Main Menu

da li se zena izgubila??

Started by monochrome, June 13, 2012, 12:06:36 PM

Previous topic - Next topic

Plava Baklava

Nemam kad sve da iščitam, ali imam mišljenje  :lol: . I potrebu da ga kažem  :-[ . Nije problem danas u korišćenju prava, nego o stavu muškog roda generalno. Jednostavno ego im loše podnosi žensku uspešnost. Još ako je to vaspitavanjem u duhu kalsičnih uloga potpomognuto, nastaje katastrofa et se zajedniac pretvara u ratne igre ko će kome više obaveza da uvali a ko koga bolje da izmuze.

Ljudi koji su normalni, tj žive s nekim iz ljubavi poštovanja shvataju da je dom zajednički, deca su zajednička, zdravlje onog drugog je bitno svima itd.....itd. i da preuzimajući nešto od obaveza ne čine nikom nego samo rade nešto što sviam čini život prijatnijim.

Problem današnjice je što profit ubija sve ostalo, pre svega ljudskost, inače bismo se kao društvo bolej odnosili recimo baš prema deci u smislu omogućavanja odraslima da brinu o potomstvu. Sve se prezentuje izvitopereno i tumači naopako. Mene 8. mart nervira zbog toga što je to poštovanje dosta lažno. farsa koja se jednim danom ne pokriva. I dalje se na žene na mnogim emstima gleda kao na niža bića, pričam sad o instituciji. Ne možda u svim zemljama sveta, ali u mnogim da. Na žalost, iskusila sam na sopstvenoj koži, videla sam taj odnos. Da li su žene za to same krive? Da li je to znak da emancipacija nije dovoljna? Verovatno delimično da. Primena zakona je loša, obojena tradicijom i lošim navikama iz prošlosti. Na žalost, u mnogo čemu kad bi majke drugačije vaspitavale sinove ... same smo sebi vukovi .

Iskreno rečeno, moram priznati da, koliko mi je ružno gotovanstvo muškaraca, toliko mi je odvratno i kad se žena postavi: on je dužan da me izdržava.

Sve u svemu, danas ipak možemo da izaberemo. I nije ozakonjeno da mogu da nas ubiju jer smo im vlasništvo. I to je nešto. Još uvek je paradoksalno an snazi to da ne funkcioniše prevencija nasilja, da se ne sankcionišu pretnje i psihički teror, te nešto posatne slučaj tek kad dodje do najtežeg zločina, žrtvi se slabo daje pravo da preživi, ali beše nekad mnogo gore.

U stvari, bilo bi lepo da prestane nadmetanje izmedju polova i da se sve više podvede pdo timski rad. A ženstvenost? Ona je u glavi, u životnoj filozofiji. Nekako mi je u tom smislu francuski način života divan primer.

moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

martina

na ovaj dio o poradjanju i smrtnosti zena

moj svekar je 1926. godiste i pricao mi je o obicajima u njihovoj porodici u to doba, i da vam kazem: sve se apsolutno poklapa
strasno, ja se jos tresem
njegova majka je umrla mlada, naravno, a otac zivio preko 100 godina
imali su jednu glavnu kucu, kojom je komandovao svekrov deda, aspavali su po tzv kolibama... kolibe se nisu grijale. jedino ispada da je deda jos bio nepredan, jer su zene mogle da se poradjaju po tim negrijanim kolibama

ja sam u tom kraju  ( raska-novi pazar) bila 1992... ne znam, ljudi, meni je tamo sve bilo  :crazy:
mecin pokojni rodjak nije htio da pije kafu koju musko skuha. imao je tad maximalno 40 godina. i bio fakultetski obrazovan
svi su stalno nosili crninu, ko cavke su bili
to je samo par utisaka, ne mogu da vam opisem koliko nisam mogla da docekam da odem otamo... jedna od stvari za koje nikad nisam mogla da krivim mecinu mamu je sto nije mogla da zivi tamo u ratu... oni imaju stan u mataruskoj banji, i bili su tu koliko su morali... ali ja isto s tim narodom dole ne bih mogla
izvinjavam se stvarno ako nekog vrijedjam, nije mi namjera, ali nekako mi je nevjerovatan postotak ljudi bio totalno neshvatljiv

poslije susreta s tim ljudima nikad vise nisam mislila da milosevic krade na izborima
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

monochrome

martina :lol: :lol: :lol: (ja padam sa stolice)

Unabebili

Quote from: martina on March 11, 2013, 03:23:48 PM

poslije susreta s tim ljudima nikad vise nisam mislila da milosevic krade na izborima

ja sam potpuno sigurna da nije krao na izborima
ne moram da idem do Pazara da se u to uveravam, samo udjem u moj autobus br. 25  :lol:
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

Praslin

Ja na te teme uopšte više ne umem da se smejem.
Takođe sam sigurna da je Sloba uvek imao veliku podršku u narodu. Samo su Martina i Mono daleko, pa je njima to vic, a mi smo ovde, pa nam je mnogo kiselo...

Ja to gledam svaki dan, u mnogo blažoj formi, ali gledam. Vidim to čak i kod obrazovanog sveta, kao prosvećenog, i ipak je ovo Vojvodina, pa opet...  :crazy:
Južno - tužno je svakako mnogo gore. Imam gomilu primera iz života bliskih prijatelja.

Ono što mi je jezivo je što gomila ljudi reaguje na neopevane gluposti, a na ovu priču slabo ko da se osvrne (osim u ovom našem divnom mikrokosmosu  :girl_in_love: ).

Jezivo.

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

monochrome

Quote from: Praslin on March 11, 2013, 08:13:09 PM
Ja na te teme uopšte više ne umem da se smejem.
Takođe sam sigurna da je Sloba uvek imao veliku podršku u narodu. Samo su Martina i Mono daleko, pa je njima to vic, a mi smo ovde, pa nam je mnogo kiselo...Ja to gledam svaki dan, u mnogo blažoj formi, ali gledam. Vidim to čak i kod obrazovanog sveta, kao prosvećenog, i ipak je ovo Vojvodina, pa opet...  :crazy:
Južno - tužno je svakako mnogo gore. Imam gomilu primera iz života bliskih prijatelja.

Ono što mi je jezivo je što gomila ljudi reaguje na neopevane gluposti, a na ovu priču slabo ko da se osvrne (osim u ovom našem divnom mikrokosmosu  :girl_in_love: ).

Jezivo.

izvini, nije mi bila namera da budem bezobrazna i neosetna :flower:
i ako je iko osetio cari slobine vladavine, ja sam :wall:

Praslin

neee, nisi me razumela
ne ljutim se, samo mislim da imate malko drugačiji pogled na to, što je normalno
vi te njuške odavno više ne gledate, srećom, mi ih gledamo i dalje iz dana u dan  :wall:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

monochrome

Quote from: Praslin on March 11, 2013, 08:24:05 PM
neee, nisi me razumela
ne ljutim se, samo mislim da imate malko drugačiji pogled na to, što je normalno
vi te njuške odavno više ne gledate, srećom, mi ih gledamo i dalje iz dana u dan  :wall:

ma znam sta si mislila, ali imadoh potrebu da se izvinim, isto kao i kad sam anu nanervirala sa komentarima na konto proslih izbora...naravno da je vama drugacije...potpuno razumem :kiss1:

martina

Quote from: Praslin on March 11, 2013, 08:13:09 PM
. Samo su Martina i Mono daleko, pa je njima to vic

ma nije vic... iskreno me je bas potreslo kad sam procitala brojeve, crno na bijelo... jedno je kad pljujemo na nas mentalitet, a drugo kad imas dokaze

evo cijeli dan kontam koliko je nama u bih valjala austrija... znam cijelu pricu o slobodi i svemu, i mladoj bosni, i vjekovnoj teznji juznih slavena za ujedinjavanjem ( kako su nas fino ucili u skoli), ali znam i da je nas austrija uljudila. i znam da su nas ucili da su nam uvodili ceste i zeljeznice samo da mogu da nam uzimaju rudu ( ko da bi mi nesto pametnije s njom uradili), ali znam i da su nam uvodili i skole, muzeje... i tako dalje
dodje mi da se naljutim na gavrila principa, majke mi, da nije bio godinu stariji od moje titi sada ...( a nije li fitting i da je prijestolonasljednikovica bila trudna kad ju je ubio, mada to se mislim ko je bio po usima da ide u sarajevo, mada je vjerovatno niko nije pitao za misljenje)

a milosevic jeste krao, ali zato sto je alav ( sto sve skupa ima smisla u cijelom kontekstu nasih zivota)... pricao mi zet, on je bio u komisiji, da sad ne navodim mjesto, u vojvodini... krali na njegove oci. a moj zet nije bas neki da laze, ja mu vjerujem
ali to je beside the point, krao je sto je takav kakav je, a ne sto je trebao...

inace, meni je malo tesko da pisem na ovu temu bas zato sto sam daleko, moze da ispada da kenjam klanfe i pravim se pametna... ali ovu pricu ovako dokumentovanu igoristati  - stvarno ne mogu

tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Praslin

I mne j epotreslo baš zato što je dokumentovano, crno na belo i što je jasno da ima kontinuitet do danas.

ja sam to na svojoj koži doživela mnogo puta
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Ali sve to sa poslom je ništa u odnosu na pitanje smrtnosti žena i dece  :girl_cray:

Lani

Sinoć tek sam ugrabila malo vremena da pročitam.... Dosta toga sam i znala (ovo o porađanjima u štalama i na polju  :girl_sad:, ono da u glavnoj kući živi glava porodice, ostali po kolibicama okolo... tata mi je i ptičao za umiranje dece i filozofiju "Bog dao Bog uzeo" kojom su ljudi tada to objašnjavali). Nisam znala naravno za ove brojke niti sam znala ono da si kao devojka diplomu mogla da okačiš na zid da joj se diviš i da joj to bude jedina svrha.  :(
O osvetnicima i Kosovu bolje da ne počinjem.  >:(
Ja polako nekako prihvatam da nam je narod takav kakav je, da živim među polusvetom (da izvinete), trudim se da se borim tako što sebe i svoju decu okružujem samo onim dobrim što nekako proberem iz sve te papazjanije, nadam se da će i one umeti tako jednom, tj. da će moj i uticaj koji nose iz kuće pobediti polusvet u kom odrastaju.
Ono što ne mogu da prihvatim i svarim je da se kao država sistemski ne obračunavamo sa najvažnijim stvarima za svaku zemlju i opstanak svakog naroda, od ovde pomenute zdravstvene nege, pa borbe sa siromaštvom, borbe za unapređenje sistema obrazovanja.
Gledam kod Ive u razredu, ima par romske dece, neka od njih i po mesec dana ne dođu u školu, ona mi priča. I nikom ništa, učitelji žmure na jedno oko, škola žmuri... ako uopšte i završe OŠ u koju će pa srednju moći da se upišu sa kečevima i dvojkama. I tako, sve se vrti u krug, stvaraju se nove i nove generacije socijalnih slučajeva, svi okreću glavu na drugu stranu.  :(
Što se zdravstvene nege tiče, spali smo na to da se uzdamo u pojedinačne injekcije humanitarnih akcija tipa bitka za bebe i sl. Evo sad čitam da će da renoviraju i Materinski dom (konačno!), ali to je sve tako malo i tako jadno naspram onoga što ova zemlja realno može i treba da pruži najugroženijima. Sramotno je da inkubatore kupuju Severinin muž i Veran Matić (svaka njima čast, da me ne razumete pogrešno) dok ovi u Vladi sede na guzicama i prstom ne mrdaju.

vojka

lani, sramota je kako se pare usmeravaju i sta su prioriteti
a vidim po tekstu, da je tako oduvek bilo

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

za rome, oni imaju neka posebna prava kao nacionalna manjina, olaksan je upis u srednje skole, kao i na fakultete, ne znam bas tacne pojedinosti
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

Lani

Koliko Roma znaš da je upisalo i završilo fakultet? Ja niti jednog.  :(

edit: to ti je slučaj kao kod mnogih propisa i "reformi" kod nas, nabacaju nešto na papiru da zamažu oči međunarodnoj zajednici ili kome već treba a kad dođe do toga da se to primenjuje i da se vide neki konkretni rezultati, nikom ništa.

Nanny Ogg

Quote from: Lani on March 12, 2013, 09:36:33 AM
Koliko Roma znaš da je upisalo i završilo fakultet? Ja niti jednog.  :(

Ja dva. Dve, da budem precizna :)

Obe rade u struci i uzasno im je na poslu, jer ih svi gledaju s visine  :girl_sad:

Ajte zene, ne dram'te

AnaK

I ja jednu, završila je prava, išle smo zajedno u srednju školu. Ali ne znam šta se dalje po tom pitanju dešava  :girl_sad:
Janko 23.7.2002.