Main Menu

Zamena vozacke dozvole

Started by Sorciere, May 29, 2009, 05:25:37 PM

Previous topic - Next topic

Sorciere

Cini mi se da je skoro svuda u Evropi nasa vozacka dozvola posle nekog vremena nevazeca.  U Svajcarskoj je to vreme godinu dana. Mi smo taj rok malo razvukli i sad usli u proceduru zamena. Na stranu sto mora da se polaze test voznja da se pokaze da smo prilagodjeni svajcarskim uslovima voznje, nego sto nasa, srpska dozvola ostaje sve vreme procedure kod njih!!!  :o
Da li sam ja problem ili je to stvarno nenormalno? Mislim, to je dokument izdat u Srbiji, sa kojim pravom ga oni zadrzavaju kod sebe? Na pitanje: a sta ako ja u tih cetiri meseca odem u Srbiju (toliki je rok da se zameni dozvola), odgovor je: dacemo vam je dok ste u Srbiji ali ste u obavezi da je vratite kad se vratite...  :think:

Da li je ovo uobicajena procedura i u vasim zemljama?

Ne mogu da se oduprem utisku da Svajcarci umeju veoma cesto da predju liniju ljudskih prava i sloboda i da su puni duplih standarda (mislim na njihov odnos prema tajnosti bankarskih racuna i na to da ja moram da prilozim izvod sa tekuceg uz svako pozivno pismo koje posaljem ljudima iz Srbije)....
Nina 23.04.2006.

Elanor

ja sam zamenila vozacku dozvolu, bez ikakvog polaganja. zamena znaci da su mi uzeli srpsku dozvolu. od trenutka kad sam predala jednu i dobila drugu je proslo oko 2 meseca. ta dva meseca sam vozila s nekakvim papirom da sam u procesu zamene vozacke.
e sad, ovde ta dva meseca sluze navodno za to da oni provere originalnost srpske vozacke, da nije falsifikat. navodno. znam za izvesni broj afrikanaca i juznoafrikanaca (koji bi morali da polazu jer im se vozacke ne priznaju) a koji su belgijsku dozvolu dobili na osnovu falsifikovane srpske dozvole :mrgreen:
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Despina

I ovde je rok godinu dana, polaze se samo voznja/traje 1 sat/ bez testova.Predas nasu ako polozis dobijes norvesku :girl_smile:
A, L, S

rafa

I dalje vozim na nasu, posle 8 godina :-[, planiram vec godinama da uzmem njihovu. Problem je sto poslednji put nisu hteli da me osiguraju. :o

Nemam ni volje ni vremena da polazem test, vozam casove i polazem voznju, ali cu morati.
10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception

TINK

Ja sam propustila priliku da moju prevedem, imala sam termin za polaganje mesec dana posle porodjaja. Tad mi bas nije bilo do toga, cak se nisam setila da nazovem i pomerim termin  :-[

Polagala sam sve ispocetka  :wall:, srecom i testove i voznju iz prve, sa svega par casova, ali opet dok sam sve platila, plus one kurseve prve pomoci i fk. Izaslo me je dosta, kako je onima koji nikad nisu vozili i moraju da izvozaju 30-40 casova, oni neprodju bez 5 000- 6 000 chf( oko 300 000 din)  :blink:

Sorciere

Hvala devojke  :flower:

Znaci, procedura je manje-vise slicna svuda i ovo nije svajcarski izum  :).

Meni je nocna mora polaganje voznje (to mi je bilo traumaticnije nego bilo koji ispit sa faksa) i sada se jezim toga...
Nina 23.04.2006.

