Main Menu

Rim

Started by Lani, May 06, 2016, 09:27:37 PM

Previous topic - Next topic

bubi

Zumbulica

Procitala natenane, konacno  :clap:
Imam utisak kao da sam bila  :girl_haha: detaljno, organizovano, prakticno, a nista nisi spojlovala (sto bi deca rekla za pokvariti ocekivanja  :lol::clap:
Blago vama  :girl_in_love:
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

disco2000

Da potpišem Zumbi. Odličan putopis :good:

Lani

Nanny Ogg

Baš sam uživala čitajući

Blago vama  :girl_in_love:

Ajte zene, ne dram'te

aleks

Procitala napokon na miru.
Uzivala citajuci, a provod  :girl_in_love: :girl_in_love:  predivno putovanje  :girl_in_love:
Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

Lani

Vila

Divno putovanje :girl_in_love:
Mi smo prvi put bili sami, sledeći idemo s decom. Moram umetnici da pokažem sve te lepote :girl_haha:
Ja nisam videla Pijetu, bila je pod rekonstrukcijom, ali zato jesam španske stepenice :girl_haha:
Jeste li prošetali trgom Campo de Fiore?
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

Lani

Nismo, to mi je bila jedna od stvari koje su otpale. Neki drugi put ćemo.  :)

Vila

Ne može sve za tei- četiri dana... Mi imamo svašta još na spisku za sledeći put
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

veki

Lani olaksa mi zivot sa planiranjem :D

imamo 3,5 dana, bicemo smesteni kod zeleznicke stanice
i moram da napravim dobar plan
da ne smorimo decu previse, a opet da iskoristimo vreme maksimalno :)

Inace ako neko planira, mi idemo u novembru za deciji raspust (iz Temisvara 60E je povratna karta Wizz-om)
a smestaj raznih cenovnih kategorija na bookingu koji nam je ispao ovog puta najpovoljniji

Lani

:kiss1:

Uzivajte Veki.  :clap:

veki

Lani da li se secas preko kog ste sajta uzimali online karte, izlaze mi razni sa razlicitim turama, imas neke predloge

Lani

veki

Putovanje u Rim u sopstvenom aranzmanu
Krenuli smo na put iz Temisvara. Tamo naravno isprobana varijanta, prenociste jer je let previse rano da ne rizikujemo da nas uhvati smena na granici, razlicite vremenske zone, najvaznije da se izbegne nocna voznja koju ni ja ni mm ne volimo, Tera park kao mesto gde je auto najsigurniji.

Let traje 1h20minuta, i slece na Ciampino. Prvo sam htela da rezervisem shuttle bus koji vozi od Ciampino aerodroma do Termini stanice cena je bila 9E povratna karta, ali nismo znali da li ce let kasniti, a saznali smo da moze i na licu mesta pa smo odlucili da tamo sredimo, medjutim u avionu saznamo da puno nasih ide vozom, i da dok autobus vozi skoro sat vremena, voz ide 15 minuta. Na aerodromu smo uhvatili ATRAL na peronu 4 koji nas je odvezao do zeleznicke stanice u CIampinu karta se kupuje u vozilu i 1,2E je po osobi, na zeleznickoj stanici karta za voz je 1,5E i za decu do 16 godina 1,1E. VOzovi kao i autobusi voze u minut, i idu na 10-12 minuta.
Na Termini smo stigli za cas i smestaj nam je u blizini tako da smo imali skoro ceo dan. Odlucili smo da nam prvi dan bude setnja, bez nekog cilja, ta besciljna setnja nas je sprovela pored Dioklecijanovih termi, preko Trga republike, trga 4 fontane, do fontane di Trevi, pa na pjacu Navona, Pantenon usput smo videli jos puno starih divnih zgrada (ovo mozda neko ne zagleda, ja sam uvek okruzena talentovanim divnim ljudima koji bas to rade, pa onda nekako zagledam), spanskih stepenica. Neplanirano smo otisli bas daleko ali se isplatilo. tura duga oko 11km

