Main Menu

Iznošenje novca iz zemlje

Started by Xe, August 07, 2012, 06:50:35 PM

Previous topic - Next topic

Xe

Quote from: AnaK on August 07, 2012, 09:01:00 PM
Xe, sigurno postoji neka provera u zemlji u kojoj živi, po nekim odredbama o sprečavanju pranja novca.
Postoji sigurno, nije problem u izbegavanju placanja vec u pronalazenju modela gde ce najmanje biti ostecena, ako me razumete  :flower:
Verovatno postoji vise varijanti, pa da odabere onu koja ce joj praviti najmanje problema. Njen komsija je iz Turske prenosio novac u kesu, nije znao da ima neko ogranicenje, kaze da se i sad sudi za te pare, a proslo je sest godina.
Ona bi da izbegne takve probleme.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

AnaK

Ma naravno, ali mislim da taj deo "tamo" mora u svojoj tamošnjoj banci da vidi.  :kiss1:
Janko 23.7.2002.

irma

sprecavanje pranja novca je nesto drugo... tu nema sta da brine, jer je sve cisto i ima validan pravni osnov. (kupoprodajni ugovor).
prez placa samo Srbiji (tj kao sto rekoh platice verovatno kupac) jer nepokretnost koju prodaje je ovde... ne verujem da nesto treba da plati i u Nemackoj, ali za svaki slucaj neka se tamo raspita... a pokusacu i ja da proverim sutra.

edit- sad tek skapirah da je u pitanju zenska osoba... a ja joj promenih pol  :-[  :rofl:

Ljubav koju dajemo je jedina ljubav koja ostaje u nama.

martina

Quote from: irma on August 07, 2012, 09:45:04 PM
sprecavanje pranja novca je nesto drugo... tu nema sta da brine, jer je sve cisto i ima validan pravni osnov. (kupoprodajni ugovor).
prez placa samo Srbiji (tj kao sto rekoh platice verovatno kupac) jer nepokretnost koju prodaje je ovde... ne verujem da nesto treba da plati i u Nemackoj, ali za svaki slucaj neka se tamo raspita... a pokusacu i ja da proverim sutra.

u kanadi treba. samo ako imas poreski ugovor sa tom zemljom, onda se radi po tom ugovoru

samo mi kad smo prodali stan nismo prijavili i sestra mi je poslala pare i niko me nista nije pitao. i proslo je dovoljno godina da ne mislim da ce me pitati

do tebe je da prijavis porez kad donosis pare.

iskreno, ja ne bih nist prijavljivala, samo bih donosila pare malo po malo. nema sanse da te skontaju. mislim, to svako mora da odluci za sebe, ali ja im ne dam pare osim sto mi otmu
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

irma

pa da... zato i rekoh da se raspita. pretpostavljam da Srbija i Nemacka imaju ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja...

Ljubav koju dajemo je jedina ljubav koja ostaje u nama.

aleks

Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

Xe

Hvala na savetima  :flower:  jedini problem je to sto ima dosta godina, pa ne moze bas da nosa novac tamo-amo. Raspitace se sutra u ovdasnjoj banci, a sin ce u Nemackoj, pa ce onda odluciti sta i kako.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

anelore

Ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja
http://mfp.gov.rs/UserFiles/File/ugovori%20dvostruko%20oporezivanje/Nemacka.pdf
neka vas ne zbunjuje sto je drzava SFRJ, Srbija je u tom pogledu njen pravni sledbenik.
Ja bih se raspitala i u Poreskoj upravi - to u vezi sa oporezivanjem.

martina

Quote from: Xe on August 07, 2012, 11:41:14 PM
Hvala na savetima  :flower:  jedini problem je to sto ima dosta godina, pa ne moze bas da nosa novac tamo-amo. Raspitace se sutra u ovdasnjoj banci, a sin ce u Nemackoj, pa ce onda odluciti sta i kako.

pa ako ne mora da plati porez u njemackoj, onda i ne mora, samo posalje i ljepota.
malo je kod vas pegla sto mora da otvara taj devizni racun, ovdje ti prebace pare u drugu valutu u banci. doduse, naplate ti ti to kroz kursnu razliku
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Hola

Dobar dan svima koliko vas ima! Ovde AneK drugarica iz Kanade!!! ;D Ovi smajlici su super igracka, tesko vama ako se navucem na njih... :flower:

Bas sam sa AnomK "bistrila" slicnu temu, ovih dana. U toku sam prodaje nekretnine u Beogradu, zivim vec dugo godina u Torontu, i pare bih da prebacim ovde gde trenutno zivim. Jasno mi je da u SR treba da platimo 10% na kapitalnu dobit, a da kupac placa 2,5% porez na prenos apsolutnih prava. Samo sto jos nisam sigurna, sta i kako kad pare prebacimo na racun ovde... Procitala sam da postoji ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezovanja izmedju Srbije i Kanade. Ali mi nije jasno na koji deo poreza se to odnosi, na kapitalnu dobit ili na onih 2,5% sto placa kupac. Koliko mi je poznato, u Kanadi treba da prijavimo sve nepokretnosti koje posedujemo i van Kanade (sto mi nismo do sad uradili) kao i dobit od njihove prodaje. Ovo se odnosi narocito na nepokretnosti koje iznose vise od $100.000 (sto jesete u nasem slucaju).

Pitali smo racunovodju, odgovor je bio da ne treba nista da platimo ovde ali ja na jednom od kanadskih foruma gde se vrte slicna pitanja, procitah suprotno.  :nokti2:

Deda

Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

AnaK

Janko 23.7.2002.

gasha

Ja kao deda, pojma nemam ali dobrodosla  :clap:
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

martina

Quote from: Hola on August 16, 2012, 06:28:32 PM
Dobar dan svima koliko vas ima! Ovde AneK drugarica iz Kanade!!! ;D Ovi smajlici su super igracka, tesko vama ako se navucem na njih... :flower:

Bas sam sa AnomK "bistrila" slicnu temu, ovih dana. U toku sam prodaje nekretnine u Beogradu, zivim vec dugo godina u Torontu, i pare bih da prebacim ovde gde trenutno zivim. Jasno mi je da u SR treba da platimo 10% na kapitalnu dobit, a da kupac placa 2,5% porez na prenos apsolutnih prava. Samo sto jos nisam sigurna, sta i kako kad pare prebacimo na racun ovde... Procitala sam da postoji ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezovanja izmedju Srbije i Kanade. Ali mi nije jasno na koji deo poreza se to odnosi, na kapitalnu dobit ili na onih 2,5% sto placa kupac. Koliko mi je poznato, u Kanadi treba da prijavimo sve nepokretnosti koje posedujemo i van Kanade (sto mi nismo do sad uradili) kao i dobit od njihove prodaje. Ovo se odnosi narocito na nepokretnosti koje iznose vise od $100.000 (sto jesete u nasem slucaju).

Pitali smo racunovodju, odgovor je bio da ne treba nista da platimo ovde ali ja na jednom od kanadskih foruma gde se vrte slicna pitanja, procitah suprotno.  :nokti2:

ja koliko znam treba da se plati porez na prodaju

ja mislim da to spada pod personal use property i da u principu treba da prijavis kao capital-gain

http://www.cra-arc.gc.ca/E/pbg/tf/5000-s3/5000-s3-11e.pdf

Personal-use property
Refers to items that you own primarily for the personal use or enjoyment of your family and yourself. It includes all personal and household items, such as furniture, automobiles, boats, a cottage, and other similar properties.

Personal-use property When you sell personal-use property, such as cars and boats, you may have a capital gain or loss. In most cases you do not end up with a capital gain, because this type of property usually does not increase in value over the years. As a result, you may end up with a loss. Although you have to report any gain on the sale of personal-use property, generally you are not allowed to claim a loss.

tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:

martina

ako postoji taj ugovor, to bi ti bilo dobro

mislim, to je kako je po zakonu, a po zakonu svi mi treba da prijavimo imovinu vani, pa ne znam nikoga da je to stvarno uradio
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic: