Main Menu

Politika i oko nje

Started by linga, December 06, 2011, 09:40:26 AM

Previous topic - Next topic

linga

Da otvorim novu temu na političke teme, da ne spamujemo trice.
Dakle,  :turpija:
Najpre, da li imate komentare na pobedu  levih opcija i u Sloveniji i u Hrvatskoj, tek formiranih partija?
Meni se na prvu loptu dopada, naročito što je deklasiran HDZ  :rofl: i što su to neki valjda sveži ljudi. Istu stvar priželjukujem da se desi kod nas, da dodje neko nov (ali ne bizMismen tipa Babovića, MIškovića, Karića nego pravi biznismen, ako takvih ima ovde) i da oduva ove hokštaplere...
Zaista, ali zaista nemam za koga da glasam, osim ako Njuz ne osnuje stranku  :lol:

disco2000

Iskreno, nemam ni predstavu o tome sta si napisala :lol: van svih tih tokova sam...

linga

Zato sam i otvorila posebnu temu za one koje to zanima  :innocent: a možda se još neko zainteresuje. Ma koliko da mi je svega preko glave, ne mogu da me baš nimalo ne zanima, i zbog ličnih razloga - živim na ovim prostorima, a i politikolog sam jelte  :D

Dada

Ja sam se bas obradovala zbog rezultata izbora u Hrvatskoj i Sloveniji. U Hrvatskoj je bila i ocekivana pobjeda Kukuriku koalicije ali ovo u Sloveniji je sf :lol: Covjek je osnovao stranku prije mjesec dana, sondaze pokazivale da ce Jansa da pobijedi ;D
Sto se tice Srbije, ja kao i uvijek navijam za one koji nemaju sanse :lol: a u Cg se taj sto bih ga glasala davno penzionisao politicki  :crazy:
Koliko mogu da vidim po komentarima po raznim portalima ovaj put pobjedjuje SNS :crycry:
Milica 23.09.1995.
Djina 28.12.1996.
Jovan 29.08.2000.

anelore

Meni je izuzetno koristan, kao i obicno, clanak koji je napisala moja bivsa direktorka na temu odluke da se na izborima ne glasa ni za koga, braneci tezu da je to legitimna politicka opcija.
http://pescanik.net/2011/11/prazni-glas/
I to otprilike sumira moja razmisljanja na temu politike i izbora u Srbiji.

Lani

Za početak mi je drago da ne gledam više njušku Kosorke baba veštice. :crazy: :rofl:

A što se ovih naših tiče...  :hm: ja zaista ali zaista ne mogu da zamislim da želim da bilo ko od ove ekipe koja se mota tu negde oko vlasti i opozicije sutra vodi zemlju. A opet ne može ni da padne neko sa neba sasvim nov, tako da će neko od njih biti na vlasti svakako, samo treba videti ko je manje zlo.
Ja sam bila maltene odlučila da ne izlazim na izbore ali me je mm iskritikovao da je to neodgovorno i da, ako već neću ni za koga da glasam, poništim listić i gotovo.

Pišem još posle, sad nešto radim pa ne stižem.

Dada

Ja im ne bih predala prazan listic, ucinila bih ga nevazecim nekim crtezon, npr ;)
Milica 23.09.1995.
Djina 28.12.1996.
Jovan 29.08.2000.

anelore

Kome se ne da da cita ceo clanak, evo zakljucka. Mada, priznajem, za razliku od Vesne (autorke) ja LDP ne vidim kao validnu opciju za koju bih glasala.
I bez posebnog istraživanja, moglo bi se očekivati da masovnije prazno glasanje oslabi DS, a možda i LDP i da zapravo bude glas za SNS. Iako se lako može dokazivati da su se ideološke i ,,državotvorne" razlike između DS i SNS u poslednje vreme bitno smanjile, iako je DS pokazala da dobro ume da se koristi istim onim instrumentarijumom vladanja koje su nekad praktikovali socijalisti i radikali, bilo bi cinično ne videti baš nikakve razlike među njima. Osim personalnih (kako očekivati od čoveka koji se besramno prenemaže štrajkom glađu i, dakako, žeđu, da tu vrstu i stil prenemaganja ne prenese i na druga područja delatnosti, naročito ako/kad počne da vrši vlast) čini se da ima i nekih sadržinskih razlika. Demokratska stranka je (ministru spoljnih poslova uprkos) pokazala da ume da se uzdrži od pretnje ratom. Da li se isto može tvrditi i za nove radikale? Nisam sasvim sigurna, naročito posle ideja o intenzivnoj ,,pešadijskoj obuci". Sa druge strane, da li se može očekivati od DS toliki stepen reformisanja koji bi značio odlučnost da se Srbija civilizuje u skladu sa dobrim evropskim standardima i da se re-legitimiše (načini ,,preokret") na koji ju poziva LDP? Bitan element poziva na preokret već je, izgleda, odbijen. Da li su obe velike političke stranke – DS i SNS – odustale od ideja o ,,humanom preseljenju"? Ne bi se moglo odlučno tvrditi.

