nego ikad kroz istoriju. a moja deca su sasvim sigurno bila mazena i pazena i u jaslicama :girl_in_love:
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

vrana

Ama niko ne spori da vreme u kome zivimo, kao i specificne okolnosti naseg okruzenja diktiraju mnogo toga i da se ne moze na osnovu nekih izdvojenih segemenat koji se ticu odnosa izmedju roditelja i deteta zakljucivati o tome kako ce se to sve odraziti na dete, a pogotovo ne na njegovu licnost i buducu srecu...to bi nas vodilo u jedan besmisleni determinizam, pa cemu onda uopste i da se bilo ko oko necega trudi kad je sve predodredjeno npr time kada je dete krenulo u vrtic i koliko je vremena provoidlo u vrticu.

Ovo da su deca sada vise mazena i pazena nego ikada, sa tims e potpuno slazem, i uopste ne mislim da je to nuzno dobro za njih.

Samo kazem da je 4 do 6 nedelja porodiljskog odustva malo i da ne treba tako da bude!
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.