Ukusno, a jeftino - predlog jelovnika

Started by NenaS, April 29, 2009, 06:27:51 PM

Previous topic - Next topic

NenaS

Nesto razmisljam, u duhu ove SEK-e mogli bismo, ako se slazete, ovde da napravimo izbor recepata koji su dobri, a nisu pri tome preterano skupi..Verovatno svaka od nas ima neki takav recept "u rukavu", kad je mesec dugacak, a plata kasni...Pa izvolite... :read:
Aleksandra   14.09. '87.
Jovana         29.12. '90.
Kristina        14.01. '97.

Jasenko        23.10. '95.
Nikola           01.11. '97.

Xe

SLANI MAFINI BEZ ISTA

jedno jaje, PZP, malo soli, dve kasike masti (ili pola margarina), malo mleka, brasno "da zagusi". Kad ste bas-bas snabdeveni, stavite semencice raznih vrsta, ili malo heljdnog ili kukuruznog brasna.
Peci 20 minuta u modlama za mafine na oko 200 stepeni. :)
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

kalimero

Neno, samo sam ti malo "doradila" naslov, nadam se da se ne ljutiš..... samo da bude mal'ko jasnije  :flower:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

gasha

Corbica od povrca

Ovo obicno pravim kada cistim frizider :D
! glavica luka crnog, 1 sargarepa , bela zelen, malo celera, narendama manja tikvica, moze i praziluk, kelraba i slicno, odnosno sve sto imate u frizideru.
Povrce se isecka na sine kockice i proprzi malo, nalije se vodom, kada provri stavi se jedna kocka za supu i kuva dok se povrce ne skuva.
Sipati malo mleka, posoliti, ja stavim origano, a moze bilo koji zacin.
Ako je retka moze da se zagusti malo brasnom, ali ja jedan deo malo izmiksam i vratim u preostali deo corbe.
Ovo nije bas ceo rucak, ali je brzo i nije skupo.
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

Masha

Zbrc
1/2 kg belog pileceg mesa, iseckanog na kockice, izdinstati sa crvenim lukom(1 glavica, ko voli moze i vise). Sunuti u to jednu konzervu crvenog pasulja, par kasika paradajz pirea ilimalosokaod paradajza. Zaciniti po zelji, posuti seckanim persunom. Ovo obozavamo. Mogu i varijacije, npr dodati i kukuruz secerac. Odlicno ide uz zelenu salatu.
Cena: oko 350din, a sprema se za pola sata sa sve seckanjem.

Dusica

Makaroni sa pecurkama

- paket pecuraka (400gr)
- 1 glavica luka
- pola pavlake
- so, biber

Proprziti luk, pa kad je mekan dodati seckane pecurke. Dinstati dok ne ispari sva voda iz pecuraka. U malo vode zamutiti kasicicu brasna pa sipati u dinstane pecurke i u to dodati pola pavlake (ili vise po ukusu). Posoliti i pobiberiti. Sluziti uz testo ili pirinac :)

Beatrix Kiddo

Rizoto sa mljevenim mesom

Prodinstati mljeveno meso (kolicina po zelji - ja stavim oko 300gr) sa sjeckanim lukom i  sargarepom (moze se dodati povrce po zelji), dodati solju pirinca, doliti vode (obicno ide 3 puta kolicina pirinca) i sosa (ili pirea) od paradajza, posoliti i zaciniti po zelji i pustiti da krcka na manjoj temperaturi dok se pirinac ne ukuva...

Idealno da mama provodi vrijeme za forumom :mrgreen:
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.

Dada

Quote from: Masha on April 30, 2009, 12:47:38 AM
Zbrc
1/2 kg belog pileceg mesa, iseckanog na kockice, izdinstati sa crvenim lukom(1 glavica, ko voli moze i vise). Sunuti u to jednu konzervu crvenog pasulja, par kasika paradajz pirea ilimalosokaod paradajza. Zaciniti po zelji, posuti seckanim persunom. Ovo obozavamo. Mogu i varijacije, npr dodati i kukuruz secerac. Odlicno ide uz zelenu salatu.
Cena: oko 350din, a sprema se za pola sata sa sve seckanjem.

Pravila, suuuper je :clapping: ulazi u redovan jelovnik :clap:

Dodala sam sargarepu i soja sos, kao prilog sam napravila rizu a mm je servirao, izgledalo je fenomenalno ali sam zaboravila da slikam  :fool:
Milica 23.09.1995.
Djina 28.12.1996.
Jovan 29.08.2000.

SC

Rizoto sa sampinjonima

Paket sampinjona(400g) iseckati i prodinstati na luku (1 glavica). Zaciniti po zelji, ja stavim zacin c, biber, persun, malo origana. Zatim dodati veliku solju pirinca, malo proprziti pa dolivati po kutlacu supe  uz mesanje. Potrebno je oko 1l supe, obicno je napravim sa kockama za supu od pecuraka. Kad pirinac popije supu, dodati sledecu kutlacu i tako dok se pirinac ne skuva.
Jako je ukusno, od ove kolicine cetvoro moze lepo da se najede. Moze da bude zaseban obrok a moze i kao prilog uz neko meso  :innocent:
Dunja 13.06.2007
Petar 09.01.2009

Dada

Pasta sa rostiljskom kobasicom i sampinjonima

(rostiljska suva kobasica)

Isjeckati kobasice na kruzice, proprziti, dodati sampinjone, biber, zacin i slatku pavlaku. Pomijesati sa pastom  :innocent:
Milica 23.09.1995.
Djina 28.12.1996.
Jovan 29.08.2000.

mango

Ne znam da li ste primetili da je poslednjih meseci pastrmka ultra jeftina. Neociscena, sveza 279 din/kg.

Napravila sam paradjz corbicu od jedne kocke supe i jednog paradajza. Ispekla pastrmke prelivene i napunjene marinadom od izmiksanog persuna, belog luka, limuna i maslinovog ulja. dodala pecene krompirice i zelenu salatu i sve to za nas petoro za oko 500 din. A rucak savrseno ukusan i zdrav. Jedino sto se sprema bar sat vremena. 

cici

Quote from: Dusica on April 30, 2009, 12:59:54 AM
Makaroni sa pecurkama

- paket pecuraka (400gr)
- 1 glavica luka
- pola pavlake
- so, biber

Proprziti luk, pa kad je mekan dodati seckane pecurke. Dinstati dok ne ispari sva voda iz pecuraka. U malo vode zamutiti kasicicu brasna pa sipati u dinstane pecurke i u to dodati pola pavlake (ili vise po ukusu). Posoliti i pobiberiti. Sluziti uz testo ili pirinac :)

Ovo obožavam i često spremam sebi.Niko drugi neće da jede.

Nanny Ogg

Superbrzi kolac sa bobicastim vocem

Potrebno je:
400 gr keksa Pettit beurre ili nekog drugog slicnog
400 ml jogurta
200 gr secera
300 gr bobicastog voca, moze i smrznuto ako nemate sveze
Slag

U vecoj posudi izlomite keks, posecerite i prelijete jogurtom, pa promesate da se napravi kompakta masa. Na takav "patispanj" poredjajte voce, pa stavite 1h u frizider da se stegne. Dekorisite slagom.

Ajte zene, ne dram'te

rafa

Pilece belo na kockice, desetak minuta u tiganju sa mrvom ulja ili u voku bez, nakon cega ubacim Knorr ili Uncle ben's teglicu (nema aditiva ni preservansa) sweet n sour sosa. Jos desetak minuta krckati na tihoj vatri. Za to vreme skuvati pirinac.
Ne moze jednostavnije, svi obozavamo.  :innocent:

10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception