Despotovac i okolina

Started by Nanny Ogg, June 04, 2018, 09:40:33 AM

Previous topic - Next topic

Nanny Ogg

Prošle nedelje sam obišla manastir Ravanicu, Senjski rudnik, Resavsku pećinu, vodopad Lisine i manastir Manasiju i sve to za jedan dan  :girl_haha:

Zvuči mnogo kad se ovako napiše, ali sve je to jako blizu, od jedne do druge destinacije od 5 do 20 minuta kolima, sve je u okolini Despotovca do koga, pak, iz Beograda stižete za oko 2 sata, tako da svima toplo preporučujem :)

Pa krenimo redom:

Ravanica je zadužbina kneza Lazara i čuva njegove mošti, sam manastir je tipičan srpski srednjevekovni, predivan, sa predivnim okruženjem, mir, tišina, cvrkut ptica i miris tamjana  :girl_in_love:

Odatle se za 20-30 minuta stiže do mesta koje se zove Senjski rudnik i u kom se nalazi muzej rudarstva. Neverovatno moderan i sjajno dizajniran, ovaj muzej je pravo iznenađenje, s obzirom na to da se nalazi u selu koje je pravo rudarsko (ima tipa 400 stanovnika, od kojih 250 radi u samom rudniku, ostalo su njihove porodice). Devojka koja radi kao vodič je beskrajno simpatična, puna entuzijazma i ljubavi prema svom poslu i baš ume da vodi kroz postavku i sve lepo objasni. Vođena tura od 40ak minuta proleti začas, a osim predmeta koji ilustruju istoriju rudarstva (stari pijuci, lampe i ostali predmeti), ima i obilje fotografija koje prikazuju kako je mesto nekada živelo od rudnika i za rudnik.

Nakon toga- Resavska pećina. Ko je bio, zna već, a ko nije, neka obavezno poseti, mesto je naprosto vanzemaljsko  :girl_haha: Pećinski ukrasi su neverovatno bogati, znači nije ono tipa dva stalaktita i ćao, nego sve vreme ideš i ne znaš gde pre da zaustaviš pogled, toliko je raskošno, a i super je sređena, osvetljena, vodič isto fenomenalan, sve objašnjava, pokazuje...Vredi svaku paru. 300 dinara se plaća ulaz, obavezno ponesite jakne, hladno je unutra.

Vodopad Veliki buk (Lisine) sam po sebi teško da je breathtaking, naručito posle pećine  :girl_haha: - običan vodopad, okružen zelenilom, ali zato se u njegovoj neposrednoj blizini nalazi veliki ribnjak sa kalifornijskom pastrmkom i ne jedan ili dva, nego pet različitih restorana, koji svi nude (gle čuda  :lol:) pastrmku na žaru  :balavi: Nema potrebe da naglašavam da je sveža i super ukusna. Pravo mesto za predah, hladovina, dobra klopa, šum vodopada... :girl_in_love:

Na kraju, manastir Manasija koji je pravo čudo... najpre one zidine kojima je opasan, kakvi Game of Thrones, kakvi Dubrovnici, bakrači, ono je stvarno mnooogo lepo :girl_in_love: Pa kad uđeš unutra, predivna srednjevekovna crkva, konaci, bašta dovedena do savršenstva i mir i tišina.ne umem ja to rečima da opišem, morate da vidite :)

Slike n'umem da zakačim, zaboravila sam kako beše, pomagajte  :girl_haha:


Ajte zene, ne dram'te

anelore

Nanny, upravo si me vratila u detinjstvo, kada sam sva ta mesta obišla sa ujakom. Moram da ponovim sa decom. Meni je Manasija najdrazi manastir, bas zbog lokacije, zidina i tog nekog osecaja mira i spokoja. Lepota  :girl_in_love:

Nanny Ogg

I mene su vodali kao dete, ali se apsolutno ničeg ne sećam  :girl_haha:

A vredi da se vidi, svako od ovih mesta


Ajte zene, ne dram'te

Pepi

Ja sam u tom kraju odrasla, majka mi je iz Despotovca  :girl_in_love:
Planiramo
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.
da vodimo dasu 21.07 kad je veliki vašar u Despotovcu. Da vidi, kao kulturološki fenomen  :girl_haha: jer se tad meštani okolnih sela vrate iz inostranstva na ferije, pa se obuku u najlepšu garderobu
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.
i onda šetaju kroz glavnu ulicu. Prave korzo. Bude svašta da se kupi od rukotvorina, onda luna park, i sl.
Osim ovih stvari koje si pomenula, ja bih predložila i vodopad Prskalo, koji je manji od Velikog buka, ali mnogo lepše izgleda, mada je njega najbolje posetiti u proleće, kad ima najviše vode.
Takođe Veliko vrelo, predivna čista voda izvora reke Resave.
Onda Viteške igre, Just out,koje su poslednje nedelje avgusta, kao i manifestacija Dani srpskog duhovnog preobraženja, kad možete videti brojne predstave, koncerte i sl.
Nije daleko ni Svilajnac, Dino park za decu.

Urbana

Ovo mi je bas lepa tura.
Jel ima neko neku preporuku za smestaj?
Ne bojim se nacizma i terorizma imam strah o pomodarstva i primitivizma

Vila

Mi smo prošle godine napravili istu ovakvu turu, samo bez rudnika, mnogo smo se lepo proveli, ali isto smo išli bez noćenja.
Urbana, kod vodopada je bilo lepih smeštaja, priroda je savršena, pogledaj na netu taj kraj - tu su i restorani i neki apartmani.
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina