ideje za prvomajske praznike

Started by Finalina, January 26, 2013, 05:12:36 PM

Previous topic - Next topic

Lani

Summer, gulaš i paprikaš nisu isto.  :baba: :lol:

cici

Tako je reci joj :rofl: ja nikako da naucim mm-a, kad mi kaze za slavu da napravim onaj gulas/paprkas a ja ga pitam koje od to dvoje :lol:

AnaK

Diiiivni su vam planovi, diiiivni  :girl_in_love:
Janko 23.7.2002.

Summer

Quote from: Lani on April 01, 2013, 09:27:09 PM
Summer, gulaš i paprikaš nisu isto.  :baba: :lol:

Joj, znam, ali ja ne mogu da ukacim sta je sta iz jednog jedinog razloga - u mom rodnom kraju su se, iz meni nepoznatog razloga, za veliki broj jela koristili potpuno pogresni nazivi  ili su se neka jela pravila po sasvim izmenjenim receptima :rofl: Jedan od primera je gulas koji se pravi od mesa i krompira  :crazy:

Aj mi sad objasnite sta je gulas, sta paprikas  :rofl:? Na Palicu u jelovniku pise perkelt  :rofl:

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

Lani

http://www.coolinarika.com/magazin/clanak/koja-je-razlika-izmedju-gulasa-paprikasa-i-perkelta/

S tim da bih ja dodala da paprikaš nikad nije tako gust kao gulaš. Za mene je on kao čorba sa nekom vrstom mesa (obično piletinom ili ribom) koja se jede uz testeninu ili krompir.

Dawn

A Wikipedia kaže da je gulaš najčorbastiji :crazy:

AnaK

Evo jedne drugačije podele:

Mađari su veoma rano smislili jedan od najinteresantnijih načina za čuvanje mesa. Komadi mesa su, zajedno sa raznim povrćem koje se u šatoru našlo, kuvani dok ne usahne i poslednji trag tečnosti. Mađari su vremenom to jelo toliko usavršili i od gulaša, kao jednog jela, napravili još tri:

- Perklet - koji je u stvari jedna suvlja varijanta gulaša, gde se meso više uprži nego što se kuva
- Paprikaš - kao varijanta gulaša koja se začinjava brašnom i velikom količinom pavlake
- Tokanj - erdeljska varijanta nešto drugačije začinjenog gulaša, koji je nastao kao rezultat međusobnog uticaja mađarske i rumunske kuhinje.
Odavde:
http://www.vojvodinacafe.rs/forum/kulinarstvo-i-ishrana/vojvo%C4%91anska-kuhinja-9975/

A kod nas je, mislim u mojoj porodici, paprikaš od teletine ili piletine, čorbast, jede se kašikom i ima kockice krompira inkorporirane.
Janko 23.7.2002.

vrana

kod mene isto kao kod anek, papirkas je corbastiji i sadrzi povrce, dok je gulas gusci i sastoji se samo od mesa i sosa
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

Lani

Da, moja mama krompir stavlja samo u pileći paprikaš a nekad pravi i samo klot krompir paprikaš, dok se uz riblji kuva testenina posebno pa onda možeš i da je dodaš ili da jedeš bez toga ako voliš. Ja volim bez ičega riblji paprikaš, eventualno sa malo hleba, testeninu jok.
Ovo za stavljanje pavlake u paprikaš čujem prvi put.
A i to što kaže AnaK, paprikaš je uvek čorbast i može samo kašikom da se jede, dok gulaš nekad bude tako gust pa kad mu se umeša i testenina ili njoke ili šta već, može i viljuškom da se jede.

Tchi

nanny, nemoj da se razocaras nije bas tako kao na slikama, ali je diiivno  :love32: ponovo sam razmisljala da idemo za praznike i izbor obavezno pada na savicu, ali sam odustala u korist loznice...videces hotelcic je mali nije nesto bog zna sta renoviran, ali je topao, na svakom spratu je kao mini kutak  za decu ako budete imali srece imace drustva, ziva wellnes u hotelu golf je bas blizu i meni je najopusteniji od svih u kojim sam bila...nemojte da propustite tradicija im je da za 1. maj u parkicu pored hotela prave ogromnu strudlu

martina

ja cu da radim, ako nekog zanima :sissyfight:
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Elanor

dupli
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Elanor

Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

martina

tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

vrana

rezervisali smo solun od 1.5-5.5.  :dance1:
super je lokacija, jedino sto moze da se desi da nam bude prevelika buka, posto vidim da nam soba gleda na tu ulicu ladadika, sto je valjda mesto za kafanske izlaske  :girl_haha:
ali dobro, nema veze, bas se radujem svom briljantnom planu :clap:
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.