TINK

Sorciere jesi li uzela par casova voznje, mislim da je bez toga teze da polozis. Oni gledaju i to, jer te onda instruktor prijavljuje, pa kao uveden si malo u njihov sistem  :lol:. A i u svakom slucaju je lakse, podsetice te na neke cake, na koje ovde obracaju paznju, a kod nas nisu uobicajene.

maxic

Ovdje kao medjnarodna vazi 6 mjeseci, ali zapravo ne vazi uopste, osim ako ne vozis rent-a-car, jer nece da te osiguraju bez ovdasnje vozacke, a osiguranje imati moras...tako da polaganje ne gine.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Elanor

zaboravih da napisem: jedan mm-ov drugar je zamenio srpsku dozvolu za finsku (i u finskoj je zamena bez polaganja), pa je u srbiji oglasio da je izgubio dozvolu i izdali su mu kopiju, tako da sad ima obe dozvole. to jeste protiv propisa, ali je pre neku godinu proslo bez problema. mozda bi proslo i sad.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Sorciere

Elanor, hoces da kazes da srpsku ne vracaju NIKAD???? :o
Nina 23.04.2006.

Elanor

da, upravo to hocu da kazem.
znaci, ako se vratis u srbiju (da zivis), onda u srbiji trazis zamenu ch dozvole za srpsku dozvolu (pa ti uzmu ch). tako bar glasi pravilo. ocigledno postoji i doskocica tom pravilu.

i jos jedna stvar (nije bas u direktnoj vezi): u srbiji ne smes da vozis automobil sa stranim tablama sa srpskim dokumentima. znaci, ukoliko si u autu sa stranim tablama, kod sebe moras da imas inostranu licnu kartu, pasos ili vozacku dozvolu.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Sorciere

QQ, nista od ovoga nisam znala! :blink:

Strasno! A mi smo ovde sa privremenim dozvolama koje se obnavljaju  na godinu dana. Znaci, ni tamo ni ovamo...

A pravila mi imaju smisla (u savrsenom svetu), ovako prakticno, mi samo komplikuju zivot.
A sta se desava ako odes u Srbiju i vozis svoja "srpska" kola sa svajcarkom (inostranom) dozvolom?

Ima dana kao sto je ovaj kada mi se cini da sam zarobljena birokratijom. Upravo sam saznala (nakon sto sam se bunila, jelte') da mi se skida procenat poreza na platu kao da je primam celu 100% a ne 80%! Tom logikom, ako mi u ugovoru pise da radim 20%, oni ce meni tu platu (20% od 100%) da oporezuju procentom za platu od 100%... Hm... :wall:
E da, jos jedna cudna stvar, upravo sam saznala da moj licni poslovni mail (tj. sva korespondencija) ide preko glavnog kompjutera kod sekretarice.  :o To sam saznala jer sam mm-u slala forvard maila sa objasnjenjem o obracunu poreza, na cistom srpskom ali sa puno povezanih uzvicnika i znakova pitanja... i sta se desava: u roku od par sekundi, eto dise-vlasnika (koji je sedeo za tim kompom) i krece sa objasnjenjem da i njemu bas nije jasno kako se obracunava porez... Nisam znala da li da se smejem ili placem...
Nina 23.04.2006.

Elanor

Quote from: Sorciere on June 03, 2009, 02:47:52 PM
QQ, nista od ovoga nisam znala! :blink:

Strasno! A mi smo ovde sa privremenim dozvolama koje se obnavljaju  na godinu dana. Znaci, ni tamo ni ovamo...
sve znam, jos mi je ta situacija sveza u secanju :bighug:

A pravila mi imaju smisla (u savrsenom svetu), ovako prakticno, mi samo komplikuju zivot.
A sta se desava ako odes u Srbiju i vozis svoja "srpska" kola sa svajcarkom (inostranom) dozvolom?
mislim da je ovo skroz ok, ne prave problema. u srbiji mozes da vozis s eu vozackom, bez medjunarodne. verujem da isto vazi i za ch, ali uvek mozes da uzmes i medjunarodnu. na kraju krajeva, i stranci na proputovanju imaju pravo da rentiraju kola :)
za strane table i domace papire su striktni od skora. razlozi su materijalne prirode - crnogorske table i uvezena kola.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

mmance

Kad izvadis medjunarodnu dozvolu onda je ona medjunarodna kako joj i ime kaze sto znaci da vazi svuda i neograniceno, bar po mojim nekom rezonovanju !!!! Ne znam da li sam u pravu?