Main Menu

dioptrije kod odraslih

Started by martina, September 11, 2014, 07:09:21 PM

Previous topic - Next topic

Dacko

I moja je tu negde, ali su mi naočare sa cilindričnim staklima, tako da mi je vid bez njih mutniji nego što bi bio nekom sa običnim minusom, tako da ih nosim uvek, i kad treniram, i kad plivam u moru, ne zato što baš ne bih videla gde je šta bez njih, nego mi je teško da se prebacujem sa mutnog na oštar vid i obrnuto, onda imam glavobolje i vrtoglavice pa mi je lakše da ih nosim sve vreme.

Glitter

Dacko ako nisu prepisane za stalno nosenje onda valja da se prave te pauze. Bas da bi se oko saltalo sa mutnog i trudilo da izostri. Jer nosenjem non stop ucis oko da se iskljucivo oslanja na naocare iako mozda nema potrebe

Dacko

Hm, ne znam na šta misliš pod 'prepisane za stalno nošenje', pretpostavljam da jesu jer mi nikad nijedan lekar nije rekao da ih na neko vreme ne nosim ili da bi pauze bile korisne, mada sam ih ja kao mlađa izbegavala recimo kad izađem u grad i tako to, ali je to s godinama počelo da mi smeta a i izazvalo je rast dioptrije, pa ih već dugo nosim po ceo dan, kao što zbog posla i pomenutih glavobolja i moram.

Glitter

Mislim ako su date npr samo za rad ili za voznju ili za tv komp itd

Dacko

Aha, onda to nije moj slučaj, ja sam morala da ih nosim i u školi i u šetnji, pošto mi je vid bez njih zamućen i ne može se prirodno izoštriti jer je to zamućenje izazivano zakrivljenošću rožnjače, pa su neophodna cilindrična stakla.

Glitter

Da astigmatizam
Isto je i kod mene ali je meni receno da moram da ih nosim nocu stalno i u voznji stalno a fakultativno za citanje i komp i tv tk ako mogu bez njih da ne nosim bas zbog tog izostravanja

Dacko

Baš ću pitati oftalmologa kad budem menjala okvir, zasad sam samo izguglala tu novu informaciju  i nađoh neki završni rad sa PMF-a u kome navode da je za kratkovidost važno da se naočare nose svuda i stalno da dioptrija ne bi rasla, a pošto meni jeste rasla u to vreme kad sam zabušavala, biće da se uklapam u taj tip kratkovidih.

Zumbulica

Jel imamo negde preporuke za kliniku za lasersko skidanje dioptrije? I neka iskustva?
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

stacka

Zumbulice, ja jedino posredno mogu da ti preporucim kliniku Milos.
Zaova skidala dioptriju kod njih pre 13 godina, nije joj se vratila, frizer moj skidao pre 2 godine, isto zadovoljan.
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

Zumbulica

....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....