New York - Orlando - Boston

Started by emge, July 18, 2019, 12:53:53 AM

Previous topic - Next topic

Zumbulica

Koliko ste vi bogati, prebogati  :pljucka:  :girl_in_love:
Pozdravi muža  :girl_haha:  :respect: za planiranje, duh, kvalitet fotografije ..... :clap:
Divno stvarno  :love32:
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

emge

Evo me na farbanju, pa imam vremena :)
Puno zavisi od dijela grada.

Mi smo prvo bili kod Central parka, posle downtown. Nijefna od dvije lokacije nije wow, ali su hoteli bili povoljniji. Dobra stvar kod Njujorka je što šetaš i promjeniš skroz okruženje kako prolaziš  dijelove Menhetna.
Ja sam bila 1996. i tad sam se sojećala kao kod kuće, sve mi bilo poznato, sve su to nekako bile moje uluce, donaće u glavi, iz filmova. Sad taj ugodjaj stvarno kvare te skele na svakom ćošku.
Central park mi je predivan, High line mi se isto svidja, ofuševljena sam što su uradili sa temeljima twins-a. Te se meni dosta stvari svidja, turistički.
Ali metro stanice su im je bezveze, prljave, vruće, bez pokretnih stepenuca. Radnici u metrou nadrdani, ali ljudi preljubazni. Jedan dan smo proveli sa bratom od zeta koji živi tamo 20 i kusur godina... e sad, taj dan je bio 4.jul, pa njegov omiljen kafić nije radio, pa smo išli u second best - kafa je bila vrh, ali "bašta" kafića je klupa bez naslons.

Posle smo šetali, bili žedni, kupili sokove vodu u prodavnuci i sjedjeli na nekim stepenicama na sred ulice :girl_haha: na kraju smo ručali super u japanskom restoranu... i sve to je od luksuza naših restorana i kafića lošije. Moj utisak je da mi najluksuznije živimo, jasno je da je to jer nam je jeftina radna snaga...

Vatromet 4.jula nam je još pokvario uzisak, jer smo lrenuli u Bruklin... pola sata smo napuštali metro stanicu od gužve, a to zato jer su za izlazak zatvorili 4 izlaza, a nas milion gurali kroz vrata da izadjemo :crazy: onda nisu dali da se pridje parkovima uz rijeku, sve policija ogradila, nego smo gledali iz neke uličice, nagurani ljudi. Na kraju su zatvorili sve manje ulazr u metro, slali na veće, pa je i vraćanje bio haos. Napokon kaf smo ušli u metro, na drugoj su nas izbacili sve napolje i objavili da će ob ustvari sad nazad i da čekamo drugi :crazy: Meni je to rešavanje problema guzve jako loše, po mom mišljenju su samo napravili veći haos :(

Za porodicu mislim da Menhetn nije dobro rešenje, vjerovatno su ostale djelovi grada bolji. Nismo išli na plaže, kažu da su dobre, mada ja sam tip koji voli uvale.

Djeci se Orlando najviše svidio, zbog zabavnih parkova naravno. Hari Poter dio u Univerzalu je fantastičan. Sea world je super, Manta vožnja je vrh, bolja od svih dizni i unevrzal vožnji :)

Na kraju kraje, taj NY sa direktnim letom od 8,5h mi je nekako iza ćoška :) Vožnja kod do Pg kolima, pa može da se skokne. Mada mi je sestra dala otkaz u Air Serbia-i pa nećemo skoro opet :lol:

Nisam detaljno čitala mm-ov izvještaj, izvinjavam se ako se ponavljam.

Dopisaću još ponešto od kuće.

Vila

:girl_in_love:
Ja sanjam put u NY decenijama, nadam se da ću ga organizovati u neko doglednmo vreme - i sugurna sam da mi ništa neće pokvariti utisak, toliko ga na daljinu volim :girl_haha:
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

emge

A šta mi se svidjelo u Americi... neoptereženostr rasom i vjerom, posebno zbog ove svadje popova u CG :(
Elis ostrvo mi je bilo super, jasno osjetiš kroz šta su ljudi prolazili... tamo samo na kraju jeli emigrantski ručak :girl_haha: koji je po uzoru na te koji su se tamo služili.
Kompletan taj izlet na Kip slobode je bio super. Vožnja bajseva us Hadson je isto super, ali nema kafuća uz rijeku... taj rodjak nam je objasnio da je zabranjeno valjda iz ekoloških razloga, te nema tamo ljudi kao kod nas na Keju :)

I gužva ostalim danima je bila nula, kakva je bila 5.jula. Mislim da smo ulicu na Tajm skveru prelazili 10ak minuta, mravljim korakom. Na kraju smo birali da odemo na dalji metro, samo da ne moramo opet kroz tu najveću gužvu.

A sam grad mi je baš siguran, nisam imala osježaj ni da me neko zagleda... dosta mladih neobazrivo nosi svoje torbice, rančeve, te bih rekla da džeparenja nema.
Super mi je i Mediosn park, sa stolovima i stolicama... ali tu po klopu ideš sam, Mek fazon. Super smo jeli i u Plaza food hall-u.

E sad, ja kad sam išla 1996, tad smo išli jednom u neki klub, par puta u Grinič Vilidž kafiće - noćni provod koji mi je ostao zapamćen po neobičnosti, sad na takve stvari nismo išli.

Mm je tip koji ne voli gužve. Meni je tamo sve bilo skupo prvih par dana, onda sam se privikla, ali i dalje mi je bilo skupo da nešto nalik jaffi platim 7usd+tax :lol: A tek za te izlaske mislim da treba para... Moj subjektivan doživljaj je da ti za lagodan život na Menhetu treba minim 6000 USD čistih para mjesečno.
I ovaj zetov rodjak je komentarisao da se grad dosta promijenio, da sad Bruklin postaje IN i da je sve postalo skupo.

emge

E svidja mi se i što često možeš da vidiš koliko kalorija je to što planiraš da jedeš - nama sa viškom to baš dobro osvješćuje pogled na hranu.

maxic

Bas mi je bilo interesanttno da pricitam utiske tm. Meni je 90 posto tih stvari normalno, mozda i meni nikad nije bilo. Npr sjecam se da mi je baskis kao obavezna isao na zivce. I restorani obicni gdje ti donesu chicken fingers bez viljuske i noza lol. Ona sam shvatila i da se ovddje jede mnoooooogo vise po restoranima nego kod nas, te i cjene i prostor moraju biti prilagodjeni svakodnevnom izdanju.
Mislim da ste bas puno obisli za toliko vremena. U svakom slucaju divno poutovanje koje ce djeca sigurno pamtiti.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

moma

emge

Bakšiš u restoranima je normalan, jer ljudi rade za bakšiš. Ali bakšiš na kiosku je malo :crazy:
A cijene u restoeanima su za nas prilično visoke. Za te pare te kod nas služe i jedeš vrhunski. Ma što se usluge i kulinarstva tiče, ovdje je raj :girl_haha:

Lani

E sad lepo da pogledam i iščitam sve natenane kad sam se dokopala kompjutera, sa telefona je mučenje.

Emge, od ovoliko informacija i utisaka, ne znam prosto ni šta da te pitam ni šta da prokomentarišem prvo. :lol: Ali na dosta doga što me je zanimalo iz Grujinog putopisa si već odgovorila. Lepo si ga dopunila.
Moji utisci o NYC su bili skroz pozitivni ali ja sam bila davno davno. Baš me zanima kako bi mi sad izgledao, kad sam odrasla i dosta realnija i objektivnija nego tada.
Boston i meni deluje kao lep grad i mesto koje bi mi se svidelo. Žao mi je što ga nisam videla, biće možda nekad prilike.
Sjajno je što ste toliko uspeli da obiđete za relativno kratko vreme :girl_in_love:, mislim da bi mi ostvarenje sna kao i Gruji i apsolutni highlight putovanja bio Kennedy Space center, jer me je putovanje u svemir oduvek fasciniralo. To i verovatno ona M&M prodavnica, bila bi mrtva trka između te dve atrakcije. :girl_haha:

Jednom rečju, sjajno. Uvek osmislite deci tako cool provod, to su uspomene koje će im biti tako dragocene i koje se ne mogu meriti ni sa čim drugim. :girl_in_love:

Dacko

Blago vama na tako lepo osmišljenom putovanju i pravoj avanturi!  :love32: :girl_in_love: A Gruja piše putopise skroz po mom ukusu, sa pominjanjem cena, klope, neobičnih detalja (skele) i sitnih i krupnih nervirancija, uživala sam čitajući.

Plava Baklava

Fantastican provod i putopis  :girl_in_love:. Divna kombinacija musko/zenskog pogleda  :girl_in_love: . Bas sam uživala  :love32:

moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

emge

Drago mi je da sam dopunila mm-a kako treba :)

Mirka

Sjajno ste ovo odradili!
Hvala Grujići  :flower:
Baš sam uživala u putopisu
Kosta, 27.05.2004.
Todor, 03.10.2009.