Main Menu

Povrsni

Started by Zumbulica, October 19, 2014, 07:47:08 PM

Previous topic - Next topic

Zumbulica

Ja postajem sve povrsnija, toliko, da sam pocela da ponovo negujem naviku da pazljivo i do kraja procitam, neki tekst za pocetak  :lol:
Vrlo lepo receno sve. A ovo istrazivanje o usluzi u restoranu je LM skoro kacila na fb (i pazljivo sam procitala  :lol:) :good:
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Zumbulica

Beatrix Kiddo

Ja se ipak ne prepoznajem u ovim opisima  :)
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.

AnaK

Ni ja.
Mada sam se jedva prisilila da pročitam tekst do kraja.
Nekako mi ekran nije za duge forme, da sam tekst čitala u novinama, ne bih se primoravala.
Janko 23.7.2002.

Glitter

Quote from: AnaK on October 19, 2014, 09:38:27 PM
Ni ja.
Mada sam se jedva prisilila da pročitam tekst do kraja.
Nekako mi ekran nije za duge forme, da sam tekst čitala u novinama, ne bih se primoravala.
meni je u stvari tekst dosadan

Xe

Tekst je predug i povrsan, sem opisa nema nikakvog zaključka. Nema ni živog sagovornika, samo prevedeno istraživanje, nena ni lični stav. Napisao na brzinu za lovu,verovatno.
Nije dužina problem, čitala sam i duže kolumne, evo onu Vesne Pešić u Peščaniku :D bilo je napeto do kraja  :girl_haha: :good:
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Praslin

Na frilenser sajtovima postoji potražnja za pisanjem tekstova na blogovima, mm to ponekad radi.
Plaća se prema broju reči, odnosno traže ti toliko i toliko tekstova od toliko i toliko reči na te i te teme. Obično daju i prilično kratke rokove.
Ovo deluje kao jedna od takvih situacija, hoću da kažem da izgleda kao rezultat takve situacije.

Ja sam sasvim zavisna od intereneta. Ne slikam hranu i ne postavljam na instagram, ali redovno pogledam mejlove i poruke svih vrsta. I dobijam ih često, takav mi je posao.

Međutim, ta zavisnost od interneta me ne čini površnom, u to sam sasvim sigurna.

Ono što jeste površno to su zaključci iz ovog teksta. Iskreno, izluđuje me kad ljudi koji nemaju ozbiljno psihološko obrazovanje tumače rezultate psiholoških istraživanja. Generalizacije koje su ovde izvedene su jednostavno neoprostive sa stanovišta nauke.

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

linga

Istok ima stalnu kolumnu u Politici, nekad je dobar, nekad bas bezveze a stalno pokusava da sokira. Mislim, ko poynaje njegov lik i delo lakse ce shvatiti cemu ovakav tekst.
Ali simpaticna mi je ona prica o restoranu i sporosti.
Kod mene povrsnost je cesto rezultat lose procene vremena i obaveza.
Mogu reci da sam internet zavisnik, jer su mi svi poslovi usko vezani sa koriscenjem neta. Ali nemam problem da odem negde i ne budem online (mada koristim gomilu drustvenih mreza aktivno, ali to je u velikoj meri poluposlovno, em kao kanal za promovisanje onog sto radim, em sto za poslove gde ja sebe vidim obavezno traze link do fb, twittera i linkedina), juce na primer pola dana nisam ni pogledala u telefon  :rofl:

Glitter

moj ex se naljuti kada ne pogledam fon pola dana pa ne vidim mail od njega koji je resio bas tada da posalje...ja kada sam online ja sam online, kada nisam ma ne vidim ic i tacka

Zumbulica

Quote from: Praslin on October 19, 2014, 11:16:07 PM

Ono što jeste površno to su zaključci iz ovog teksta. Iskreno, izluđuje me kad ljudi koji nemaju ozbiljno psihološko obrazovanje tumače rezultate psiholoških istraživanja. Generalizacije koje su ovde izvedene su jednostavno neoprostive sa stanovišta nauke.
Ovo apsolutno  :good: ,  ne samo kad je psihologija u pitanju nego i mnoge druge oblasti. A i sa svim sto ste napisale mogu da se slozim.
I bas zbog toga, sto nam se precesto (ne nama konkretno, vec nekom proseku) nestrucno servira "revijalno" znanje, sakupljeno sa raznih strana i mislim da "postajemo" jako povrsni.

Unabebili

hvatam sebe kako postajem povrsna za ovakve tekstove, pa i za mnogo krace i sadrzajnije

Inace mi je koncentracija losa u poslednjih par godina  :-[
malo sam umorna od temeljnosti i udubljivanja, sem za ono sto mi je ekstremno vazno

toliko toga cujem od ljudi, mnogo kontakata imam, pa me to cesto umori
i desi se da budem povrsna i kad ne treba

Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

Praslin

Pa šta znam, mislim da smo sada više selektivni, što ne znači nužno da smo površni.
Kad smo bili mladi, svašta nam je bilo zabavno, u svašta smo se zadubljivali. Sad smo već pretovareni ne samo obavezana, nego i informacijama, znanjima, utiscima... moramo da selektujemo da bismo preživeli.

Zumbi, "površna" je poslednja reč koja bi mi išla uz tebe  :love32:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

kalimero

Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

maripoza

Quote from: Praslin on October 20, 2014, 08:55:27 PM
Pa šta znam, mislim da smo sada više selektivni, što ne znači nužno da smo površni.
Kad smo bili mladi, svašta nam je bilo zabavno, u svašta smo se zadubljivali. Sad smo već pretovareni ne samo obavezana, nego i informacijama, znanjima, utiscima... moramo da selektujemo da bismo preživeli.

Upravo tako. Za mene biti povrsan ne znaci ne udubljivati se do detalja u sve moguce teme. To je neizvodljivo. Svako od nas se odredjenim temama (pa i ljudima) bavi u skladu sa svojim interesovanjima i potrebama. Ali je pozeljno da i svoj "nastup" u vezi sa pojedinacnim temama prilagodimo stepenu poznavanja istih. Takodje je pozeljno dostici stepen zrelosti koji nam omogucava pravilnu prioritizaciju interesnih sfera. U smislu da se cesto moze cuti "mene to ne zanima" od osoba koje bi nesto moralo da zanima - sto zbog toga sto osoba zeli ili mora da donosi odluke u odredjenim sferama (kako zivotnim, tako i poslovnim), sto zbog prirode posla, uske vezanosti za struku i tome slicno, a tu je negde i proces formiranja stavova o odredjenim problemima, gde ti stavovi (in)direktno uticu na to kakvu drzavu sebi stvaramo, te, posledicno, i kako nas ta drzava posle tretira.

Najgori oblik povrsnosti, za mene licno, pojavljuje se kada covek ne zeli (a u odredjenom broju slucajeva mu, sve i da zeli, ne bi uspelo - iz prostog razloga sto nije kompetentan za odredjene oblasti ili nije dovoljno upoznat sa kompleksnoscu pojedinih problema) detaljno i analiticki da se pozabavi odredjenom temom, ali se pri tom usudjuje da o temi zastupa izricito misljenje iznoseci pri tom, naravno, povrsne argumente (taman u skladu sa stepenom udubljivanja u temu). A takva vrsta povrsnosti je u nasem okruzenju sveprisutna - i u svakodnevnim razgovorima (sto i nije tako strasno ako covek iz tih razgovora ume nesto i da nauci ili barem da dopusti sebi da ga sagovornici navedu na sagledavanje do tada nepoznatih perspektiva), i u poslovnim odnosima (sto najcesce predstavlja poprilican problem), pa tako i u "prosipanju pameti" u medijima. Gorenavedeni tekst je povrsan upravo jer sagledava odnos coveka prema Internetu iz samo jedne perspektive i obradjuje samo jedan uzorak - ljude zeljne paznje.

Ono o cemu tekst govori nije neistinito i sadrzi zanimljiva zapazanja, ali je autor propustio da jasno definise i temu kojom se bavi i uzorak nad kojim su vrsena zapazanja, kao i da preciznije oblikuje naslov teksta. Niti se zavisnost od Interneta ocitava uskljucivo u primerima navedenim u tekstu (naprotiv, primeri su medju losijima), niti su sve aktivnosti svih korisnika Interneta usmerene na pridobijanje paznje (kamo srece da mozemo da ga koristimo samo za to), a povrh svega je izuzetno povrsno izjednacavati pojam Internet sa pojmom drustvenih mreza. Da ne govorimo o tome da je jedno od zapazanja vrlo anahrono, s obzirom na to da vec duze vreme postoje notifikacije, te da nema nikakve potrebe da se ponasamo kao druga grupa pacova iz teksta, odnosno da svaki cas zavirujemo da li imamo novih "desavanja" (svejedno da li na drustvenoj mrezi, u mailboxu, na chatu u nekoj desetoj aplikaciji koju koristimo).

Da, desi nam se svima da povremeno budemo povrsni, odnosno da se zaletimo u nesto nedovoljno informisani a da toga bas i nismo svesni. Ali se razlikujemo po tome da li smo i koliko spremni da sagledamo i druge aspekte kada nam neko vec na njih ukaze. U tom smislu i nije lose ponekad nastupiti povrsno (barem u nekim svakodnevnim drustvenim razgovorima, gde ta povrsnost nece ostaviti ozbiljne posledice) jer je i to nacin da prosirimo svoje vidike. Meni licno covek koji to zeli i ume nikako nije povrsan. E sad, postoji tu jedna caka: stepen spremnosti na ovakav pristup najcesce je srazmeran stepenu znanja, a obrnuto srazmeran stepenu neznanja. Al to je vec druga tema. :lol:
Old enough to know better, but too young to care.

Praslin

Pozo, elaboriraj malo, površno ti je to  :lol:
:good: