Main Menu

Ne znam šta da radim

Started by Pepi, December 24, 2013, 10:35:48 AM

Previous topic - Next topic

Pepi

Ne znam šta da radim sa dasom  :crycry:
Mnog je nezgodan postao, ne možemo mu prići i ugoditi nikako.
1. Uveče nikako neće da spava. Legne u krevet, i mi polegamo, ugasimo svetlo, on ustaje, priča, piški mu se, kaki mu se, žedan je, gde mu je tigar, gde mu je kuca, a jel može da zove babu, dedu, mašu, blalalla  :crazy: i to trajeeeeee. Ponekad idva sata. Kad reši da spusti glavu na jastuk, zaspi za dva minuta.
2. Ovo je verovatno poslednica prve stavke, mada možda i nije. Buđenje. Ujutru mi treba pola sata da ga namolim da otvori oči. Samo me odguruje i viče ugasi svetlo, pokrij me, izađi iz sobe  :crazy: Pa kad ustane bar 15 minuta totalno opušteno sedi na noši. Pa ako ga skloniš sa noše, vriska, cika, dreka, pa se vraća, ponovo sedne...svako jutro trčim za busom, imamo na 15 min a on mora da stigne u vrtić do pola devet. Krećemo sa buđenjem pre 7  :crazy: Objašnjavam da kasnimo, otićiće nam autobus, on ništa. Sedi i bleji. Kažem poješće ti doručak  (koji obožava), kaže doneće Nada drugi  :crycry:
3. Najveći problem je oblačenje. Neće da se obuče nikako. Jurim ga po sobi, molim, pretim, par puta sam ga i šljepila po guzi  :-[ Ništa. Objašnjavam da će se razboleti i ići kod lekara, super, on voli i da ide kod lekara i da pije sirupe. Kažem hajde, već si bolestan, biće ti gore, on ko tinejdžer odgovara, ti si bolesna  :crycry:

Ako bilo šta nije kako je on zamislio, to je frka najveća. Plače,vrišti dok ne ostane bez glasa. Svađa se. Molim te, smiri se, ćuti, nemoj da plačeš : ti ćuti, petar mora plače, aaaaaaaaaaaa, treba mi maramica, aaaaaaaaa...
Ja se sve tešim da je faza. Sve se pogoršava kada je i tata tu. Tada osim što vileni, upiški se u gaće, namerno, iako mu nudim nošu tog trenutka. MOlim, kumim, pretim, ostavim ga i odem drugim poslom,on pomodri koliko se dere. Ako mu ispuniš to što želi, ili uradiš nešto slično, prestaje kao da ništa nije bilo.Manipulator  :girl_haha: :girl_cray:
Sinoć je bila tolika frka oko oblačenja, da je mm rekao, nemoj sutra da ga vodiš u vrtić, idite kod psihologa  :crazy: Ja sam bila u kupatilu, mm je hteo da ga obuče, on nije dao, pa ga je na silu obukao, pa se ovaj uz ciku i dreku skinuo i vikao: tata ti si bezozaban!
Šta i kako da radim?

bubi

Vila

Jao, strašne dve godine :crazy:
Ne znam, mila moja, ništa ne pomaže sem strpljenja (Fina bi dodala i maštovitosti  :D )
Kad god možeš to da pruštiš, nemoj mu ugađati, pusti ga da se izdere i izduva, da shvati da manupulacija ne radi. Znam da to ne može uvek, ali probaj kad može. On sad hoće sve da isproba, hoće da vlada, da ga slušate, i trudi se da to istera. Na vama je da mu to ne dozvolite, a da ga ne slomite....
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

senka

 :bighug:

strpljenja i diplomatije,
faza je koja će proći, ali kao i svaka postavlja neke osnove u ponašanju, vašem i njegovom
ne zaboravi te - vi ste glavni
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

Lani

 :bighug:
Ja isto ne znam šta bih ti dodala osim da se naoružaš strpljenjem i da nekako izdržiš, to stvarno jeste samo faza.
Ono što ja radim kad Una počne da besni je da se sklonim, samo izađem iz sobe, da nema publiku jer čim nema publiku i čim vidi da se mi ne tangiramo previše, odmah joj je to manje zanimljivo. I smiri se, nekad odmah, nekad posle 10 minuta  :crazy: ali smiri se. A ovako kad je čačkaš i pokušavaš da joj ugodiš čini mi se da bude samo još gore.

emge

Šalji ga u sobu da plače, pa idi na 2-3 minuta da pitaš da li je bilo dosta.
ponavljaj ko papagaj da se plačem ništa ne postiže :bighug:

uveče neka sam zaspe u sobi, neka bira otovrena ili zatvorena vrata od sobe - lijepo je imati mogućnost izbora. Čak i da se tako premeće po krevetu, lakše je ako nisi ti u sobi sa njim.

Za vrtić, dogovorite se da ćete kasniti nekoliko dana, pa neka jede usput i neka nema doručak tamo, dok ne ustalite rutinu, jer to "kašnjenje" tebi stvara pritisak.

A proći će, svi su to prošli, samo tebi sad izgleda nemoguće.
Ne mora kod psihologa, ponašá se očekivano za svoj uzrast :girl_haha:

Zumbulica

Pepi, izvini moram  :lol: za poredjenje sa tinejdzerom  :lol:

Sve su ti rekle, mnogo strpljenja i diplomatije. Ne previse granica ali te malobrojne koje se postave moraju biti cvrste, ali opet strpljivo. I nemoj da brines toliko  :bighug:
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

disco2000

Problem jutarnjeg odugovlacenja sa P. sa resila nimalo mastovito :crazy: Ne budim je, jednostavno krenem da je oblacim, dok je jos uspavana lepotica :girl_haha: Dok se opasulji, vec stoji obuvena a ja joj navlacim jaknu :lol: I pravac vrtic, bez mnogo price. :) Tamo pere ruke i piski :-[

AnaK

I ja da te  :kiss1: I dodala bih samo, na sve što su devojke rekle, da ne treba mnogo da mu objašnjavaš, kažeš jednom zašto nešto radiš, ili zašto mora i kraj. Naravno, to se odnosi na te situacije kad ste 'u raskoraku'. Ti si glavna, da podvučem senku. I mora to da oseti iz tvog stava.
Janko 23.7.2002.

Saska

ja sam svu decu tako oblačila dok spavaju, što kaže disco, nema pregovora, jer nema ni vremena.

Pepi

Hvala na odgovorima  :bighug:
I ja sam dasu ranije oblačila dok spava. Sad, ako ga iznesem napolje bez sve procedure, dreka! Krene da se baca, ne mogu da ga zadržim, bojim se pašćemo sa stepenica.
Ali pokušaću ponovo, već sutra. Ne budim ga, samo ga obučem i idemo.

draganaa

Quote from: Vila on December 24, 2013, 10:55:07 AM
Jao, strašne dve godine :crazy:
Ne znam, mila moja, ništa ne pomaže sem strpljenja (Fina bi dodala i maštovitosti  :D )
Kad god možeš to da pruštiš, nemoj mu ugađati, pusti ga da se izdere i izduva, da shvati da manupulacija ne radi. Znam da to ne može uvek, ali probaj kad može. On sad hoće sve da isproba, hoće da vlada, da ga slušate, i trudi se da to istera. Na vama je da mu to ne dozvolite, a da ga ne slomite....

Da, bas ovako. Treba mu naci  meru. Po nesto mu i pustiti da se izbori da bude po njegovom.

Svi su u tom perioudu u tako nekoj fazi. Kod nekih je to izrazenije kod nekih prodje kako je i dosla.
Jovana 4.4.2005.
Lazar 12.02.2007.

martina

ma to je klasika da je on dosao u novu fazu, a ti nisi skontala

fazon je da on je sad dovoljno veliki da hoce da vlada nekim stvarima u svom zivotu
i onda moras to da mi das...

ostali su vec puno rekli, ja bih rekla za ujutro
1. ustanite dovoljno rano da ima kad da se razbudi
2. uvecer ostavite zajedno sta ce da obuce, tako da je veliki i da ucestvuje...

ali kad ti kazes basta, ima da je basta, i to je to...

proci ce to, svako je dijete drugacije, pa malo ove nase savjete prilagodjavate vama

tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

senka

I uveče predupredi sva moguća jela/piškenja/zvanja tako što ćeš ga pred samo leganje "poslednji put pitati" da li želi još nešto...znači opet ti vladaš situacijom
to da ste vi glavni nije samo vaša potreba već i njegova

mnogo je pametan i napredan, a mali, bolje što pronađite model vašeg ponašanja, inače će vam uši pojesti  :bighug:
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

vojka

Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012