Main Menu

SAP

Started by AnaK, May 23, 2013, 03:31:42 PM

Previous topic - Next topic

AnaK

Za Dedu  :girl_haha:

http://www.sap.com/index.epx

Softver za evidenciju i upravljanje poslovnim procesima preduzeća. Koriste ga velike firme, u velikoj meri pojednostavljuje pregled svega što se u preduzeću dešava. U taj sistem svi unose svoj deo podataka - sačinjavanje prijemnica, knjiženje fakture, evidencija plaćanja...
Janko 23.7.2002.

Vila

SAP je jedan od najvećih i najpoznatijih poslovnih softvera, tzv. ERP-ova.
Koriste ga baš veliki sistemi, npr. Coca Cola, jer je obiman, sveobuhvatan, i vrrrlo skup  :girl_haha:
Moj muž radi kao project manager za drugi ERP, Microsoft Navision.
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

Vila

http://en.wikipedia.org/wiki/Enterprise_resource_planning
ERPovi su vrlo dobri za organizaciju, ali nije lako odabrati adekvatan, a posao njegove implementacije je užasno komplikovan, težak i zahtevan (otud mom mužu infarkt u 34-toj....)

Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

Elanor

da, mnogo je skup i komplikovan.
(bespotrebno, naredjeno i lose uradjeno) uvodjenje sap-a je ono sto je preteglo tas i povuklo moju firmu nadole, do ovog zatvaranja kome sad prisustvujem.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

AnaK

Janko 23.7.2002.

Vila

Postoje mnogo kompaktniji i lakši, i pre svega dobri a jeftiniji sistemi. MS Navision je jedan od njih, ima sve potrebne module, a košta jedno 10 puta manje :D
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

Martina

AnaK

Janko 23.7.2002.

Summer

Kako te Vilo muz istrenirao, samo sto nam ne prodajes Navision  :girl_haha:

Ja sam radila 5 godina u firmi koja je provajder razlicitih ERP Resenja, izmedju ostalog Microsoft Dynamics (Axapta i Navision), SunSystem (koji obicno koriste velike firme u inicijalnim fazama, kad otvaraju fabrike u nekoj zemlji, nakon privatizacije i slicno, kod nas ga je na pocetku koristio Holcim, Philip Moris i sl, a onda posle prelaze na SAP).
Prosla sam nekoliko obuka za Axaptu, Navision i neke maloprodajne module koji su dodatak Navision-u.

Meni su ERP resenja strasno zanimljiva stvar, ali se nije lako baviti njima. I nikako se Navision i SAP ne mogu staviti u istu ravan. Microsoft je pokusao da napravi Axaptu koja bi mogla parirati SAP-u i koja je namenjena velikim sistemima, pitanje je koliko su uspeli, mada se meni AX mnogo svidja.

Navision je sjajan, ali i on naravno ima svoja  ogranicenja. COca Cola sigurno ne bi mogla da funkcionise koristeci Nav. Kao sto ni SAP nije za male firme.

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

Vila

Ma potpuno si u pravu, ali je problem kad se neki kod nas zalete na SAP ko veliko ime, a realno nisu mu dorasli :girl_haha:
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

Martina

Summer

A ima dosta slucajeva  :crazy: Sto bi se reklo - videla zaba da se konj kuje  :rofl:

David 09.01.2007.
Sara   08.12.2008.

Vila

Pazi, mm je sam pravio nešto poput ERPa za Jabuku, pa posle za Centroproizvod. Jabuka je do kraja radila na njegovom programu, a CP posle hteo SAP, pa kad su videli koliko košta uzeli Panteon :rofl:
Njegova firma ima manji ERP, koji su pravili u Sloveniji, i radi Navision za veće klijente. Sad u Makedoniji rade Nav u prvom po veličini retaileru.
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

Martina

hypolina

Mi od kada smo uveli SAP svi samo kukamo.  :crazy: To je toliko zakomplikovalo procese da je to strasno. Tacnije veci je problem sto je mogucnost za flexibilnost ravna nuli. Dakle sve sto je nekada moglo da se brzo zavrsi sada ne moze, za sve postoje SLA od po nekoliko dana, za svaku stvar po 4 nivoa odobravanja, a tek kad je uz SAP dosao i BSO tj. Bugari i kada je vecina transakcionih procesa presla kod njih da se radi od tada je tek sve postalo agonicno. :)

Nama bilo lepse bez SAP-a  :) , ali mislim da je HeadOffice progledao od kad su ga uveli, sad na jedan klik prate 28 zemalja koliko ih ima u Grupi.

AnaK

Ja u SAPu radim već pune 4 godine, i tek pola tog perioda mogu da kažem da ga baš volim, i da mi je olakšao posao. Meni je zapanjujuće mnogo vremena bilo potrebno da mu usvojim logiku u smislu da tek poslednjih godinu-dve ponešto i sama provalim, i tek to vreme shvatam koje su mu sve mogućnosti. Dok sam se borila sa satićem/olovčicom/šeširićem, sve mi je to izmicalo.
Janko 23.7.2002.

Deda

Pola mislim da je super, pola :nesvest:
Mislim, kada sam vas iscitala  :lol:
Ali ako je D.muz SAP konsultant, definitivno mislim da nece da se muci da nadje nov posao  :kiss1:
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

AnaK

Ma frustrirajuć je, stvarno :lol: Ne liči ni na jedan 'normalni' program, sve je drugačije. Nisam baš pune 2 godine učila da ga koristim, brže je to bilo, ali sam se posle 2 godine u potpunosti opustila, i počela da nalazim i ono što mi dodatno pomaže, a nisu nam pokazali :lol:
Janko 23.7.2002.