Preporučite program koji koristite - freeware

Started by janavi, June 13, 2009, 05:57:22 PM

Previous topic - Next topic

linga

AnaK to sam i uradila, i uradili smo sve tips and trick koje preporucuju, ali nista... :( reinastalirali smo program, drivere, sve zivo i opet neeeece.
jedino da probam s nekim drugim programom za tu TV karticu, ali ne znam koji je univerzalan / XE pomagaj ako se setis.
Treba da snimam sad nastupe na TV oko Nedelje dojenja...Prvi vec danas oko 15 na TV Avali.

Xe

Jesi li probala da apdejtujes drajver? Na zvanicnom sajtu treba da ima download za program koji podrzava Vistu.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Xe

linga

Quote from: Xe on July 20, 2009, 12:09:11 PM
Jesi li probala da apdejtujes drajver? Na zvanicnom sajtu treba da ima download za program koji podrzava Vistu.

Jesam, tj jesmo, update -jemo ali posle toga prijavi kako nema instaliranih drajvera??? ludilo. Hvala ti probacu ovo.
U stvari kriv je mm sto je insistirao na visti, h. ga vista...

DekiTaja

Quote from: linga on July 20, 2009, 02:26:50 PM

Jesam, tj jesmo, update -jemo ali posle toga prijavi kako nema instaliranih drajvera??? ludilo. Hvala ti probacu ovo.
U stvari kriv je mm sto je insistirao na visti, h. ga vista...
Koliko se ja sećam iz vremena dok sam bijo momak :D ima nešto malo dobrih aplikacija za gledanje TVa, koji podržavaju veliki broj različitih kartica. Jedna od njih, koja se meni bila najviše dopala, je ChrisTV [Homepage]. Ne mogu da garantujem za današnju verziju, ali mislim da je i dalje jedna od boljih varijanti za gledanje TVa, a vidim i da podržava tvoju karticu.
Ako treba neki linak... tu sam... :D

Što se tiče DScaler-a, sudeći po mom sećanju :) , to i nije baš aplikacija koja ima interfejs, tako da neka udobnost u korišćenju joj i nije baš jača strana. Osim toga, potpisujem da je to aplikacija koja je najozbiljnija po pitanju kvaliteta prikaza videa.
Bez obzira na izgled programa, DScaler je uvek dobro imati pri ruci jer je definitivno program sa najvećom bazom drajvera za uobičajene kartice, pa može da posluži ako se problemi pojave za troubleshooting. Veoma je dobro isprogramiran tako da će ti definitivno "pustiti" sliku i zvuk ako ti je sve drugo "ispravno podešeno".

Jel zvučna kartica inače normalno radi pod Vistom?
Kod mene je na tv tuner-u postojao audio izlaz koji sam malim kablićem vezivao na audio ulaz zvučne kartice da bih mogao da čujem zvuk sa tunera. Ako je i kod vas takva situacija, možda se ovaj kablić izvukao. Takođe, proverite da li su vam u sound properties (ili kako god se to zvalo pod Vistom) omogućen odgovarajući audio kanal po kome tuner treba da komunicira.
Na kraju, ako ništa ne pomogne, vrnite se na XP ili skoknite na Windows 7 ;) .

Jel ovo inače tema za bilo kakve "friverčiće"?

Glitter

DekiTaja

Quote from: Glitter on July 21, 2009, 10:10:47 PM
tajo kak`a je sedmica?
Veoma je sličan osećaj Visti, ako ne i identičan. Deluju podjednako dugačije od XPa. :)
Kod mene u firmi se ni ne razmatra prelazak na Vistu zbog stvari koje su loše rešene sa funkcionalne strane, već se još od sad priprema prelazak na W7 za 2011 godinu.

Što se tiče poređenja Viste i W7, bolje je pokušati odmah sa W7 ako imaš sve drajvere i programe podržane. Po mom mišljenju, nema potrebe prelaziti sa XPa ni na jedan od njih. U principu oba zahtevaju makar nešto jače računare od onih na kojima se već vrti XP da bi sve radilo "glatko". Inače se mogu "nalepiti kože" i teme na XP da sasvim dovoljno liči na bilo koji od novija dva Windowsa da se malo razbije monotonija, a da opet sve i dalje radi bez problema i usporenja.

Xe

Jedva sam i XP upasovala da mi radi kako treba, ne pada mi na um da sad sve instaliram ispocetka zbog radi Gejts familije  :sissyfight:
Nek mi posalju kompjuter koji dobro pasuje uz W7 pa cu da porazmislim  :turpija:

Glitter

Quote from: DekiTaja on July 21, 2009, 10:18:35 PM
Veoma je sličan osećaj Visti, ako ne i identičan. Deluju podjednako dugačije od XPa. :)
Kod mene u firmi se ni ne razmatra prelazak na Vistu zbog stvari koje su loše rešene sa funkcionalne strane, već se još od sad priprema prelazak na W7 za 2011 godinu.

Što se tiče poređenja Viste i W7, bolje je pokušati odmah sa W7 ako imaš sve drajvere i programe podržane. Po mom mišljenju, nema potrebe prelaziti sa XPa ni na jedan od njih. U principu oba zahtevaju makar nešto jače računare od onih na kojima se već vrti XP da bi sve radilo "glatko". Inače se mogu "nalepiti kože" i teme na XP da sasvim dovoljno liči na bilo koji od novija dva Windowsa da se malo razbije monotonija, a da opet sve i dalje radi bez problema i usporenja.
da kapiram, vistu bas bas ne volim, a xp mi je srcu prirastao, hvala

janavi

Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

DekiTaja

Quote from: janavi on July 22, 2009, 10:12:00 AM
ja tako zamislEla :innocent:
E, pa u tEm slučaju... ;)

Gimp:
Istina je da može da posluži kao dobra alternativa PSu, mada sam nije pravljen sa tom idejom, već da bude kompletno freeware rešenje za rastersku grafiku. Za razliku od PSa nema fancy interfejs, ali zato ni ne satire resurse računara (npr. sama instalacija je velika svega par desetina megabajta nasuprot najnovijoj instalaciji PSa, koja dolazi na par DVDjeva!). Može da završi 99% poslova za većinu neokorelih grafičkih dizajnera, potrebno je samo malo privikavanje na to gde se šta nalazi.

Inkscape:
Program za vektorsku grafiku. Neverovatno jednostavan, a opet veoma moćan. Nije pravljen sa idejom da zameni programe poput Corel Draw-a, ali će za veliku većinu ljudi biti dovoljan moćan alat za sve njihove potrebe. Kao i kod Gimpa interfejs je nešto na šta se treba navići i zauzima zaista malo resursa nasuprot velikim komercijalnim paketima.

Aimp2:
"Winampoliki" player ruske izrade.
Ne znam koliko je vas koristilo Winamp verzije 2. U to vreme je WA bio samo audio player koji zgodan interfejs, malo opterećuje resurse i pušća muziku. Verzija 5 je napunjena još gomilom stvari koje nepotrebno čuče tu ako vam treba samo player. Petica može da reže diskove, da kupuje muzike po internetu i gomile druge stvari.
Aimp2 nastvalja tamo gde je WA2 stao, znači samo ono što je potrebno da slušate svoju muziku. Ima veoma kvalitetnu reprodukciju i podržave sve popularne formate i online radio stanice. Topla preporuka.

Free Download Manager:
Klasičan download manager u rangu GetRighta i DownloadAcceleratora ali za DŽ. Veoma lepo i kvalitetno napisana aplikacija koja se integriše u sve popularne browsere i nudi visok nivo podesivosti.

Firefox, Opera, Safari:
Freeware internet browseri o kojima nema šta puno da se priča osim da je svaki bolji od IEa.

Thunderbird:
Mail client, dobra alternativa Outlook-u.

Miranda IM:
Instant messenger za više sistema (MSN, ICQ, AIM, Jabber, IRC, Yahoo...). Veoma prilagodiljiv u svakom pogledu, a pritom i portabilan. Veoma friendly prema resursima računara.

CDBurnerXP i InfraRecorder:
Dve alternative za Nero Burning Rom. Ako vam treba aplikacija za rezanje diskova. Nero sad dolazi u pakovanju programa čija instalacija raspakovana iznosi oko 2GB!!! Programčići navedeni za rezanje su manji od 5MB svaki. Imaju klasičan interfejs za rezanje diskova, tj. s jedne strane sadržaj onoga što želite da režete a sa druge sadržaj vašeg računara, pa sve što treba da uradite je da prevlačite željene fajlove. Možda je malo više user friendly CDBurnerXP, pa zato preporuka za njega.

FastStone Image Viewer i FastStone Photo Resizer:
Dugo sam koristio ACDSee, ali onda je i on postao kao Nero. Upakovan je bio sa gomilom nepotrebnih stvari i bio je jako gladan sistemskih resursa. U međuvremenu sam koristio XnView, a onda sam naleteo na FS Image Viewer. Programčić radi tačno sve ono što treba za pregled fotografija i osnovne "radnje" nad njima. Pritom je i skroz portabilan.
Photo Resizer je dobra alatka ako vam je potebno da na lak i jednostavan način promenite veličinu većem broju fotografija.

KeePass:
Ne znam koliko vas ima zaista potrebu da pamti ili čuva veliki broj "osetljivih" elektronsih podataka. KeePass je program za čuvanje lozinki, informacija o bankovnim i drugim računima i sl. Veoma podesiv, mali i portabilan.

PSPad:
Jako dobar tekst editor za osobe koje puno "pešaka" kucaju "suv" tekst, npr. za web i druge developere.

Safarp:
Programčić (50KB) koji služi kao zamena za Add/Remove Programs. Brz "ki munja".

Stickies:
Programčić za lepljenje sticky notes-a na vaš desktop. Veoma podesiv, mali, prenosiv.

TaskbarShuffle:
Ovaj je programčić bio pravo otkrovenje za mene. Program nakon instalacija omogućava da u bilo kom momentu preuredite raspored programa na taskbaru ili u system tray-u.
Npr, ja volim da držim Total Commander uvek na prvom mestu, tj. odmah nakon Start dugmeta i Quick Launcha. Kad se desi da on nije na prvom mestu, samo uhvatim njegovo dugme na taskbaru i prevučem.

TrayIt:
Programčić koji omogućava da druge programe, koji najverovatnije nemaju tu mogućnost, smeštate u system tray. Veoma zgodna i korisna alatkica.

Comodo Firewall, Avira AntiVir Personal:
Dobri programi za zaštitu računara.

uTorrent, JDownloader:
Dobar torrent klijent i downloader za file hosting servise.

FeedReader:
Dobar RSS reader.

Media Player Classic - Home Cinema:
Jednostavan media player sa izgledom starog Windowsovog media playera iz doba Windowsa 98 sa velikim brojem podešenja i dovoljnim brojem mogućnosti. Veoma blag za računarske resurse, brz, portabilan, zgodan za korišćenje.

FFDShow:
Sigurno vam veliki broj ljudi spominje nešto u vezi nekakvih kodeka i sl. FFDShow je pokušaj da se napravi jedan jedini audio i video dekoder visokih performansi. Iz iskustva mogu da kažem da je pokušaj veoma uspeo.

Ima još gomila freeware kvalitetnih i upotrebljivih programa, ali su oni malo manje zanimljivi "široj javnosti", pa ne bih dodatno da smaram. :D
Toliko za ovaj post.

Edit: Dodato još par programčića i linkovi za svaki ponaosob.

Dawn

Glitter

Xe

Tajo, jel mogu ovo da odstampam i uramim? Stvarno koristan post.  :flower: