Glasaj za bebe, ima li šanse?

Started by linga, March 05, 2012, 07:09:25 AM

Previous topic - Next topic

NikkiL

Quote from: Xe on March 05, 2012, 05:21:43 PM
U NS stand nisam nigde videla. Moracu da potpisem i posaljem postom  :hm:

Ima nekoliko standova u NS, pogledaj onu listu, znam da smo postavljali fotografije is NS sa standa Roditelja...

Ja hocu da verujem da nesto moze da se promeni, i da cemo uspeti da iskoristimo ovu predizbornu histeriju za barem nesto jos... Je li gosn predsednik najavio "godinu beba"? Pa gde je ta godina beba osim na papiru? Aktivnost ljudi je fenomenalna i odusevljena sam odzivom, brojem ljudi koji se javlja da odstampa i odnese za potpise...ovo sto je linga bas napisala MNOGO se vidi razlika u odnosu na istu akciju 2007. Nisam ispratila koji je plan kada se prikupe potpisi ali se nadam da ce paralelno sa predajom potpisa krenuti i kampanja i pritisak javnosti da se to zaista i uradi.  Ja sam optimista ...pa videcemo  :innocent:
CyberPsihologija Blog
Dekoracija torti i kolaca

Angela 27.10. 2002
Konstantin 03.01. 2006

AnaK

Kakva je praksa po zemljama u okruženju, na nivou Evrope, recimo? Da li igde postoji oslobađanje od PDV-a?

Janko 23.7.2002.

senka

ja se potpisah i baš sam optimista
a i raduje me veliki odziv ljudi
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

martina

Quote from: AnaK on March 05, 2012, 06:48:18 PM
Kakva je praksa po zemljama u okruženju, na nivou Evrope, recimo? Da li igde postoji oslobađanje od PDV-a?

kod nas se ne placa provincijska taksa na stvari za djecu i knjige
na hranu se ne placa nista

drzavna se placa na stvari za djecu (5%)

mislim da je realno da neka provizija postoji... narocito u zemljama koje se bore sa padom nataliteta - pr to je "no brainer"
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

linga

Problem je što ne važe potpisi online, mora da bude na onom formularu, odštampanom... Zato mora tako, da se stampa i salje postom.
Xe, u NS Spomenka i Dragana za Roditelj organizuju potpisivanje, Bebac takodje.

AnaK

Ja ću potpisati, ali realno mislim da bi veće šanse bile da je traženo da se oslobode poreza npr domaći proizvođači. A nadam se da će se cilj postići.
Janko 23.7.2002.

janavi

moja koleginica sa doktorskih danas donela na nastavu, i svi joj se potpisali  :girl_in_love:(ja sam već ranije, pa nisam opet)
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

martina

Quote from: AnaK on March 05, 2012, 07:12:42 PM
Ja ću potpisati, ali realno mislim da bi veće šanse bile da je traženo da se oslobode poreza npr domaći proizvođači. A nadam se da će se cilj postići.
mislim da ce se vremenom iskristalisati sta je i realno kod vas
malo je nerealno ocekivati da ce jedna akcija odraditi stvar od prve i postici cilj 100%. to tako uglavnom i ne ide
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Elanor

Quote from: AnaK on March 05, 2012, 06:48:18 PM
u be je pdv na bebi i decju opremu isti kao za sve ostalo - 21%, nema olaksica.

sad gledam tabele: http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/vat/how_vat_works/rates/vat_rates_en.pdf

izgleda da olaksice na deciju odecu i obucu postoje samo u irskoj, velikoj britaniji, luksemburgu i delimicno u poljskoj :ces:
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

martina

Quote from: Elanor on March 05, 2012, 07:50:13 PM
u be je pdv na bebi i decju opremu isti kao za sve ostalo - 21%, nema olaksica.

sad gledam tabele: http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/vat/how_vat_works/rates/vat_rates_en.pdf

izgleda da olaksice na deciju odecu i obucu postoje samo u irskoj, velikoj britaniji, luksemburgu i delimicno u poljskoj :ces:

a da li se moze dobiti neka vrsta povrata? cesto porodice imaju poreske olaksice, pa i ako nisu u nekoj konkretnoj taksi
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:

linga

Quote from: janavi on March 05, 2012, 07:13:25 PM
moja koleginica sa doktorskih danas donela na nastavu, i svi joj se potpisali  :girl_in_love: (ja sam već ranije, pa nisam opet)
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Neoj da praviš problem  :D već je skupljeno skoro 40.000, a za ulazak u proceduru skupštinsku treba 30.000
:flower:

A evo  koliko je u drugim zemljama:

u Ujedinjenom kraljevstvu i Irskoj ukinut porez na dečju odeću i obuću, u   zemljama Beneluksa on iznosi svega tri odsto, a u Poljskoj je smanjen   sa 22 na sedam procenata. U Nemačkoj se trenutno finalizira inicijativa   da se PDV na bebi opremu sa 19 smanji na devet procenata".
Na pelene:  Češka 14, Madjarka 5 odsto,  POrtugalija 6, Irska i VB 0%

A neuporedivo je kolika je plata u nekim od ovih zemalja, tj koliko recimo komada krupne opreme može da se kupi za platu...

rafa

Znam da je u Irskoj najmanja, sestra je uvek odande dovlacila decju garderobu jer su cene neuporedive sa ostalim delom Evrope...

Kod nas su naravno paprene cene decjih stvari i potrepstina, ne znam koliki je PDV ali ne bih rekla da je smanjen (exempted, zero rated, sta god). :girl_sad:
10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception

AnaK

Ma plata je neuporediva za bukvalno sve.

Realno, ja da sam vlast, skinula bih PDV na opremu domaćih proizvođača, u svakoj kategoriji pojedinačno. Na Chicco, Peg-Perego i tome sl. ne bih.
Janko 23.7.2002.

linga

Quote from: AnaK on March 05, 2012, 08:07:36 PM
Ma plata je neuporediva za bukvalno sve.

Realno, ja da sam vlast, skinula bih PDV na opremu domaćih proizvođača, u svakoj kategoriji pojedinačno. Na Chicco, Peg-Perego i tome sl. ne bih.

Ovo je isto o.k. ideja.
Generalno, ja imam malo problem sa ovim idejama koje znače smanjenje troškova za sve. To je moj lični stav, jer recimo postoji sloj stanovništva kojima to zaista nece značiti ništa i koji verovatno ni ne gledaju cenu kada kupuju. U stvari, to mi je kriterijum bio i kod besplatnih knjiga, takodje sam mislila da ima smisla da samo neki dobiju besplatne knjige.
Te bi ovde recimo bio idealan povrat PDV-a za odredjene grupe stanovništva, samo što je to tek nerealno...

anelore

Ne moze se ukidati PDV samo za domace proizvode, to je mera neposredne diskriminacije stranih proizvoda, i mi smo jos jednostranom primenom Prelaznog sporazuma resili da to ne radimo - da ne pricam o tome kakve to posledice po spoljnu trgovinu moze da ima, cak i u ovako ogranicenom dometu. Ako bi drzava htela da podstakne domacu proizvodnju, ima druge mere koje moze da preduzme, a ne selektivno ukidanje PDV-a po osnovu zemlje porekla. Da ne pricam o mogucim nacinima izigravanja ovog pravila (npr. celokupan proces proizvodnje se obavevan nase zemlje, ovde se sve sastavi i zasrafi, i to se smatra domacim proizvodom. Kao Zastava 10  :lol:).
Ja nemam problem sa merama koje su iste za sve u domenu PDV-a. Uz to, nisu svi proizvodi medjusobno zamenjivi - ona kolica iz Tempa nisu zamenjiva sa npr. Quinny koliccima, potpuno su im razlicite ciljne grupe, kao sto i Bebelog krevetac nije zamenjiv sa onim koji kupis u nekoj radnji u Piramidi. Druge su ciljne grupe, i mada procentualno vecu korist imaju oni koji kupuju skuplju opremu, zasigurno de facto vecu korist imaju oni koji kupuju jeftiniju.