Main Menu

Istočna Srbija

Started by emge, May 03, 2017, 02:13:08 PM

Previous topic - Next topic

emge

Dva dana za nama su bila prilično aktivna, ali nismo se umorili. Ništa nije predaleko, sve može lako da se postigne :)

Krenuli smo u ponedeljak oko 8h. Do Viminacijuma je oko sat ipo vožnje, put je dobar, dobro obilježen. Ulaznica je za odrasle 500din/ djeca iznad 10godina 350din. Ture kreću na svakih sat, ali ima tu gdje da se popije kafa dok se čéka pun sat. Sam obilazak traje oko 2h (ako je veca tura malo duze). Tura je odlična, zanimljiva, baš mi se svidja kako su napravili sve.
Nakon toga smo otišli da obidjemo Ram tvrdjavu. Ona je malte ne napuštena, tako da može da se šeta kroz nju :) ispod tvrdjave pristaje skela, pa je djeci i to bilo zanimljivo da vide.Produzili smo za Golubac, gdje smo imali zakazan ručak zbog prvomajskog ludila. Pored Srebrnog jezera smo prošli greškom, tamo je bilo opštenarodno veselje, guzva, krkljanac. Nakon ručka smo otišli do Golubačke tvrdjave. Tamo se plaća parking 100din, jako je lijepo uredjen i parking i zgrada sa kafižem i turistički centar oko tvrdjave. Sama tvrdjava se još renovira, tako da nije bilo ulaska, ali je moglo da se šéta pored Dunava. Tu je Dunav širok preko 6km.


Nakon toga smo otišli u smještaj na kuliranje. Smještaj je dobar, ali mi se čini da nije baš održavan redovno. Dvorište je predivno, ležaljki ima dosta, ima i teren za tenis, u kući ima bilijar - elem djeca su bila oduševljena!


Sjutradan smo posle jutarnjeg kuliranja u bašti krenuli ka Velikom kazanu, gdje nas je čekala tura brodićem. Turu preporučujem, kao i prevoznika (http://www.apartmanpopovic.com/) - koštalo nas je 120eura za nas osmoro (4oro odraslih, 4oro djece), inače je cijena 25e/osoba. Vožnja traje 2h i domaćini cijelo vrijeme opisuju lokalitete, ma pravi su turistički vodiči, a osim toga divni, predusretljivi.
Najinterensantija je Decibelova glava sa Rumunske strane i Trajanova kapija sa naše strane, samo je naša tabla tu 20 vjekova, a njihova glava je napravljena oko 2000. godine.
Posle vožnje brodom išli smo na ručak u Kapetan Mišin breg, gdje smo se takodje najavili. Oni nisu restoran, pa se hrana sprema samo ako se najavite :) hrana je bila odlična, usluga je bila odlična, pogled odličan.
Punih stomaka smo se okrenuli izazovu :lol: popeli smo se na vidikovac Kovilovo, staza laka, dužina 1200m :)
Iaoko je u Golupcu duvala Košava, nje nema posle Donjeg Milanovca, pa smo i za vožnju brodom i za setnju po Djerdapskoj klisuri imali divno vrijeme :)
Na povratku za Beograd svratili smo do Srebrnog jezera. Taj dio oko šetališta je onako, morska varijanta, sa milion kioska i mamipara za djecu... elem, to mi se najmanje svidjelo. :innocent:

Lani

Divno emge, sve sam ovo obišla i svega se podsetila.  :girl_in_love:
Kod tog čike što vozi brodić smo bili smešteni one godine u D. Milanovcu i mnogo mi je žao što smo vožnju propustili jer je te godine kad smo bili, bilo veoma hladno sa obilnim kišama. Ostavili smo za neki drugi put, sigurno ćemo ponovo na tu stranu, Istočna Srbija je savršena destinacija za neki produženi vikend.

I meni je Srebrno jezero ništa posebno, može da se preskoči ko ide na tu stranu.

veki

Mi smo bili prosle godine na druzenju sa firmom, samo sto smo posle Golupca produzili do Lepenskog vira, i spavali smo u Kladovu. Apsolutno pun pogodak

aleks

Divno, emge  :girl_in_love:

Bas volim putopise ovde da citam  :girl_in_love:
Aleksandar - 25.06.2006
Sofija - 23.09.2010

Dacko

Odlične slike i opis.  :girl_in_love:

Plava Baklava

Divno i inspirativno  :girl_in_love: .


moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

maripoza

Bas je lepo. Ja nisam nikad bila, a valjalo bi.
Old enough to know better, but too young to care.

Lani

Svima koji nekada idu na ovu stranu, ja bih preporučila i Rajkovu pećinu, jednu od naših najlepših, ona je odmah pored Majdanpeka. Ali to je ako se ostaje par dana, ne može se sve stići za jedan dan.

http://www.toom.rs/?mainAction=showPage&pageid=23884

emge

Nama su ostali neobidjeni Rajkova pećina, Lepenski vir, i par pješačkih tura koje mogu i sa djecom, a vode do predivnih vidikovaca.

Lani

Jao da, naravno, i Lepenski vir. To obavezno.

emge

Prošli smo dva puta pored njega, ali za dva dana nismo mogli da postignemo više.

Elem, planiramo da se vratimo, možda već u septembru.

Kako ste vi bili zadovoljni Bobanom kao gazdom? Da li divan kao vodič na brodu?

Lani

Mnogo su fini i on i zena. Smestaj lep, lepo dvoriste sa pitomim macama i kucama. Mi ako budemo ponovo isli na vise od jednog dana, opet cemo tamo.

emge

I meni se mnogo svidio na brodicu, pa smo mislili da sledeci put idemo kod njega :)

Lani

Slobodno. Taj deo za goste je sa totalno posebnim ulazom, imas i svoj deo dvorista, skoro da njih ni ne vidjas. Njihov ulaz u kucu je skroz sa druge strane. I tada su bili sami, imaju neku veliku decu koja su mislim u Americi oboje.

veki

#14
Da dodam malo slika za ono sto je zanimljivo posle Golupca :)


Lepenski vir
Prilaz nalazistu je lepo uredjen, cak i prijatan za pauzu i piknik. U muzeju pustaju filmic iz
Filmskih novosti, onako crno beli, i nema vodica.
HE Djerdap i malo pogleda na Dunav sa plaze u Kladovu