Main Menu

Rim

Started by Lani, May 06, 2016, 09:27:37 PM

Previous topic - Next topic

Lani

Rim
Da kažem i ja ponešto o Rimu, obećala sam detaljniji izveštaj i slike.  :)

Bili smo tamo sad za vreme Uskrsa, 3.5 dana. Smeštaj tj. stan smo našli preko bookinga. Dosta sam proučavala po sajtu i gledala, na kraju sam smislila da budemo kod Vatikana, taj deo grada koji je tik do njega zove se Prati. Prvi dan u Rimu sam odvojila skroz za Vatikan i nisam znala šta da očekujem što se gužvi tiče i htela sam da, u slučaju da se deca umore tog prvog dana ili da moramo da pravimo neke pauze, budem negde na par minuta od kuće. Drugi razlog, taj deo grada je lep, bezbedan, (relativno) čist i odlično je povezan sa centrom Rima (udaljen nekoliko metro stanica). Naš stan je bio u jednoj simpatičnoj staroj zgradi, sa divnim romantičnim dvorištem, opremljen do poslednje sitnice, kuhinja je bolje snabdevena od ove moje koju imam kod kuće.

Slike dvorišta i zgrade

Da pređem sad na ono najvažnije. Što se razgledanja tiče, pod broj jedan, apsolutno je neophodno kupiti online karte za sve veće atrakcije (Koloseum, Vatikanski muzej, itd.). Samo par klikova mišem a bez toga ste osuđeni na sat-dva čekanja u kilometar dugim kolonama. To je jedan od glavnih utisaka iz Rima, reke ljudi u svim pravcima, na svim mestima, gužva užasna svuda gde pogledaš. Par puta sam pomislila da bih, da sam lokalna, izludela od turista. Obezbeđenje je dosta veliko, zbog trenutne situacije se na puno mesta mogu videti vojnici naoružani do zuba kako šetaju metroom i glavnim ulicama u centru. Znači, pored policije i karabinjera, vojnici u maskirnim uniformama, metal detektori na sve strane, posebno u Vatikanu gde ptica ne može da proleti neopaženo. Iskreno, svaka im čast, kontrolisati toliko ljudi i paziti da ne dođe do nekog propusta i incidenta a opet se truditi da nema previše zastoja i čekanja za turiste, nije lako uopšte.

U Vatikanu je haos od gužve, gužve ispred Vatikanskog muzeja su zastrašujuće a ni ispred bazilike Sv. Petra nije bolje.

Za muzej smo imali karte unapred kupljene a za ulazak u crkvu mora da se čeka, gužva se pravi zbog procedure sa metal detektorom ali ide relativno brzo red tako da smo mi na kraju čekali samo 15 minuta da uđemo u baziliku a bilo je najmanje 50 ljudi ispred nas, to je ovaj red koji vidite na slici. Bazilika ogromna, najveća katolička crkva na svetu, kako uostalom i treba da bude u Vatikanu. Na mojim slikama toga nema ali ima na netu slika gde se vidi unutrašnjost od poda do plafona i u njoj ljudi kao mravi, toliko je velika. Uopšte nemaš osećaj koliko dok ne uđeš. Divno je ukrašena, na počasnom mestu stoji Mikelanđelova Pjeta koju je napravio kad je imao samo 23 godine.  :blink:

Vatikanski muzej takođe ogroman, neopisivo blago na jednom mestu. O nekom uživanju i gledanju natenane i na miru nema govora, svuda žamor, tiskanje, guranje... Hteo ne hteo, ta reka ljudi te tera da ideš napred, iz sobe u sobu. U Sikstinskoj kapeli možeš da sedneš sa strane na klupicu, ali kako se udubiš u plafon, tako neki od čuvara nešto drekne (silence, no photos i sl.) pa to malo kvari utisak.  ;D U svakom slučaju, treba videti ali ja moram priznati da su mi se više dopale sobe sa Rafaelovim freskama kao i soba sa geografskim mapama koja ima najlepši plafon koji sam u životu videla a duga je 120m. Neverovatna prostorija zaista. :girl_in_love: Deo muzeja smo preskočili ali ne preveliki jer su deca kukala da su umorna.  :girl_haha:
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Gallery_of_Maps

Te večeri smo se prošetali do Trevi fontane i druge najveće crkve u gradu (posle Sv. Petra u Vatikanu) a to je Santa Maria Maggiore. U fontanu Trevi se inače bacaju 2 novčića, jedan za želju, drugi da se vratiš u Rim. Ljudi koji je održavaju svakog dana iz nje izvade u proseku oko 3.000 eur, to sam negde pročitala.

Drugog dana smo vodili decu u dečiji muzej Explora.
https://www.mdbr.it/

Mm tvrdi da to nije muzej već obična igraonica  ;D ali meni se sviđa a deca su se super provela. Muzej je na dva nivoa a kroz igru su približeni pojmovi i principi iz nauke, matematike, fizike, ekologije... Posete su vremenski ograničene na 1 sat i 45 minuta, kako se ne bi stvarala gužva, na sajtu su navedeni termini, ako slučajno nema mesta u terminu u kom se pojaviš moraš da čekaš dva sata na sledeći. Posle toga smo se prošetali malo tim delom grada koji je mnogo lep (oko Trga naroda) i zatim otišli u Koloseum.

Za Koloseum je dovoljno sat vremena. Karta za Koloseum obuhvata i kartu za Forum koji je odmah pored. Pošto smo sa Koloseumom završili kad je već bilo pet popodne a karta važi dva dana, mi smo se u Forum vratili sledećeg dana jer nismo imali dovoljno vremena i za njega a šteta je samo protrčati. Taj drugi dan završili smo Panteonom i Pjacom Navona. Panteon je fascinantan i spolja i iznutra, ulaz je besplatan, ne sme da se propusti. U njemu je između ostalih sahranjen i Rafaelo.

Poslednjeg dana smo osim Foruma, gde smo se zadržali par sati, bili do Usta istine, to je Iva insistirala  :lol:, tu su se naravno svi islikali. Pored usta sedi jedan smoreni čuvar koji pazi da se svako slika jednom samo, jer verovatno su ranije bili foto sešni pa su se pravile gužve.  :rofl:  :crazy: Pošto su Usta na ulazu jedne male crkve, obišli smo i nju, zove se Santa Maria in Cosmedin. Predveče smo svratili do Španskih stepenica ali su one nažalost bile zatvorene, nešto ih sređuju, a uveče do Trastaverea, boemskog dela grada koji nije ostavio neki utisak na mene jer je prljav a i lila je kiša. Tako da je to bilo važi super, videli smo, idemo sad kući da spavamo.  :lol:

Poslednjeg 4. dana smo imali par sati vremena pre odlaska na aerodrom pa smo se još malo šetali po komšiluku, tj. Vatikanu. Otišli smo do zamka St. Angelo, nismo imali vremena da ga obilazimo i to je ostalo za neki drugi put.

Moj opšti utisak i neke praktične informacije. Pre puta sam na jednom blogu o putovanjima čitala neki tekst o Rimu gde je autorka rekla da ga baš i ne voli jer joj deluje kao da su sve zgrade po centru prekrivene slojem prašine. Mislim da je to stvarno dobar opis, puno toga u centru deluje baš tako. Prljavštine i đubreta po ulicama ima dosta, posebno u metrou koji je blago rečeno jeziv ali pretpostavljam da sa tolikom cirkulacijom ljudi na dnevnom osnovu ni ne može da bude bolje. Sam grad je lep, zaista je kako kažu muzej na otvorenom, gde god da se okreneš imaš nešto da vidiš. Nisam do sada bila na takvom mestu. Da se sve obiđe mislim da bi jedva bilo dovoljno i nedelju dana a ovako, za prvi put i za duplo manje vremena, mislim da smo videli dosta toga lepog.  :girl_in_love:

Naplašili su me nenormalnim cenama po restoranima i kafićima, to nisam videla. Ili nisam bila na pravim mestima.  ;D :lol: Šalim se, ali evo bili smo u jednom hvaljenom kafiću gde je navodno najbolja kafa u gradu, uvek se čeka na sto i sl. tu je kafa bila 5 eur. Na ostalim mestima u proseku od 2 do 3 eur. Sokovi isto toliko. Cene po restoranima, svaki put nam je račun bio od 40 do 50 eur, napominjem da su sva mesta u kojima smo bili bila u centru grada, da i mm i ja uvek naručimo i neki alkohol uz večeru, pa eto račun je svaki put bio za nijansu skuplji od onoga što bude u Beogradu kad idemo na ručak ili večeru. Sladoledi na svakom koraku... ne prodaju se na kuglu već na kornet (u smislu da u najmanji kornet stane 2 kugle i on košta od 2 do 3 eur, zavisi gde). Naravno, ako želiš možeš i samo jednu kuglu ali nju ćeš takođe platiti 2 ili 3 eur. Ima nekoliko veličina korneta a kako se povećava veličina, tako se povećava i broj kugli koje možeš da uzmeš i cena. Dve kugle su više nego dovoljne i za odraslu osobu a kamoli za dete. Ja sam pre puta malo proučavala blogove o Rimu pa sam zapisala adrese nekih sladoledžija koji drže egzotične ukuse (susam i med, kikiriki i slične ludosti), htela sam i to da probam ali se uvek ispostavilo da smo kad se deci jeo sladoled bili ili već na izmaku snaga za taj dan pa je bilo daj šta daš ko će sad da se šeta do tamo ili daleko od tih mesta a ovim dvema se naravno sladoled jede baš u tom trenutku odmah sad! te na kraju ne odosmo nijednom na fensi sladoled. Ostaje za neki naredni put.

Par ljudi me je pitalo da li smo išli u šoping, ako mi verujete, to mi nije palo na pamet. Kao prvo, nismo imali vremena, želela sam vreme da provedem u šetnji i bazanju a ne po prodavnicama. Kao drugo, po centru, oko glavnih turističkih atrakcija, kuda smo se mi najviše i motali, su uglavnom prodavnice kojima ja nisam ciljna grupa i koje me ne zanimaju dalje od izloga i onog što vidim po časopisima (Dior, Valentino, itd.) Od da kažem normalnih prodavnica koje sam primetila, preko puta Trevi fontane se nalazi Beneton, ovo ostalo su uglavnom high end prodavnice, posebno deo oko Španskih stepenica. Nijedan šoping mol u centru grada nisam videla, ali kažem, nije me ni zanimalo da tražim. Kupila sam u prolazu sebi par sitnica, deca su kupila par igračaka i neke slatkiše i to je uglavnom to.

Karta za metro/bus koja važi 100 minuta i jedan ulazak u metro je 1.5 eur, deca do 10 godina ne plaćaju ništa. Taksi nije preterano skup, vozikanja po gradu su nam uglavnom bila oko 10 eur. Od i do aerodroma smo išli takođe taksijem, do centra grada je fiksna cena 48 eur ali aerodrom je baš daleko, taksista kaže da ima više od 30 km od Vatikana do tamo. Aerodrom nije povezan metroom sa gradom niti je povezan sa Vatikanom, ako nećeš taksi, mora da se prvo ide nekim aerodromskim busom do glavne železničke stanice Termini u centru grada pa posle dalje metroom kuda već treba. Sa decom i koferima meni bi to iskreno bio smor pa nisam ni proučavala tu varijantu. Ima sve detaljno objašnjeno na sajtu aerodroma.

Nadam se da vas nisam udavila, ko je pročitao do kraja, svaka čast.  :girl_haha:
Ostatak slika u FA.  :)

Dacko

Stvarno ste izvukli maksimum iz tog putovanja, super si sve organizovala i baš mi je drago što ste se divno proveli. :girl_in_love:

Elanor

procitala :diva:   :lol:
sjajan ti je opis :girl_in_love:

mi smo u rimu bili jednom, daaavno, bila je zima i mene je kupio plavim nebom posle ovdasnjeg sivila :girl_haha:
ozbiljno, meni grad onda nije delovao prljavo, ali su mi utisak kvarili ulicni prodavci svega i svacega, narocito oko fontane trevi.
i sok su mi bili prosjaci koji leze nicice, licem na zemlji. ima li ih jos?
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

anelore

Procitala i ja  :diva:
I moj je utisak iz Rima bio da je bas prljav, a oko Terminija u po bela dana ima ne samo prosjaka vec i prostitutki i makroa koji se glasno svadjaju.
Ako to stavimo na stranu, odusevljavalo me je to ste god da pogledas vidis ostatke stare desetinama vekova, onako, slucajno. :girl_haha:

Lani

Devojke  :kiss1:
Elanor, ima prosjaka svakakvih a oko Vatikana posebno onih koji su bolesni, stari ili nemaju ruku, nogu...  :( Kod Vatikana ih je najviše. I ima uličnih prodavaca, tezgi, ajmo žene gaće i tako to...  :lol: baš veoma blizu centra i turistički zanimljivih delova grada.
Vidim i ja posle da sam na par mesta pomenula prljavštinu, ali šta da se radi, ostavilo mi je to utisak. Inače je grad, kad se to zanemari, zaista divan.

AnaK

Uživala sam u tekstu, i slikama na oba mesta  :girl_in_love:
Janko 23.7.2002.

Mirka

Pročitala  :diva:
I baš uživala. Sve si divno napisala  :kiss1:
A i slike su sjajne
Kosta, 27.05.2004.
Todor, 03.10.2009.

Dawn

Divota od provoda :love32:

cici

AnaK

Upravo naleteh na članak, pa se setih ovog dela:

QuoteTe večeri smo se prošetali do Trevi fontane i druge najveće crkve u gradu (posle Sv. Petra u Vatikanu) a to je Santa Maria Maggiore. U fontanu Trevi se inače bacaju 2 novčića, jedan za želju, drugi da se vratiš u Rim. Ljudi koji je održavaju svakog dana iz nje izvade u proseku oko 3.000 eur, to sam negde pročitala.

Zapitala sam se kad sam pročitala šta se sa tim novcem dešava, pa me je sada obradovao odgovor:

QuoteS obzirom na količinu turista koji svakodnevno ovde prođu i ubace nešto, sigurno vas interesuje koliko novaca fontana 'zaradi', kao i to, kome on pripada. Po dogovoru s gradom, novac iz fontane svakodnevno skupljaju zaposleni Karitasa i koriste ga za kupovinu hrane i pomaganje siromašnima, kako u Italiji, tako i u preko 200 različitih zemalja.

Karitas je pre nekoliko godina otvorio i "low – cost supermarket" u italijanskoj prestolnici, za siromašne građane, tako da zapravo svakim bacanjem evra, činite usput i dobro delo za one koji nemaju. Prosečno, dnevno se iz fontane izvuče oko 3 hiljade evra, što znači da Fontana di Trevi godišnje donese preko milion evra. Tako da, ako i vi dođete ovde, slobodno dajte svoj doprinos, jer nećete samo pomoći siromašnima, već se i kad – tad vratiti u jedan od najlepših gradova na svetu.

http://www.prva.rs/zivot/putovanja/95644/sta-se-desava-sa-hiljadama-novcica-iz-najpoznatije-fontane-na-svetu.html
Janko 23.7.2002.

Plava Baklava

Lani, divan putopis, savršeni detalji i super fotografije  :girl_in_love: . Baš sam uživala  :love32:

Sjajno za fontanu, baš mi se dopada  :good:

moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

Lani

Jetse, to je baš lepo.  :girl_in_love:
Devojke  :kiss1:

Xe

Sjajno, Lani! Ne bi mi smetala prljavština, samo da uspem da odem jednom  :girl_in_love:
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

senka

M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

Glitter