Drugi dan je bio rezervisan za Koloseum do kog smo stigli metroom linija B, karte smo kupili na licu mesta, deca do 16 godina ne placaju karte, red nije bio predugacak cekali smo 20-tak minuta, a kupili smo objedinjenu za Koloseum, Palatino, Rimski forum, i mogli smo da koristimo 2 dana sa jednim ulaskom. Za razliku od sajta gde je cena bila 44E za nas cetvoro i samo za Koloseum, na licu mesta je bila 24E ova objedinjena. Vrlo prijatno iznenadjenje :)
Audio vodice smo skinuli sa neta na telefone, mada sam ja bezobrazno prisluskivala ruske vodice i deci prenosila ono najzanimljivije. Na donjem nivou se ceka ulazak na platformu i silazak za najnizi nivo, a gornji nivo je poseban dozivljaj sto zbog pogleda na sam Koloseum sto zbog pogleda na spolja. Izlozbeni deo na spoljnoj strani je stvarno divan i priblizno prikazuje ceo istorijat, i kako je to ustvari izgledalo nekad.
Posle toga smo obilazili Palatino, Rimski forum, svi oni parkici su vukli da sednes i uzivas, deca su se jurila sa galebovima :)
Odatle smo produzili do Cirkusa Maksimus, koji je jednim delom ogradjen, a veci deo ima biciklisticku stazu po sredini, i prljav, zarastao, odatle smo produzili prema pjaca Veneciji, obilazeci Rimski forum sa spoljne druge strane koju je bilo nemoguce videti odozdo, sa te visine tek shvatis koliko je sve to bilo ogromno. Na pjacu Venecija smo stigli sa strane muzeja, nismo mogli da udjemo u njih jer kad smo stigli vec je zavrsilo radno vreme, ali smo svakako mogli sve da obidjemo i vratimo se opet pored fontane di Trevi do sobe . Ova tura je bila duga oko 13km.

Treci dan smo odlucili se za Vatikan, Metro linija A stigli smo tamo, imali smo rezervacije online pa smo za cas usli. Zadrzali smo se oko 5h unutra, Opet audio vodic u rukama, ruski, engleski vodici oko nas :) mada se opet nismo previse opterecivali, uzivali smo u obilasku, zaustavljali se gde nam je najinteresantnije malo duze, obisli Egipatsku postavku, Sikstinsku kapelu, ja sam bila potpuno opcinjena plafonima, i posebno sobom mapa, koje su nekada crtali. U sikstinskoj je bila tolika guzva da smo stajali kao sardine i okretali se oko svoje ose. Utisak je pokvarila grupa Kinezi koji su uredno pootvarali sendvice unutra i vrlo glasno komentarisala freske. Vise puta su ih upozoravali. Vatikan je nesto sto treba videti, a ako vas put nanese, restoran zaobidjite u sirokom luku. Komentarislai smo posle posete da nsmo ocekivali da je sve onako moderno organizovano i da je sve sjajno ocuvano. Odatle smo krenuli da vidimo usta istine i Trastavere, ali nismo stigli zbog kise, vratili smo se metroom. Tura nam je bila najkraca oko 12km.

Cetvrti dan smo otisli do Kastela Sent Angelo i Bazilike Svetog petra, put nas je vodio preko spanskih stepenica preko reke do dvorca St Angelo, u ovom delu grada su inace suveniri najjeftiniji i ogroman je izbor, iako smo ubedljivo najlepse kupili u samom Koloseumu. Za Baziliku je red bio ogroman, medjutim jako brzo ide, obzirom da je u pitanju samo skeniranje, a unutra, ja nikad nisam bila u tako ogromnom zdanju, deca su bila zalepljena za balsamovane pape, kojima su grobnice osvetljene iznutra. Dok smo bili unutra trajala je misa, a nekolicina ljudi je sa posebnim dozvolama prolazila skroz do oltara. Otprilike oko 17km

Peti dan, smo opet vozom, ovog puta sa dvospratnim vozom do aerodroma, opet nas je zadivilo sto je sve u minut, na cekiranju nam je prisao neki nas (iz neke od bivsih nam drzava) kad je cuo da pricamo srpski i iako smo bili na kraju reda i nismo imali kofere, pogledao nam pasose i uputio nas dalje da ne stojimo i tako se nase putesestvije zavrsilo.

Sad mogu na miru da planiram neki novi grad :)