Main Menu

da li se zena izgubila??

Started by monochrome, June 13, 2012, 12:06:36 PM

Previous topic - Next topic

maxic

E svaka mu vala cast :lol:

Cici, a ti bolje da pazis na roditeljskom :baba:
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

cici

maxic

Onda ne znam ni da li ovo porodiljsko da mu racunamo :lol:
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Finalina

Quote from: maxic on June 14, 2012, 01:52:42 PM
E svaka mu vala cast :lol:
a imao je i za sta da se trudi :D
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

cici

cici

linga

I Ljutomir (muz od Bojana Mala) je uzeo porodiljsko.
I mm bi uzeo kolko sutra, da može  :hm: ja sam mu čak predlagala

Vila

Apropo lokalne i šire slike, emancipacija se primila uglavnom u tzv. zapadnom svetu, na dalekom istoku delimično, a na bliskom istoku nikako.
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

martina

Quote from: Vila on June 14, 2012, 02:53:49 PM
Apropo lokalne i šire slike, emancipacija se primila uglavnom u tzv. zapadnom svetu, na dalekom istoku delimično, a na bliskom istoku nikako.

sto ima smisla, tu je i pocela, jer su prilike bile takve

isto tako, u saudijskoj arabiji, medju beduinima, pravila za zene uopstenisu tako stroga kao u naseljenim mjestima, jednostavno su prilike takve da zene moraju da rade i mijesaju se, i nista to ne bi mogle pokrivene sliferom
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Vila

Da, ali u toj isto S. Arabiji žene ne smeju da voze, a za glasanje nisam sigurna.
U islamskom svetu emancipaciji je najteže išlo. Neke zemlje koje su se od islama odmakle pomalo, kao npr. turska, gde žene imaju prava po zakonu, a nešto manje zaista, na nivoiu društva.
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

cici

Mogla bi Maxic da isprica kakva prava ima majka Anjine drugarice zaboravila sam odakle su a zive u  US.

Praslin

U mnogim arapskim zemljama se lepo napredovalo sa emancipacijom dok nije došlo do talibanizacije koja je uništila sve.

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Elanor

Quote from: Praslin on June 14, 2012, 03:22:07 PM
U mnogim arapskim zemljama se lepo napredovalo sa emancipacijom dok nije došlo do talibanizacije koja je uništila sve.
u porodilistu sam bila u sobi s avganistankom. njena je svekrva izgledala kao neka nasa tetka: suknja ispod kolena, bluza i 'ladna trajna. valjda su zato i pobegli (srecom pa su mogli).
(ok, avganistan nije arapska zemlja, ali je leglo talibana)
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Xe

Sve sam procitala i, ovako sa leksilijumom u krvnom sistemu :D mogu da kazem da se ovde vode najmanje dve teme.
Jedna je sta za vas konkretno znaci emancipacija i druga - sta nam je globalno emancipacija donela, a za sta nismo uspele da se izborimo.
Na prvu temu sam pisala milion puta, na drugu se nisam izjasnjavala, bar koliko znam (ispravice me vec neko).
Trebalo je da donese mnogo, i donela je, ali su nam nekako najvaznije stvari ispale iz ruku, odnosno, muskarci su zadrzali najsladji deo kolaca.
Zene su, globalno posmatrajuci, i dalje mali mravi, dok muskarci vecinom imaju mnooogo bolje uslove za sve sto ti na pamet padne.
Dok se borimo za ostvarenje osnovnih prava koje su apsolutno vezane za zenu (trudnoca, pravo na rad u odnosu na porodicu, roditeljstvo), nemamo volje ni vremena da se bavimo onim drugim pravima, vezanim za ljudski rod, koje su muskarci i dalje zadrzali za sebe (vece plate, u startu vece poslovne pozicije, na konkursu zene dobijaju losija i manje placena radna mesta, nema ih u politici, medju onima koji odlucuju pogotovu, u umetnosti vladaju muskarci, u nauci vladaju muskarci...)

Pod vladaju podrazumevam da profesor, na primer, bira radije za asistenta muskarca jer ce on dok je sam imati obilje vremena, a kad se ozeni i stvori porodicu, automatski se stvara kompletna podrska (bez obzira na to ko je organizuje - zena ili roditelji ili kucna pomocnica ili svi zajedno). Pa tako zene moraju da duplo vise rade od muskaraca, da ne ispadnu iz ritma bez obzira na porodicu. Praslin je magistrirala sa Vidom  u rukama, slicno je bilo i s Anelore, Linga je na porodiljskom i radi bez prekida, sve da ne izgubi trku).

SBBKBB me ne opterecuje preterano, ne znam sta bih radila da sam se rodila sto godina ranije. Nije ni njima bilo ni lakse ni lepse, a mozda ni teze u odnosu na nas (misli na zene, ne na ljudsku vrstu). Onda su umirali od bolesti i rata, danas umiremo od stresa. Danas imamo vise para i vise obaveza. Onda su ziveli u zajednicama i nisu imali pravo glasa, danas glasamo za budale i umiremo sami. Razlicita vremena, razliciti uslovi, ko zna, mozda ni bolji ni gori.
Ukratko, ne znam sta je bilo sa zenstvenoscu, mozda je nikad nije ni bilo  :lol: 
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Praslin

ženstvenost je zapravo mit  :lol:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco