Moja uskoro nova zemlja / Norveska

Started by vucica, August 11, 2013, 11:08:56 AM

Previous topic - Next topic

vucica

Pozdrav svima :flower:.

Da vam se prvo predstavim...
Imam dvoje dece, nikako da stavim tikere, sina Vuka  koji ce 5 godina napuniti na dan kada putujemo za Norvesku, 4. septembra, i cerku Niku, ime joj nisam dala zbog JK :), tek da se zna, koja ima 2 god. i 8 meseci.
Muz mi je otisao tamo jos u aprilu, relativno na bum, iznajmio sobu preko nekih ljudi, jedva, ucio je ovde jezik 14 meseci, dobio autorizaciju za bolnicara, nasao posao za mesec dana, evo pre neki dan je iznajmio stan za nas i polako ga oprema da nas sve ceka kada mu se pridruzimo.
Inace idemo u Stavanger, pa me eto zanima da li ima ovde nekoga ko zivi u Norveskoj, cini mi se po nekim temama da Despina tamo zivi, a mozda se i varam?
Ja se polako pakujem, hvata me polako trema i nervoza, ali ne toliko koliko sam mislila da ce. Valjda sto sam sama sa decom, bez ikakve pomoci, pa mi dani prolaze bez i da pomislim da menjam zivot kompletno.
Ako nekom treba savet, pomoc u vezi odlaska tamo, tu sam.
Mi smo u ovoj prici vec oko 3 godine, trebalo je to i ranije da se desi, ali nas je moja druga trudnoca malo stopirala.
Sada je sve potaman, deca su dovoljno velika a opet mala za adaptaciju na novu zemlju, jezik i sl.
Ja pomalo ucim jezik, to ce mi biti najveci problem da se zaposlim, ali polako...
Eto, napisah malo poduzi post, ali volela bih da cujem vasa iskustva, savete i sl. kada ste napustali zemlju i odlazili u nepoznato.
Vuk  04.09.2008.
Nika 13.12.2010.

Unabebili

Dobro dosla na forum  :welcome:
Sretno preseljenje i lep novi pocetak ti zelim.

Sa informacija oko Norveske ne mogu da ti pomognem uopste, ali verujem da ces uzivati i u mnogim drugim temama na ovom forumu.  :flower:
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

Ira

Dobrodosla na forum  :welcome:

Jeste Despina je u Norveskoj, ali nam u poslednje vrijeme slabije pise.
Ja u Norveskoj imam rodbinu, oni su blizu Osla i od njih cujem sve najbolje o Norway.
Ja bi rekla 'ladno,al' standard  :girl_haha:

Sve najbolje  :flower:

"Dje­te­tu je­ vaša ljubav najpo­tre­bnija o­nda kada je najmanje­ z­aslužuje"­.
Erma Bombeck

Margarita

dobro nam dosla :flower: i srecan novi pocetak

Praslin

Ja sam o Norveškoj čula samo sve najlepše. Čini mi se kao dobro mesto za odrastanje dece.
Nemam iskustvo, samo bih da ti počžželim mnooogo sreće!
:bighug:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Lani

I ja sam čula sve najlepše o Norveškoj, konkretnih iskustava nemam.
Želim vam puno sreće sa novim početkom i dobrodošla na forum.  :kiss1:

gasha

dobrodosla

jeste despina je tamo, redje se javlja, i ona se zaposlila
vama svaka cast na odluci i hrabrosti  :clap: :clap:
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

vucica

Hvala puno svima na dobrodoslici :bighug:!
Bas znace reci podrske.
Izvestavacu vas o svemu i nadam se lepom druzenju sa vama.
Vuk  04.09.2008.
Nika 13.12.2010.

vojka

dobro dosla
nemam licnog iskustvasa norveskom
ali po iskustvu drugih, cula sam bas lepe price  :good:
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

Elanor

Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Deda

Cimnucemo Despinu da ti se javi ovde . Uglavno zavidim ti  :girl_in_love:
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

Despina

Dobro dosla u Norge :clap:
Mi smo ovde pa skoro 7 godina, upravo smo preselili iz Trondheima u Fredrikstad. Stavanger je bas lijep grad, bila sam na nekom seminaru tamo i cujem da je pola Prokuplja preselilo u taj grad uglavnom ljudi med.struke. Pitaj sta te interesuje, rado cu ti odgovoriti.
A, L, S

vucica

Jao Despina bas mi je drago da si se javila :bighug:.
Vec 7 godina ste tamo? Uh, a ja jos nisam ni otisla. Mada imam osecaj da ce mi se svideti, bar sudeci po redovnom izvestaju od mm. Ziveo Skype!
Da, u pravu si, pola Prokuplja je u Stavangeru. A gle ironije, i mm je odatle, zato se i opredelio za taj grad jer je samo tamo mogao da iznajmi sobu, mnogo je bilo tesko iz Bgd iznajmiti bilo sta od Norvezana, sto zbog para sto zbog radne dozvole, koji naravno nije imao dok nije otisao tamo i nasao posao.
I on je a i ja medicinske struke, ali ja tesko da cu to raditi dok ne naucim jezik.
Zanima me, kako si ti stajala sa norveskim jezikom kada si otisla tamo? Ja sam bas pocetnik tu, sreca pa znam engleski koji ce mi bas koristiti tamo za pocetak.
U sustini kao znam sve o Norveskoj u teoriji, jedva cekam da vidim kako to i funkcionise u praksi. A bas mi znaci da ti se tamo svidja.
Deda
Da znas da i ja sama sebi zavidim :rofl:. Prosto ne mogu da verujem da se to meni desava i da je kraj tolikim mukotrpnim pripremama za neki novi, nadam se, mnogo bolji zivot.

Vuk  04.09.2008.
Nika 13.12.2010.

Despina

Znaci istina je za Prokuplje  :rofl: super znaci muz se vec uhodao ma bice to super vidjeces. Mi nismo nikako stajali sa norveskim, dosli smo kao azilanti i na srecu odmah dobili papire. Samim tim smo automatski imali pravo na onaj dvogodisnji drzavni program ucenja jezika i integracije kao izbjeglice. Ja sam ga djelimicno iskoristila, mm bas i ne odmah je nasao posao pa je jezik usput savladao. Super sto znas engleski i norveski ces brzo savladati narocito ako pocnes ubrzo raditi. U toj struci bas nije tesko naci posao bar u starackim domovima a bolje je placenono nego recimo da radis u vrticu. Radis u turnusu, imas one dodatke za nocnu, vikend, praznik. Jesi li konkurisala za vrtic?
A, L, S

vucica

Ne da je istina, nego se bojim da vise niko nece ostati u Prokuplju. Nekad pomislim da taj grad ima milion stanovnika, samo vrebaju sa svih strana, evo i mene je skembao jedan Prokupcanin, ups da li se pise malim ili velikim slovom, u sred Beograda  :rofl:.
Mm je tamo toliko ljudi upoznao a nije ih pre znao iz Pk.
Ne razumem kako mislis da li sam konkurisala za vrtic? Ja ili za decu?
Znam za taj posao asistenta vaspitaca, ali opet tu treba neko znanje norveskog, a ja za sada znam samo da se ukratko predstavim :-[. Tako da, ako si mislila na mene, nisam jos, mislim da pocnem sa trazenjem posla cim se malo adaptiram. Sreca pa mm ima posao, i vec zna da nam nece biti problem da prvo vreme zivimo od njegove plate. Sto mi je veliko olaksanje, jer ipak imamo dvoje male dece.
A za zdravstvo imam da se ubijam od ucenja jezika, jer su tu bas poostrili kriterijume sto se tice znanja istog.
Ne znam, za pocetak bih jurila rad u ugostiteljstvu, u kuhinji npr, jer to obozavam a i znam da radim, a za to ako imam srecu mogu da se sluzim engleskim. Ja npr mogu, sa zakonske strane da radim gde god nadjem posao, ne moram u struci kao mm. I to je stvarno olaksavajuca okolnost kada se dolazi na pripoj porodice.
uh, udavih ovde na forumu, nisam se oglasavala uopste , a sada samo kuckam.
Sta cu, kada sam po ceo dan u kuci.
E da, a cime se ti bavis, ako nije problem da kazes?
Vuk  04.09.2008.
Nika 13.12.2010.