Main Menu

Moja uskoro nova zemlja / Norveska

Started by vucica, August 11, 2013, 11:08:56 AM

Previous topic - Next topic

Despina

Mislim na djecu pomislih da ces odmah da trazis posao. Bilo sta da pocnes brze ces savladati jezik kad si u kontaktu sa ljudima pogotovo sto vjerovatno ucis bokmål a svi koriste dijalekt koji je poprilicno zeznut koliko se sjecam :lol: ja sam pocela kao asistent u vrticu pa sam dobila ugovor kao barn-ungdomsarbeider i onda sam konstituisana u pedagogisk ledera. Krajem juna sam dala otkaz jer smo se preselili tako da cu se negdje od oktobra se baciti na trazenje posla. Sta traze za zdravstvo, nije valjda Bergen test za posao bolnicara?
A, L, S

vucica

Sto je najgore ja sam ucila bokmal, a u Stavangeru se prica Nynorsk. Ali i mm je ucio bokmal, u pocetku je bio zblanut, nista ih nije razumeo, ali sada mu je vec mnogo lakse. Ali ipak je on ovde dosta ucio jezik.
Samo u Oslu i mozda jos negde uslovljavaju za posao u zdravstvu da imas polozen test, norskprove 3, a Bergen je valjda samo za doktore i sestre, cini mi se.
A u Stavangeru i ostalim, da kazem manjim mestima, ne traze nikakav dokaz o ucenju jezika, vec samo na osnovu intervjua te zaposljavaju.
Pa ti si se super snasla, bravo!
Ja cu gledati da sto pre nesto nadjem da radim, ali prvo cu se verovatno diviti zemlji a i mm :lol:, jer ipak ga nisam od aprila videla.
Vuk  04.09.2008.
Nika 13.12.2010.

Dada

Dobro dosla i srecno u Norveskoj :)

Pozdrav i za Despinu :kiss1:
Milica 23.09.1995.
Djina 28.12.1996.
Jovan 29.08.2000.

vrana

Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

vucica

Vuk  04.09.2008.
Nika 13.12.2010.

Despina

dado :bighug:
Svakako da moras znati bokmål ipak je to osnova i onda ces lakse ukapirati nynorsk. A tek zamisli nas u Trøndelagu, ucimo bokmål  i onda izadjemo medju ljude koji govore trøndeski dijalekt koji je neka mjesavina nynorska, nemam blage veze o cemu pricaju :lol: Zato mi je sad banja, u Fredrikstadu govore skoro pa cisti bokmål. Norskprøve 3 nijje nesto posebno tezak, mogla bi poslije nekog kursa da ga laganice polozis. Vidim sin ti je kao moja Sonja znaci predskolac. Mozes malo procackati na komuninoj stranici da li ima u blizini neki åpen barnehage sa ponudom za dvojezicnu djecu.
A, L, S

vucica

Da, on sada u septembru puni 5 godina i koliko sam ja upoznata on bi trebao sl. godine da krene tamo u 1. razred?
Nismo jos nista gledali za obdanista i skole, ne znam ni da li bi sada mogli to finansijski da podnesemo, znam da se skola ne placa, ali on bi sada krenuo u predskolsko, a ne znam da li je to tamo besplatno?
Tada bi vec bila druga prica, jer bi samo onda za Niku placali.
A i problem je u tome sto mi tek u novembru predajemo papire za spajanje porodice, a dotle smo tamo samo turisticki i nemamo ni pravo na sve to.
Mada cu gledati da sto pre krenu sa socijalizacijom u svakom smislu, pa makar ih vodila po parkovima svaki dan.
Jaoj mogu da zamislim kako je to zeznuto kada nekog nista ne razumes, a svasta bi rekao. Ja jos stvarno nisam ni svesna da idem negde gde sam, da tako kazem, skroz mutava. Ajde bar je dobra strana sto oni svi tamo pricaju super engleski, mada to moze i da bude mac sa dve ostrice.
Koliko sam ja kao nesto racunala, ti si dvoje dece tamo rodila?
Vuk  04.09.2008.
Nika 13.12.2010.

Despina

Uf, ja sam skontala da ste vec odradili spajanje porodice, ne znam kako je sada ranije se cekalo i po godinu dana :crazy: Tako da djeca i nemaju pravo na vrtic i predskolsko. Inace predskolsko je u sklopu vrtica mada za ovu godinu i nemate sansu jer je rok bio 1.mart a za sljedecu on nece ni doci na red. Pa nista polako, setajte po parkicima pa drzim fige da dobijete spajanje prije pocetka skol.godine. Samo sam S. rodila ovde, L. i A> su rodjeni u Bg-u, on je imao par mjeseci kad smo dosli.
A, L, S

vucica

Nikada mi nije isla matematika, uvek se nesto preracunam  :rofl:.
Sada spajanje ide brzo, ceka se izmedju 2 nedelje i 2 meseca, i to je bas proverena informacija od mnogih ljudi koji su to u skorije vreme radili.
Super i hvala sto si mi to razjasnila. Pa nista onda, Nikicu upisujemo od 1. marta u obdaniste a Vuka u skolu. Ju, kako to odraslo zvuci, prosto ne verujem da ce biti skolarac  :love32:.
Ti si bas bila onda u nezgodnoj situaciji kada ste otisli.
Ja oblecem po ovom forumu kao blesava, a ceka me toliko stvari da radim. Ne pocinje mi se sa pakovanjem. A jos i moram da kupim dve torbe jer nemam gde da pakujem.
Nosimo 6 velikih torbi od  20 kg i 3 manje do 10 kg.
A jos i presedam sa decom u Oslu sa sve cekiranjem samostalnim. Jeza me hvata od tog puta. Sve se plasim da ih negde ne izgubim, oni kad vide prostror za trcanje ne moze niko da ih stigne.
Vuk  04.09.2008.
Nika 13.12.2010.

Despina

Jao pa blago tebi sa torbama :lol: znas da su uveli da se u oslu mora uzimati prtljag ako presjedas bez obzira sto npr. koristis istog avioprevoznika tj.norwegian
A, L, S

vucica

I sama sebi zavidim :lol:.
Da, znam, o tome ti i pricam. Bas i letimo tom kompanijom.
Sve se nadam nekoj dobroj dusi da se sazali na mene jadnu sa tolikim torbama i dvoje male, ali brze dece.
I jos cekamo 2 sata u Oslu na let za Stavanger.
Ali proci ce i to. Kada sam izdrzala  sama sa decom 5 meseci, sta je za mene taj put  :nokti2:.
Vuk  04.09.2008.
Nika 13.12.2010.

Despina

pa super ako su to ubrzali mada sam je skeptik po tom pitanju, ovde se sve ceka. na to se jos nisam adaptirala :lol: A ne moze tako brzo za vrtic, npr. konkurises u januaru i dobijas mjesto najvjerovatnije u augustu kad pocinje nova bhg. godina.
Ne brini za cekiranje, imas bas dosta automata na Gardermoenu tako da to brzo ide.
A, L, S

Despina

Ne nadaj se pomoci bar od norvezana, ovde je ravnopravnost na svim poljima, samo ce se ljubazno nasmjesiti :lol: Djecu priheftaj za torbe a 2 sata ce brzo proci dok ti pokupis torbe  pa predas , nadjes gate eto te u stavangeru caskom.
A, L, S

vucica

jesu ubrzali, ali jesu i spori i pomalo i nemarni. mm je imao srecu sto je u stavangeru, jer tamo ide brze svaka papirologija.
ma zezam se ja to vise, ja sam od onih sto bi pre crkli nego da traze pomoc.
to za heftanje za torbe nije losa ideja :lol:, samo se plasim da me ne uhapse norvezani :rofl:.
Vuk  04.09.2008.
Nika 13.12.2010.

cici