Glasaj za bebe, ima li šanse?

Started by linga, March 05, 2012, 07:09:25 AM

Previous topic - Next topic

linga

Verovatno ste čuli za akciju, pokrenuli su je Fondb92, Udruzenje Roditelj, Bebac i MOds (mreza organizacija za decu).

http://bitkazabebe.rs
Ako neko hoće da da komsijama ili kolegama da potpise peticiju, ovde imate listu koju mozete da odstampate i onda samo posaljete Udruzenju postom. http://www.roditelj.org/2012/03/02/uputstvo-za-akciju-glasaj-za-bebe/

a evo i jednog teksta koji se meni jako dopao: http://blog.b92.net/text/19805/Bitka-zakoga-ono-bese/

Jeste li potpisali peticiju, i šta mislite ima li ikakve šanse da tako nešto uspe ovde?

anelore

Ja peticiju jos nisam potpisala, buduci da sam se sa Stare planine vratila u subotu, ali cu svakako to uraditi.
Ima li sanse? Iskreno, bez obzira na predizborno vreme i na potpunu opravdanost akcije (a ja mislim da je sasvim opravdana, makar joj i dometi bili ograniceni. O kritikama, narocito onim koje sam procitala na R, ne bih sada da trosim reci jer su sitnicave i promasene) ja nisam sigurna u uspeh inicijative, cak ni uz medijske i druge prednosti koje nosi ucesce B92. Na ovom projektu u vezi sa reformom pravosudja sam se uverila koliko je trenutna vlast (a nisu bile bolje ni prethodne, niti ocekujem da ce naredne biti bolje) besramna i zainteresovana samo za sopstvene stranacke dzepove. Ostaje mi da se nadam da ih nece biti sramota da glasaju protiv, onako, ljudski.
Ipak, ja smatram da inicijativu neizostavno treba potpisati i podneti. I da treba o njoj pricati. I da treba pokazati da postoji jasna svest o tome kako bi nam, kao roditeljima, moglo biti bar malo bolje, u celoj zemlji (a ne samo u ponekom gradu, i ne samo zahvaljujuci volji pojedinaca na celu lokalnih samouprava) , i volja da na tome radimo.
Ja ovu inicijativu vidim i kao jasnu poruku civilnog drustva da ima sposobnost i nameru da radi za dobrobit gradjana kroz konkretne, jasne i opipljive korake (kad kazem opipljive, mislim na one koje kao takve dozivljavaju svi gradjani), a takve inicijative su preko potrebne ovom ojadjenom i obeznadjenom drustvu. I ako ne uspe, ja sam za to da se inicijativa podnosi dok ne uspe. Ja cu je uvek potpisati.
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Saska

Realno, mislim da su sanse nikakve, ali sam potpisala i povela i mm-a i brata.

vrana

Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

rafa

Nisam potpisala ali sam obavestila sve koje sam imala da potpisu.

Mislim kao i anelore, i iako ne ocekujem ista, nadam se.  :innocent:
10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception

Finalina

Quote from: linga on March 05, 2012, 07:09:25 AM
Jeste li potpisali peticiju, i šta mislite ima li ikakve šanse da tako nešto uspe ovde?
mislim da ima

Lani

Glasaću naravno, a da li će da uspe ne znam, nisam upućena u problematiku sa strane zakona, propisa, procedura pa ne znam koliko je to izvodljivo. Nadam se da jeste.

janavi

ja potpisala još u četvrtak, bio neki štandić na stanici preko puta opštine NBG, pa dok sam čekala 18ticu ja potpisala

al sumnjam da će tu biti išta :-[
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

linga

Ja mislim kao Anelore otprilike. Savršeno sam svesna koliko je teško izvodljivo, naročito imajući u vidu  monopoliste, one koji se po nekoliko puta ugrađuju do finalnog proizvoda, činjenicu da su mnogi političari istovremeno i trgovci  :lol: , budžet koji je pretesan. Čak ni blizina izbora ni poentcialno uticajno lobiranje ne znači mnogo.
Ali znači nešto drugo - pre 5 godina smo imali sličnu stvar, dobro je aktivirati ljude, pa ako ne sad, možda se uradi nešto u sledećem sazivu. Drugo, generalno je velika razlika između toga koliko je roditelja nezadovoljno i želi bolje uslove i toga koliko njih je spremno da se u bilo kom smislu angažuje. A sada se vidi aktivnost ljudi, sami nose liste okolo da se potpisuje, sve to malo po malo menja svest ljudi da i oni mogu za nešto da se pitaju, da utiču na bilo koji način, bilo kakvim malim korakom.
Recimo mi smo prošle godine predložili ministarstvu za soc. pitanja da probleme sa kašnjenjem doprinosa trudnicama i porodiljama reši tako što će umesto poslodavcu uplatiti novac direktno na račun porodilje. Odbili su nas ladno, ali to ne znači da kad se situacija pogodi ne treba napraviti advocacy kampanju i na način sličan ovom izvršiti pritisak da se taj Zakon menja. Jer to je lakše nego na primer naterati inspekciju da bude efikasnija i slično...
Odoh sad od teme, vidim da će biti skupljeno mnogo potpisa i drago mi je zbog toga, ali ni sama nešto ne verujem preterano u uspeh akcije. Ova vlast je toliko samozadovolna i bahata da prosto više ni  izborni argumenti (izgubićete glasove) im nisu dovoljni...

Nanny Ogg

Ne samo da sam potpisala, nego sam i odstampala listu i smorila ceo kolektiv i komsiluk da potpisu, a i volontitrala sam na jednom standu danas, a i sutra cu, i svaki dan do kraja akcije ako treba.

Ne ocekujem uspeh, ali mu se nadam. Raduje me da su se ljudi probudili iz letargije i da se nesto desava.

Ajte zene, ne dram'te

martina

potpisacu
ima smisla, ali treba biti uporan. mozda vi danas necete imati koristi od toga, ali vremenom mozda neko hoce
demokratija je spora, ali radi
i mozda nekad neko skonta da mu podrska ovome moze donijeti glasove i politicke poene, ja prosto ne mogu da zamislim osobu koja moze da misli da je ova inicijativa pogresna

vrijeme je da se vlade pocnu birati oko pravih stvari, a ne oko legendi i mitova
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Xe

U NS stand nisam nigde videla. Moracu da potpisem i posaljem postom  :hm:
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

rafa

Ah, sad sam tek videla (kad rece martina da ce glasati) da ipak mogu da glasam odavde. :-[

Hocu, naravno.
10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception

martina

Quote from: rafa on March 05, 2012, 05:24:28 PM
Ah, sad sam tek videla (kad rece martina da ce glasati) da ipak mogu da glasam odavde. :-[

Hocu, naravno.

a ja poslije xe posta pomislih da ne mogu... aj nema veze, nas dvije manje vise :)
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Xe

Na sajtu pise da se odstampa, potpise i posalje postom. sad, citala sam na brzinu, mozda sam nesto propustila, javice se Linga da objasni  :-[
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL