Main Menu

Moja fotografska metoda

Started by Manfred, May 18, 2009, 02:41:24 AM

Previous topic - Next topic

Ivy

Quote from: Manfred on May 19, 2009, 12:19:38 AM
pa ne možeš da podesiš.
To i jeste problem kompakta; spori su i praktično neupotrebljivi za jurcajuću dečurliju i kućne ljubimce.
Ne daj da te ubede da ne znaš.

Pravi test za fotoaparat je snimanje deteta na ljuljašci.
Tu nema laži niti prevare... svaki delić sekunde zaostatka se vidi potpuno jasno.
jasno, ja sam mislila da ne umijem da podesim, ni da slikam...zao mi je samo "bacenih" para, platio ga 350e sa katricom :ljut:

Ima on neke opcije...ali sto se mene tice slaba vajda  :fool:.. soft snap...landscape...baech...snow...twilight....bez veze..

plus ne uhvati "momenat" koji bih ja htjela...dok skljocne Sergej vec promjeni polozaj...ili ode i uhvatim samo nogu napr.  :ljut:brzi je od aparata  :D

Manfred

Ne postoji kompakt kojim mogu da se slikaju deca u pokretu.
Stvar je u fizici. U trenutku kada ti pritisneš okidač, aparat paralelno počinje da radi gomilu stvari: meri svetlo, određuje tonalitet prostora (tkz. WB - white balans), u skladu sa podacima koje dobija odlučuje s kakvom osetljivošću će raditi (ISO 100 je normal, što je mračnije, to mu treba viši ISO a posledica je šum), pa u skladu s tim (količinom svetla i ISO) koji će otvor blende napraviti, koju će ekspoziciju odabrati i na kraju pokušava da uoštri ono što se nalazi u centralnoj tački. Ako se dete kreće i ti ga pratiš aparatom, svetlosni uslovi se menjaju i samim tim ceo ovaj obračun ide nanovo.
Kompjuterska elektronika koja sa ovim izlazi na kraj u deliću sekunde košta mnogo više od svega ostalog na aparatu i to je glavni problem. Lako je njima da dodaju zum ili ko zna šta, ali ne mogu da postignu obračun u nanosekundi. Zato najbolji Canon košta 7000 evra jer ispucava 8 snimaka u sekundi i svi budu dobri.

E, sad, tu ima raznih trikova kojima se može pribeći, ali ne može sa potpunim idiot aparatićima, dakle, moraju biti modeli koji imaju mogućnost poluautomatike ili čak manuelnih podešavanja. Canon u ovoj G seriji ima daleko naprednije mogućnosti od konkurencije. Radi se o sledećem. Nije on bitno brži u proračunu od potpunog idiota koji košta 50 evra, ali ima mogućnost da se unapred neke stvari nameste. Recimo, ISO osetljivost zakucaš na određenu vrednost. Idealno bi bilo podesiti unapred i sve ostale podatke, daljinu, brzinu zatvarača, otvor blende. Tako smo dobili aparat s kojim možeš da škljocaš onoliko brzo koliko mu treba da fotku snimi na karticu. Rizici su da bude pogrešno eksponirano ili mutno, ali ti rizici i inače postoje. Kompakt aparati imaju dosta veliku dubinsku oštrinu, što će reći da mogu da se nameste da sve bude oštro od metar ispred do npr. 3 metra. I ako se tu okolo događaju stvari, onda samo škljocati i škljocati. Biće dosta promašaja, ali tamo gde bude meta uhvaćena na pravom mestu, rezultat će biti izuzetan.
Pa šta mislite kako nastaju fotografije koje idu uz reklamnu kampanju za neki aparat? Snime hiljadu snimaka i onda proberu nekoliko najuspelijih i ponude ih kao proizvod tog aparata. Ili odu na Ande, na 6000 metara nadmorske visine i snime visoravan gde se vidi svaki kamen do horizonta, ali neka probaju to da urade na nivou mora, u gradu i smogu, gde prozračnosti nema. Iostalom, vi žene vrlo dobro znate kako izgledaju reklame za kozmetičke i slične preparate a kakav je stvarni efekat. Nažalost, kod malih aparata, nema mnogo manevarskog prostora, a kod mnogih ne postoje manuelne opcije za podešavanje i cela ova priča nema smisla. Drugim rečima, ili treba kupiti malo bolji aparat (oni su sada 300-400 evra, o kompaktima pričamo) ili potpuno bilo koji za 50-100 evra i onda se jednostavno predati slučaju.

Gizmolina

:clap: za temu!

Trenutno koristim Olympus C-5060, naslijedila ga  :D. Nemam dodatni objektiv izuzev ovog wide zoom na njemu.
Imam ga kratko i ne znam nista  :no:

Da ulozim u neki objektiv? Ili da prvo naucim manuelna podesavanja?
Mogu li sa njim da slikam dijete na ljuljasci?  ;)
Kako, recimo, podesti aparat za slikanje u zatvorenom prostoru, konkretno - stan srednje osvjetljen, istocna strana. Izvini ako lupam gluposti, sta da ti kazem, potpun sam amater, nista ne znam  :'(
Nina 20.1.2009.

Manfred

To je ovo: http://www.dcresource.com/reviews/olympus/c5060wz-review/
U trenutku kada je proizveden (2003) Olimpus je bio ispred konkurencije u toj klasi aparata.
Danas to više nije slučaj.
Koliko vidim iz prikaza ima dosta manuelnog podešavanja pa ga to čini upotrebljivim.
Treba da ga isprobaš. Prvo na jakom svetlu i napolju. Odvojiš sat-dva za to i odvučeš neke ljude ili decu da ti poziraju i onda slikaš sve što ti padne na pamet, blizu, daleko, u pokretu, dok sede na klupi, zgrade, automobile koji prolaze, drveće, doslovno sve, i okrećeš se tako da ti svetlo pada sa raznih strana; moraš sama jednostavno da vidiš šta se događa u kom slučaju.
WZ (wide-zoom) objektivi su pogodni za snimanje iz blizine, ali treba videti kakva se izobličenja javljaju. Što ti je motiv koji slikaš bliži, izobličenja su veća. To može da bude interesantno, ali ponekad i kada nisu deca u pitanju:

Naravno, ovo je ekstrem, ali WZ objektivi izobličavaju i čine da izgledate deblji, a glave veće i takve stvari.
U osnovi, nisam siguran da se isplati dodatno ulaganje u ovaj Olimpus, ali bi trebalo da ga iskoristiš nekoliko meseci i islikaš sve što uzmogneš, čisto da vidiš kako to ide. Do tada će cene opreme još dosta da padnu, pa na jesen za relativno male pare možeš dobiti ono što bi danas platila možda i duplo. Ne bi bilo loše da pronađeš neko uputstvo na netu, za manuelna podešavanja, pa da recimo postaviš ISO na 200, a ekspoziciju na 1/200 i onda probaš slikati trčeću decu. Tada ćeš jasno videti, na neposrednom primeru koliko aparat "kasni" sa obradom i koliko moraš da umiriš osobe koje snimaš da bi rezultat bio zadovoljavajući.

Pepi

Mi imamo Canon S5 IS, prilično smo zadovoljni...Ja baš i nisam neki stručnjak za fotografisanje, pa mi ne ispadaju bogzna kako dobre fotografije, ali zato mm ume da podesi sve kako treba...Imamo i stalak za slikanje, ali ga na žalost ne koristimo često, iako je kvalitet mnogo bolji kad se slika sa njega...

Manfred

Canon S5 je među najboljim prosumerima. Moguće je da je Sony bolji, ali je bar duplo skuplji tako da nije konkurencija. Fuji je imao sjajan prosumer 6500 ali nisu uspeli da održe tehnološki napredak koji je nametnula konkurencija. Kako god okreneš, Canonovi modeli pružaju najviše za pare koje treba dati.

Uzgred, evo jednog dosta dobrog teksta, više o filozofiji fotografije, ali nekome možda bude zanimljivo:
http://darkophoto.wordpress.com/2008/04/29/uvod-u-citanje-i-kritiku-fotografije/ ima tu još korisnih i neobičnih razmišljanja na ovu temu.

NikkiL

woow kako propustih temu... fenomenalne su ti fotografije, prvo moram da kazem!!

Mi imamo neka dva Sonijeva djubreta za u dzep od kojih mi je muka vec poduze vreme, kad god mi treba nesto da uslikam ispadnu slike katastrofa... :(  A  naravno 90% vremena slikam decu... 

Htela sam muzu za NGD da kupim Canon G10 (nasla na Internetu da je OK a prihvatljiva mi cena) pa se on nesto neckao, hoce nece, pa mozda hoce one velike (EOS valjda, to ima neku gomilu dodataka, filtera kojecega)... pa mu je to sve komplikovano da nosi sa sobom... i da ne gnjavim na kraju ga nije ni dobio... :rofl:

Odnosno ostalo je da cemo ga "nekad" kupiti (neki od tih boljih aparata) ali generalno ne znamo ni on ni ja mnogo o tome... kakav je uopste taj G10 sto sam ja htela da uzmem? I koja je razlika izmedju njega i EOSa (tih ima raznih a cifre idu u nebesa po par 1000$...)
CyberPsihologija Blog
Dekoracija torti i kolaca

Angela 27.10. 2002
Konstantin 03.01. 2006

Manfred

U fotografiji se mali pomaci plaćaju mnogo.
Logike kompakt aparata i dslr-a potpuno su različite.
Mnogo puta se dešava da ljudi kupe 10x skuplju opremu i namah postanu očajni jer im se čini da su rezultati gori nego ranije.
Ne treba olako ulaziti u dslr jer to je rupa bez dna.
Dobar prosumer ima veliki raspon u objektivu, od širokog do tele područja; ima i blic ugrađen i praktično je kompletan proizvod kome ništa ne treba da se dodaje.
DSLR je u stvari telo na koga se šrafe objektivi i tu nema kraja; jedan za blizu, jedan za daleko, jedan za bubice, jedan za snimanje u polumraku, jedan za portrete... pa onda dobar blic, pa ko zna šta sve.
Što je aparat skuplji, traži više navikavanja i učenja. To je jednostavno tako.
Više opcija je i više mogućnosti da se pogreši.
G10 je ljudski lep aparat, fotografski vrlo dobar, sa solidnim mogućnostima i velikom verovatnoćom da ćete sa slikama biti uglavnom zadovoljni.
Ulazak u EOS seriju u startu znači bar 1000 evra i gomilu frustracije dok se ne usvoji logika snimanja. Onaj ko nije spreman da se tome posveti, bolje da ne pokušava.
Ali onda nema ovakvih stvari:

Beatrix Kiddo

Manfred, hvala na savjetima!

Ja ne moram nista prosljedjivati mm, jer je antitalenat za fotografisanje, ali savjete ja upijam  :innocent:
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.

Gizmolina

Hvala na odgovoru. Juce sam se igrala malo.

Jedva cekam da mi malo dete pristane na ulazak u kolica, da probamo
fotkati napolju  :clap:
Nina 20.1.2009.

AnaK

Quote from: Gizmolina on May 22, 2009, 08:08:18 AM
Hvala na odgovoru. Juce sam se igrala malo.

Daj da vidimo neki rezultat igre  :love32:
Janko 23.7.2002.

Gizmolina

Quote from: AnaK on May 22, 2009, 09:21:00 AM
Daj da vidimo neki rezultat igre  :love32:

Cim dobijem dozvolu za album  ;)
Nina 20.1.2009.

Manfred

I?
Ima li da je iko zapazio kod sebe neki pozitivan pomak?
Da li je načinjena neka fotografija za koju možemo reći da je inspirisana bilo čime pomenutim na ovom topiku?

Kad god je moguće, treba praviti seriju snimaka, to praktično garantuje uspeh, ali ponekad imamo samo jedan "hitac"; jednu priliku. I moramo biti spremni da izvučemo maksimum. Evo takve situacije; za vikend sam bio na nekom strip festivalu u Makarskoj i fotkao svašta, a u jednom trenutku pojavila se neka devojčica koja je na štandu preko puta brljala po dečjim stripićima. Delovala je interesantno i pomislio sam kako bi bilo dobro da uzme u ruke neki od naših stripova, te da to posle iskoristimo za reklamu. Nije htela da pozira, ali sam joj rekao da imam pravi strip za nju i ponudio joj Sendmena. Pogledala ga je i posle dve sekunde bacila i pobegla. Otprilike sam očekivao takvu reakciju i to je bilo to, samo jedan jedini snimak:

maxic

Evo konkretnog pitanja- kako da fokusiram djete a ne drvo :lol:
Sad ozbiljno, ovo mi se desilo nekoliko puta. Sta treba da uradim? Obicno mi je sve na auto, eventualno na potret opciji, wide angle 18-70 lens( - ovo nisam bas sigurna ali zvuci kao da znam o cemu pricam :lol:)
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Manfred

DSLR fotoaparati imaju manje-više složen sistem za fokusiranje, tj. više fokusnih tačaka pa je kod nekih modela moguće birati koja tačka će oštriti. Ne znam kako stoje stvari sa D70, tj. koliko ih ima, ali sigurno ima centralnu tačku, tj. oštrenje onoga što je u samom centru. Moguće je namestiti da oštri na onome što je najbliže ali i to ume da napravi problem. Ja lično najviše volim centralnu AF tačku, samo se treba malo navići i disciplinovati.

U ovoj konkretno situaciji, okreneš objektiv tako da ti je dete u centru i pritisneš okidač do pola i ne puštaš više. Aparat odredi rastojanje i ostale parametre u tom trenutku; ti ne puštajući okidač ali ga i ne pritiskajući do kraja pomeriš aparat tako da kadriraš kako bi htela i onda završiš pritisak na okidaču. Probaj malo da uvežbaš, lako je i vrlo efikasno. U svakoj situaciji, ja pogledam kroz tražilo i prvo fokusiram na ono što želim da mi bude najoštrije, a zatim REKADRIRAM (tako se zove taj postupak poluokidanja i posle pomeranja) na ono što želim.

Ovaj sistem se može koristiti za još neke efekte, jer aparat u trenutku poluokidanja očita i svetlosne uslove, pa recimo ako snimaš zalazak sunca, sasvim različit rezultat ćeš dobiti ako fokusiraš na samo sunce, na tlo ispod ili na nebo; ne različito u smislu oštrine, ali u osvetljenost kadra će se desiti promene. Kada predkadriraš na svetlo nebo, aparat će zatamniti sliku jer će dobiti informaciju da je kadar dosta svetao; ako prvo usmeriš ka tamnom tlu, pa rekadriraš tako da je nebo većina, dobićeš mnogo svetliju sliku jer će aparat očitati podatke o tamnosti... i tako dalje. Treba se malo poigrati sa svim tim, a sistem REKADRIRANJA je vrlo važan za dobru fotografiju, pre svega kod DSLR aparata gde je dubinska oštrina mala. Kod kompakta je maltene svejedno na čemu oštriš, sve bude oštro i ispred i iza i okolo.