Main Menu

da li se zena izgubila??

Started by monochrome, June 13, 2012, 12:06:36 PM

Previous topic - Next topic

martina

Quote from: Praslin on June 14, 2012, 04:55:33 PM
ženstvenost je zapravo mit  :lol:

da znas... evo sedam strana niko nikako da kaze sta je to...
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

maxic

E tako Xe!

Mozemo mi sad i u detalje, da li i kakva prava imaju zene u Avganistanu , Avganistanke u US ili u Belgiji, da li previse vremena posvecujemo roditeljstvu naustrb karijere ili obrnuto, ali  ovo je negdje sustina.  Meni makar
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Zumbulica

Sve vreme obilazim ovu temu i razmisljam sta je za mene "zenstvenost" i pada mi na pamet da sam vrhuncem zenstvenosti uvek smatrala haljinu sa tesnim strukom krojenu u gloh  :lol:
Ne znam da li gresim ali emancipacija uopste ne mora da se kosi sa zenstvenoscu kako god je mi shvatali ... zenstvenost je meni vise pitanje stila i ukusa.
Razvoj drustva i emancipacija donose i smanjenje razlika medju polovima, a negde mislim da je to benefit i za muskarce a ne samo za zene - mnogi stereotipi se ruse, muskarac moze da pokaze i neguje (i pozeljno je) svoju nezniju stranu. Mozda tu vidite da zena "nestaje", ja mislim da se samo menja, kao i muskarac, kao i porodica....
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Vila

Quote from: Zumbulica on June 14, 2012, 08:43:13 PM
Sve vreme obilazim ovu temu i razmisljam sta je za mene "zenstvenost" i pada mi na pamet da sam vrhuncem zenstvenosti uvek smatrala haljinu sa tesnim strukom krojenu u gloh  :lol:
Ne znam da li gresim ali emancipacija uopste ne mora da se kosi sa zenstvenoscu kako god je mi shvatali ... zenstvenost je meni vise pitanje stila i ukusa.
Razvoj drustva i emancipacija donose i smanjenje razlika medju polovima, a negde mislim da je to benefit i za muskarce a ne samo za zene - mnogi stereotipi se ruse, muskarac moze da pokaze i neguje (i pozeljno je) svoju nezniju stranu. Mozda tu vidite da zena "nestaje", ja mislim da se samo menja, kao i muskarac, kao i porodica....
Ovo je meni jako važno. Ja to vidim u odnosu mm-a i mene - iako bi on odlično funkcionisao i samo kao otac porodice, provajder, kada se ova uloga, kao i ostale, deli između nas dvoje, ako je zajedno nosimo, lakše je oboma.
Shvatam ja da nisu svi takvi, i da mnogi muškarci imaju problem sa emancipacijom, kao uostalom i mnoge žene, ali sama činjenica da postoji taj napredak, da se formiraju ti novi, prilagođeni ljudi, oba pola, koji zajedno nose porodice i svoje ličnosti, koji u kalupu i van njega umeju da funkcionišu, me uverava da je emancipacija žena bila emancipacija za sve.
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

Vila

Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

Xe

Ja se trudim da svoje, evropske moralne vrednosti, ne prenosim na druge narode i druga vremena. Ovde je u pitanju zakon koji je za nas potpuno van pameti, a njima znaci opstanak, i nenormalno ponasanje administracije koja ce, za razliku od nekih nasih primera - biti kaznjena.

http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Urbana

Quote from: Lani on June 13, 2012, 01:21:16 PM
Šta evo meni govori da upravljam svojim životom? Recimo činjenica da sam studirala šta želim, udala se za koga želim, da ne moram da dajem platu mužu na ruke pa on da mi daje džeparac, radim šta i koliko želim... nešto ne mislim da bi mi život bio takav da se sve ovo dešava sto godina ranije.

Pa istina je da je toga bilo i nekad, kao sto i danas mnogi roditelji sputavaju svoju decu u izborima.
Ma emancipacija nam je donela mnogo stosta, uglavnom previse rada i obaveza....malo ravnopravnosti.....i oduzela zenama zenstvenost.
Mogu reci da zivim u zemlji gde zena jos uvek moze da bira koliko ce da radi, ali eto nedavno sam sa tetkom bila u gradjevinskom marketu i tek ce moja tetka "pa vidi sve zene guraju kolica, kupuju farbu, daske, cetke....."
A valjda smo se trpale, gurale, pa sta smo trazile to smo i dobile.....ali Mono ne znaci da nekad ne mozemo i na stikle da se popnemo :lol:
Ne bojim se nacizma i terorizma imam strah o pomodarstva i primitivizma

Praslin

A zašto farbanje čini ženu manje ženstvenom?
Pranje veša je ženstveno i kuvanje je ženstveno, pretpostavljam da je i baštovanluk ženstven, ali farbanje nije?
Ili je možda rad kao takav neženstven?

Ja redovno farbam i krečim, ali dobro, ja i nisam mnogo ženstvena. Ali evo Maxic stalno nešto farba i kreči, a baš je ženstvena.  :innocent:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Urbana

Quote from: Praslin on June 16, 2012, 10:39:05 AM
A zašto farbanje čini ženu manje ženstvenom?
Pranje veša je ženstveno i kuvanje je ženstveno, pretpostavljam da je i baštovanluk ženstven, ali farbanje nije?
Ili je možda rad kao takav neženstven?

Ja redovno farbam i krečim, ali dobro, ja i nisam mnogo ženstvena. Ali evo Maxic stalno nešto farba i kreči, a baš je ženstvena.  :innocent:

Ne, ne ne delim ja poslove na zenstvene i manje zenstvene.

Nisam ja htela reci da farbanje cini zenu manje zenstvenom, nego da je farbanje postalo bas zenski posao, sto moram priznati da ja u vremenima moje majke nisam primecivala...to je bio cini mi se bas muski posao. Pa i ja nisam bila tamo da gledam druge zene, no sam i ja kupovala farbu, daske, lajsne .... mislim mm ima i vise i boljeg alata od mnogih profesionalnih majstora, ali i ja vazim za jednog jakog dobrog pomocnika.....najcesce merim i preracunavam, ali i farbam, a i zakucavam.

Mm je do skoro ( do pre 3 godine  ;)  ) spremao najmanje 2 puta rucak sedmicno.....sad se nesto proredilo ako izuzmem rostilj ..... ma ta ravnopravnost traje mozda odredjen broj godina u braku.....e posle....kako kome zapadne :lol:

btw. nedavno sam sredjivala i kutiju sa alatom, jerbo je g-din zmu imao primedbu da nije mogao naci neke matice, a i inbus kljucevi su razbacani..... ;) Ne znam samo ko ih je razbacao :D
Ne bojim se nacizma i terorizma imam strah o pomodarstva i primitivizma

prevodilica

Moja baka je i krecila i farbala, da ne pricam da je i kopala i orala itd.
sve sami zenstveni poslovi :lol:

Elanor

Quote from: interpreter on June 16, 2012, 11:50:59 AM
Moja baka je i krecila i farbala, da ne pricam da je i kopala i orala itd.
sve sami zenstveni poslovi :lol:
i moja. i gasila krec. i  kucala eksere, pravila vrata, ograde... i prala, kuvala, hranila i pojila stoku i zivinu... pocinjala u cik zore, zavrsavala s mrklim mrakom. ali je pri svemu tome slusala muza, pa ju je to, racunam, cinilo zenstvenom :ces:
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Elanor

Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Elanor

Quote from: Praslin on March 10, 2013, 11:39:20 AM
Ako vas ne mrzi, pročitajte makar drugi deo teksta, odnosno intervju sa Dubravkom Stojanović, ili poslušajte snimak emisije od 34. minuta.

http://pescanik.net/2013/03/emisija-01-03-2013/
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

AnaK

Pročitala, strašno, strašno  :girl_cray:
Janko 23.7.2002.

vojka

procitala, slezu mi se utisci  :(
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012