Svim rizicima uprkos, ako stranke koje se legitimišu kao liberalno-demokratske i socijal-demokratske ne nađu tačku za stvarnu političku re-legimizaciju političke vlasti u Srbiji, ko sme sebi uzeti za pravo da omalovažava ideju praznog glasa? Ona nema izgleda za realni politički uspeh, ali verujem da je došlo vreme da se građani osvrnu oko sebe u potrazi za nečim što bi moglo povratiti veru da se politički legitimitet vlasti u Srbiji jednom ipak može uspostaviti.

,,Budući da više ne verujemo u takve ljude, ne samo što gubimo veru u poslanike i kongresmene, već i u sam parlament i kongres. U ovakvim trenucima, narod ima poriv ili da ,,najuri bagru" ili da ih pusti da učine najgore što mogu. Nijedno od ovoga ne uliva nadu: ne znamo kako da ih najurimo, a ne možemo da ih puštamo da čine najgore što mogu. Treći odgovor – ,,srušiti sistem" – diskreditovan je svojom besmislenošću: koje delove sistema, i u korist koje sistemske zamene? A, uz to, ko će se prihvatiti rušenja?" (T. Džad, str. 102.) Neke dobre ciljeve koje smo povremeno, kao pojedinci i društvo sebi postavljali, danas izražavamo uglavnom emocijama. To nije dovoljno, moramo pronaći bolje rešenje. Zato valja obnoviti drukčiju vrstu i način javne rasprave. Ako nam se neka mera ili postupak čine neispravnim treba to javno reći. Isto, kada se neka mera (npr. prazni glas) čini ispravnim, treba je javno zagovarati. I javno opovrgavati. Pez pljuvanja, makar i anemičnog, koliko da se zalepe etikete.

Lani

Quote from: Dada on December 06, 2011, 10:05:48 AM
Ja im ne bih predala prazan listic, ucinila bih ga nevazecim nekim crtezon, npr ;)

Pa da, neću prazan naravno, to je onda kao da nisam ni izašla.
Napisaću im ua lopovi, svi ste isti.  :crazy:

anelore

Lani, nije to isto kao da nisi ni izasla. Upravo zato sam i uputila one koje zanima da procitaju clanak. Sa stanovista prava ali i politickog legitimiteta niposto nije isto.

disco2000

Kukuriku?! :blink: gde ja zivim... :lol:
Da ne shvatite pogresno, citacu sta imate da kazete, svoje misljenje nemam... niti vremena za drustvena politicka previranja pored svih svojih previranja...
A koji je problem sa ovima koji su sada na vlasti? :think: i ko je, osim DSa? :ces: :lol:

...kukuriku, svasta :lol:

anelore

Dali su ime koaliciji po restoranu gde su se dogovorili o saradnji.
Sad ce ovi nasi da odu u "Lorenco i Kakalambu", mada bi bio primereniji naziv koji su vlasnici prvo imali u vidu - "Svinjac"

disco2000

Komedija, stvarno :rofl: kako ih svatiti ozbiljno, zaista svasta

Ok, pratim temu :)

Lani

Quote from: anelore on December 06, 2011, 10:13:51 AM
Dali su ime koaliciji po restoranu gde su se dogovorili o saradnji.
Sad ce ovi nasi da odu u "Lorenco i Kakalambu", mada bi bio primereniji naziv koji su vlasnici prvo imali u vidu - "Svinjac"

Možda naši odu u Zaplet.  ;D
Pročitaću tekst posle.

Dada

Quote from: Lani on December 06, 2011, 10:16:50 AM
Možda naši odu u Zaplet.  ;D
Pročitaću tekst posle.

Ili u Guli :lol:
Milica 23.09.1995.
Djina 28.12.1996.
Jovan 29.08.2000.