Main Menu

Mafini

Started by kalimero, April 29, 2009, 11:46:56 PM

Previous topic - Next topic

janavi

skroz je offtopic, al me baš briga

što volEm kad interpreterka napiše pekmez :innocent:, raspekmezim se :girl_haha:
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

disco2000

A bas su dobri sa mrvicom sira i mrvicom dzema :love32:
Probala sam bez, nije to to...

Glitter

prevodilica

Quote from: janavi on November 10, 2009, 06:44:55 PM
skroz je offtopic, al me baš briga

što volEm kad interpreterka napiše pekmez :innocent:, raspekmezim se :girl_haha:

pa šta ću kad ja pravim sa pekmezom  :girl_haha:
vi stavljajte džem, šta ću vam ja

AnaK

QuoteDŽEM - dobije se kratkotrajnim (15-20 min) kuhanjem krupno narezanog, prepolovljenog ili čak cijelog voća. Bit svega jeste da se u džemu jasno vidi od čega je spravljen. Najbolje džemove pripremit ćete od jabuka, dunja, šljiva i crnog ribiza.

PEKMEZ - dobije se dužim kuhanjem voća nego u džemu. Razlika između pekmeza i džema je u tome što je pekmez obično slađi i voće u njemu puno je sitnije narezano. Omjer šećera i voća je najčešće 1:1. Ukoliko se smanjuje količina šećera, pekmez se mora kuhati dulje. Ukoliko postoji opasnost od kvarenja, dodaje se i neko sredstvo za konzerviranje.

MARMELADA - slatki pripravak izvorno priređivan od dunje. Marmelada je gusta smjesa od ukuhanog voća idealna za mazanje. Priprema se od svih vrsta voća, a često se kombinira i više vrsta. U načelu se sirovo ili prokuhano voće protisne kako bi nestali i posljednji tragovi neraskuhanih komadića. Pripremanje marmelade se može ubrzati dodavanjem sredstava za želiranje, jer inače kuhanje dugo traje.

OdavLe

:turpija:
Janko 23.7.2002.

janavi

pa ja od kupovnog, a pekmez se ne kupuje ;)
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

AnaK

Janko 23.7.2002.

janavi

mis'im
ne kupujem ja TE stranjske, valjda znaš to ;)

AnaK

Tačno sam znala šta ćeš da odgovoriš  :rofl:
Janko 23.7.2002.

Beatrix Kiddo

Ovi moji samo ovaj stranjski pekmez vole  :D

I ja pravim veceras mafine  ;)
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.

Beatrix Kiddo

I pogorese mi jer sam dosla na forum   :crycry:
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.

janavi

Quote from: Beatrix Kiddo on November 10, 2009, 08:29:23 PM
I pogorese mi jer sam dosla na forum   :crycry:
oooooooooooooooj nisu valjda :-[

Beatrix Kiddo

Mislim da su jestivi, ali su poceli bili da mirisu (Balsa me zvao da ih izvadim  :-[  )
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.

janavi

Quote from: Beatrix Kiddo on November 10, 2009, 08:35:20 PM
Mislim da su jestivi, ali su poceli bili da mirisu (Balsa me zvao da ih izvadim  :-[  )
:love32: :love32: :love32: :clap:

disco2000

Gle, definicija pekmeza, dzema i dr. :think:
Moja, dosadasnja, definicije, bejase ovaka: marmelada su kupuje, dzem - to je ono dobro i relativno cvrsto/gusto za mazanje, a pekmez se, kao sto mu ime kaze, pekmezi :rofl: redji je, kiseliji, tj. manje sladji, razliva se i ima vidljive delove voca... :lol: