Main Menu

Snaga reči

Started by AnaK, October 28, 2014, 03:25:28 PM

Previous topic - Next topic

AnaK

Dobijem danas SMS od drugarice koja počinje sa: "Duže vreme već želim da popričamo, pa..." i instant sam se unervozila. Iz ostatka poruke i narednih vidim samo prijateljski ton, ali prvi osećaj mi je bio da sam nešto zas*ala  :-[ :lol:

I razmišljam nešto koliko, meni, različito raspoloženje nosi npr: da se ispričamo...

U stvari, to je polaz iz moje 'mape' što bi rekli NLPovci, ja to 'popričamo' uvek koristim, sad kad vratim film, kad imam neku primedbu ili kritiku. I idem na kafu s njom u 5, i radujem se, al' mi i dalje malo frka :lol:

Imate li takvih nekih iskustava, da vs samo izbor reči asocira na nešto negativno i drugačije  :think:

Janko 23.7.2002.

kalimero

potpuno bih se isto osecala kao i ti, istu asocijaciju mi "popricati" nosi, iako je, realno, besmisleno  :kiss1:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

senka

Zavisi ko mi kaže to "da popričamo" imam pretpostavke...
neka prijateljica bi mi se poveravala, neka imala poslovne predloge, neka htela da se posavetuje oko nečega..
ako je mm, onda bi to bili neki njegovi predlozi za koje nije siguran da bih ja odmah prihvatila...od posla do uređenja stana
ako bi bila mama, ona bi se savetovala
ako je baba ona bi nešto poklanjala ili pitala šta da sprema za ručak kad joj dolaze neki važni gosti ili kako da utrošimo 3 preostala čeka...

i meni popričati ima zvaničniji i ozbiljniji ton od ispričati se...
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

Elanor

ima vazniji ton, ali ne (obavezno i) prekorni.
mozda drugarica ima nesto vazno da ti kaze :)
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

martina

mom tati je tako jedan tip rekao:" kad cemo se naci da se ispricamo?", a njegova reakcija je bila: andjelo, reci sta imas, neces mi se valjda udvarati" :D

meni je popricamo asocijacija na konkretnu temu za pricu, a ispricati se mi je vise kao kad se prica o svemu
ta konkretna tema ne mora da bude sa sam ja nesto skrivila :D, nego vise da ima nesto specificno sto drugu osobu interesuje, konkretno pitanje

moja djeca, inace, stalno pogresno koriste nase izraze, nemam sad konkretnih primjera, ali bude cirkus

jednoj prijateljici je rodica, rodjena u kanadi, rekla da je neko "skoknula s balcony" misleci - skocila s balkona( ubila se)
i onda objasnjavaj da se skokne u prodavnicu, a s balkona se skace ( ili bolje ne)
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Lani

Jao Martina crnjak...
AnaK i ja bih se verovatno štrecnula. Mada ja inače ne volim taj formalni ton među ljudima koji se dugo poznaju. I kad imam nešto važno da kažem, uvek gledam da to nekako ublažim ili napravim neki laganiji uvod u to nešto važno i ozbiljno.
Jedna moja drugarica recimo je strašno teatralna i hiljadu puta me je žacnula počinjući rečenicu nekim smrtno ozbiljnim tonom sa, jao... moram nešto da ti kažem... da bi se ispostavilo da je na kraju neka totalna trivijalnost ili nešto što nikakvu važnost za mene nema. Mene to baš nervira.
A najgore mi je kad neko počne sa: nešto se desilo... Dve jako ružne vesti sam primila posle tog nešto se desilo, grozne imam asocijacije.  :(

AnaK

Meni je u stvari zanimljivo kako 'obojimo' nešto iz svoje perspektive, ova reč mi je samo povod, prosto sam više pažnje počela tim sitnicama da pridajem. Izvestiću vas uskoro :lol: o tome šta njoj znači 'popričamo'. Prosto mi je zanimljivo kako sam odreagovala ukočivši se :lol: Zeza me mama da mi nije čista savest, a već sam izvrtela, u odnosu na nju stvarno jeste  :girl_haha:
Janko 23.7.2002.

Glitter

svi mi postavljamo pitanja i formulisemo izjave iskljucivo iz sopstvenog iskustva (ugla), meni vise kaze o nekoj osobi kako postavlja pitanje nego sta je u tom pitanju.

Imala sam primer nedavno
Otisli smo na on summer fate koji organizuje S firma, obzirom da je on sam vrlo privatan ne zna puno ljudi mnogo stvari o njemu i privatnom zivotu (a to je jelte ono sto nas najvise zanima)
Uglavnom par dana nakon, zena iz menze u firmi ga pita ko je ta zena sa kojom je on dosao na fete jer eto ljudi par dana pricaju o tome a ona jelte nije bila pa ona bi da pita direktno (sto je samo po sebi pohvalno). On joj onako u par reci objasni a onda ona trazila da vidi fotku, on joj pokaze i fotku. Njena reakcija je bila: Jao bas je lepa, koliko si je platio?
Jasno je da je to izjava koja malo sokira jer nije rasprostranjena pojava u toj meri da te neko toliko direktno pita.
On joj naravno kaze da me nije kupio :crazy: i jos kaze koliko se ludo osecao dok je to izgovarao (samo u prilog onoj neuobicajenosti u kulturi iz koje dolazi).
Dosao je kuci izbedacen po principu ljudi misle da sam te kupio negde u istocnoj Evropi.
Ja sam samo prokomentarisala da je verovatno ona iz te price pa iz tog ugla postavlja i pitanje.
Elem, nedelju dana kasnije dolazi kuci i kaze da ta zena (Kineskinja inace) u svojim cetrdesetim je dosla u UK tako sto je Britanac kupio pre dvadeset godina u njenom selu u Kini. Od nje je stariji tridesetak godina.

Ne bih komentarisala to sto ti je prijateljica poslala jer ne znam ni vas odnos ni frekvenciju vidjanja ali o komunikaciji sam uvek raspolozena da razgovaram  :girl_in_love:

Margarita

omg, glitt :crazy:

mene deca nekad istraumiraju sa tim: nesto strasno se desilo, a ono neka glupost u skoli
onda sam im objasnila moju definiciju strasnog, pa su prestali

a u anak slucaju, slicno bih pomislila

malo su me i na poslu istreniralisavtim teatralnim nastupima, pa se sad malo manje pecam i stresiram, dok ne cujem konkretno o cemu se radi

maxic

Isto bih u prvom momentu pomislila.  A onda bih iskulirala. Ja se uvjek preslisavam u takvim situacijama, iako znam da nisam nista uradila, nekako uvjek mislim da li sam rekla nesto sto bi se moglo pogresno protumaciti. Desavalo se.

Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

vojka

Quote from: maxic on October 28, 2014, 05:02:55 PM
Isto bih u prvom momentu pomislila.  A onda bih iskulirala. Ja se uvjek preslisavam u takvim situacijama, iako znam da nisam nista uradila, nekako uvjek mislim da li sam rekla nesto sto bi se moglo pogresno protumaciti. Desavalo se.
da potpisem
Ali to je zato sto meni to " popricati" znaci ozbiljan razgovor
Bas iz primera Glitt, jer ja koristim popricati kad zelim oBiljan razgovor
A mm-a da pitate, I "dogovoricemo se" kad ja izgovorim ima potpuno drugo znacenje  :lol:
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

kalimero

koje drugo znacenje? pa "dogovoricemo se" uvek znaci "nema sanse, ali sanjaj jos malo o tome"  :rofl:

glitt i martina  :nokti2:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.

Glitter

ja obicno kazem : hajde da se vidimo da se popricamo, ali to vec nije konvencionalna upotreba reci i ljudi koji me znaju ne misle da cu ih pred streljacki vod.
Inace mrzim ono: reci cu ti kasnije...ako si pomenuo ili mi reci odmah ili ne, kasnije me o nece zanimati...i stvarno me ne zanima :rofl:

vojka

Pa bas to Kali  :rofl:
Ali prvih par godina je verovao u izvorni oblik  :lol:
Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

kalimero

Quote from: vojka on October 28, 2014, 06:04:05 PM
Pa bas to Kali  :rofl:
Ali prvih par godina je verovao u izvorni oblik  :lol:

:friends:
Bata 18.01.2004.
Moca 17.11.2014.