Prelepi Sporadi - Skopelos i Alonisos

Started by stacka, June 30, 2009, 02:52:27 PM

Previous topic - Next topic

stacka

Dakle, kao sto sam i obecala – Skopelos u slici i reci. (Bice i Alonisosa malo) :)

SKOPELOS

Skopelos je ostrvo smešteno u centru severozapadnog Egeja, istočno od Peliona i severno od Evije i  pripada ostrvskoj grupaciji Sporades ostrva i srednje je po veličini, pored manjeg Skijatosa i većeg Alonisosa. Pripada provinciji Magnezija, a glavni (i jedini) grad Skopelos ima oko 4.000 stanovnika. Na ostrvu postoje dve luke: Glossa i Skopelos grad. Ostrvo je velicine 93km2 i ima oko 5.500 stanovnika.
Jos detalja o ostrvu mozete procitati ovde da ja sad ne duzim previse.

Mi smo prosle godine, nakon sto smo odgledali film "Mamma mia!" koji je tu sniman bili potpuno opcinjeni prirodom, ideja da cemo tamo letovati ove godine se rodila upravo nakon toga. Kada je konacno zimus dosao red na odlucivanje o lokaciji u Grckoj I pored inisistiranja mog dragog da ponovo idemo na Tasos prevagnula je moja zelja I eto, kaze sad da mu je drago sto sam ga ubedila da ipak idemo tamo.
Krenuli smo put Grcke u 22h, sa razlogom dosta ranije jer trajekt iz Volosa krece put Sporada samo jednom dnevno (u sezoni 2 puta) a rukovodjeni logikom "Bolje da cekamo mi njega, on nas cekati nece" :D

Prvu pauzu napravili cim smo presli makedonsku granicu, tu odspavali nekih sat – sat i po vremena i onda nastavili put, postujuci ogranicenje brzine jer policije u MK ima i vrlo su rigorozni. Sledece zadrzavanje je bilo na ulasku u Grcku gde smo se iz nekog razloga zadrzali punih 45 min... izgleda da je do tada radila samo jedna rampa za automobile na ulasku u zemlju pa se napravio red.
Kada smo usli u Grcku vec je uveliko svalnulo pa smo mogli da usput uzivamo u lepotama koje se nalaze duz auto puta Evzoni – Atina kojim smo isli. Do Volosa se ne moze zalutati, sve i da hoces, nema obilaznica, nema zackoljica, samo pratis znake i to je to.

U sam grad Volos smo stigli u 10:30 po njihovom vremenu, taman dovoljno da preuzmemo karte za trajekt koje su vec bile kupljene nekoliko dana ranije putem neta.
Voznja trajektom od Volosa do Glose (gde smo se mi iskrcali) traje 3 sata, malo vise. Aleksa je jedno vreme gledao DVD, malo je spavao, tako da prakticno nismo put ni osetili. Ono sto bih svima savetovala jeste da ako budu isli na Skopelos urade isto sto i mi, znaci sidju u Glosi. Prvo, sto se ne vozite jos 30-45 min na brodu, a drugo, put vodi vecim delom duz obale tako da mozete uzivati u prirodnim lepotama ostrva da se prakticno jos niste ni smestili.

Sto se smestaja tice, mi smo bili u Vili Poseidon u Stafilosu, na 4 km od Skopelos grada.
Sama vila je prelepa, sastavljena od apartmana i maisonetta, bazen, igraliste za decu, rostilj u dvoristu, medjutim ono o cemu nismo razmisljali kada smo se opredelili za njega je da ce Aleksa biti opcinjen stepenistem unutar samog maisonetta pa mi je prva dva dana proteklo u milijardu i jednom odvracanju od penjanja i silazenja sa istih. Nakon toga se malo smirio :) U svakom slucaju posto smo reseni da lokaciju ponovimo u nekoj od narednih godina, sledeci put cemo se ipak opredeliti za aparman. Em nema stepenice, em se nadamo da cemo biti u prosirenom sastavu :)
Mi smo bili u Maisonette 1 koja je identicna kao na slikama, s tim sto me je kuhinja apsolutno odusevila, za razliku od prosle godine, kada smo bili na Tasosu ovde smo imali SVE.

Prvo popodne na ostrvu smo proveli na plazi Stafilos koja nam je inace bila "baza" za popodnevno kupanje, dok smo prepodne koristili za obilaske ostalih plaza na ostrvu.

Stafilos beach

Sutradan smo "overili" najblizu plazu nasoj, Velanio. Ona se nalazi nadomak Stafilosa, predje se samo brdasce. Ona vazi za jednu od lepsih medjutim mene zaista nije nista specijalno nije impresioniorala, verovatno iz razoga sto mi je dusa bila u nosu dok nismo dosli do tamo :-[

Velanio

Treceg dana se Aleksa produbio sa T, ne previsokom ali dovoljno da resimo da preskocimo kupanjac. Resili smo da obidjemo manastir Agios Ioannis ( crkvica iz filma MM) kao i svetionik koji predstavlja najistureniju tacku na ostrvu.

Agios Ioannis

Feros

Pervoliou plaza na putu ka svetioniku koja je tog dana prakticno bila skroz potopljena koliki su talasi bili sa te strane ostrva

Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

stacka

To popodne smo prvi put obisli sam grad Skopelos i bili smo reseni da obidjemo i manastire u blizini grada, ali smo ubrzo odustali od te zamisli (poprilicno nezgodan put). Otisli smo samo do jednog od ukupno 4 koji se nalaze sa te strane.

Neki detalji iz samog grada

Jedna od najlepsih plaza (ali ne najlepsa ako se ja pitam :D ) je Milia. Na njoj su takodje snimane neke scene iz filma.

Ovo je meduzica na koju su nas lokalne babe upozorile, uplasile se jer je Aleksa bio u vodi. Ovakvih meduza smo videli na Tasosu prosle godine bas dosta, ovo je jedna jedina na koju smo naisli za tih 10 dana boravka.
Obratite paznju na vodu, koliko je kristalno jasna.

Pored Panormos plaze (18 km od Skopelos grada) smo prolazili prakticno svaki dan ali se nismo ni jednom odlucili na kupanje na njoj.

Po mom misljenju (a verujem da se i itacka slaze) ubedljivo najlepsa plaza koju smo mi videli na Skopelosu je Kastani koja se nalazi na 20ak km od grada.

Limnonari plaza koja se nalazi u jednoj od uvala, poprilicno nezgodan prilaz ali vredi :)

Glisteri beach se nalazi na 4 km udaljenosti od grada Skopelosa ali sa severne strane ostrva.

Pogled na Glisteri plazu iz daljine

Za kraj, Amarantes. Preposlednjeg dana smo potpuno neplanirano otisli tamo u povratku sa Kastani plaze. Tek kada sam otisla tamo sam shvatila koliko bih se verovatno kajala da smo je preskocili. Zao mi je samo sto nismo mogli svi zajedno da odemo do nje jer je Aleksa u kolima zaspao pa je prvo itacka isao u izvidnicu da pronadje put kroz sumicu do nje pa sam ja otisla kad se on vratio.

Sledi Alonisos :)
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

stacka

ALONISOS

Alonisos je deo Nacionalnog pomorskog parka velikog 2,200 km2, prvog takve vrste u Grčkoj i najvećeg u Evropi. Proglašeni su 1992. za nacionalni pomorski park. Najvece je od tri ostrva koje spadaju u Sporade. O Alonisosu sam nasla OVU pricicu, koga zanima moze da iscita, lepo su je napisali.

Elem, mi smo se odlucili da jedan dan odemo na izlet tamo jer sam na drugim forumima koji se bave putovanjima procitali da je taj Marine park nesto sto se ne treba propustiti. Bili su u pravu, zaista je prelepo a podatak da sam oko 150 fotki iskljocala samo tog dana govori vam sve :)

Isli smo brodicem koji je u svojoj ponudi imao i obilazak Plavoj pecini ali posto je bilo vetrovito do nje nazalost nismo otisli :(
Brodic krece u 10:30 a povratak na Skopelos je bio u 19 h. Cena ovog izleta je inace 35 evra, medjutim oni su tog vikenda imali popust koji su produzili i na narednu nedelju tako da je cena bila svega 20 evra.

Jedna od mnogobrojnih pecina koje se vide na ostrvu

Na putu od Skopelosa do Alonisosa se nalazi ostrvce Ai Giorgis oko koga plivaju delfini koje sam ja jedva uslikala :-[

Prvo stajanje je bilo na plazi Leftos Galos. Ja sam mislila da je voda na Skopelosu kristalno cista, a onda smo dosli ovde :D

Nakon kupanja na ovoj plazi otisli smo u jedno malo ribarsko mestasce, Kalamakia, gde smo rucali a gde je Aleksa urnisao lokalne macke :lol: Verujem da su vlasnici lokala jedva cekali da odemo :ljut: :-[

Nakon rucka smo se zaputili ka sadasnjem glavnom gradu, Patitiriju gde smo pristali a onda busom do vrha, ka starom gradu, Palia Chora.

Palia Chora je do zemljotresa koji je bio krajem '60-tih godina prethodnog veka glavni grad Alonisosa sada je prakticno "grad duhova". U njemu zivi svega 70 ljudi, svi ostali su se nastanili u Patitiriji koji je sagradjen nakon zemljotresa. Inace, Palia Chora je sagradjen u brdima jer su se mestani plasili pirata. :)

Inace, citav gradic je u uskim ulicicama, bas kao i Skopelos, Glosa i Patitiri.
I ovde ima jako puno crkvi, malte ne svaka ulica ima i crkvicu

Za kraj, pogled sa vrha ostrva
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

Finalina

Lani

Jao fenomenalno, kakav lep izveštaj  :girl_smile:
Ako sve bude kako planiram, ova destinacija je moja sledeće leto  :girl_in_love:

Gledam cene apartmana na netu. Nije skupo uopšte  :girl_smile:

itacka

Quote from: Lani on June 30, 2009, 03:07:12 PM
Jao fenomenalno, kakav lep izveštaj  :girl_smile:
Ako sve bude kako planiram, ova destinacija je moja sledeće leto  :girl_in_love:

Gledam cene apartmana na netu. Nije skupo uopšte  :girl_smile:

nije u terminu u kome smo mi bili,ali u spicu sezone idu i duplo,inace bas sam pre neki dan gledao na netu jos neke smestaje na Skopelosu,koje smo ovako videli tamo spolja,i mogu vam reci da je ova vila je jedna od povoljnijih u odnosu cena/velicina apartmana
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.06.2010.

Lani

Jeste imali vremena da skoknete do Skiathosa  :love32:?

itacka

ne,isli smo na Alonissos,napisace stacka sve   
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.06.2010.

stacka

Alonisos cu morati da uradim kad dodjem kuci, ne verujem da cu sada stici i njega.
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

disco2000

Prelepo! Toliko lepo da cu, mozda, ipak da odgledam film :)

emge

maripoza

Old enough to know better, but too young to care.

stacka

@ Maripoza

Citav grad je u tom cvecu, izgleda fantasticno. Zao mi je sto nisam uslikala znak koji stoji na ulasku jedne od ulicica na kome pise da je zabranjeno parkiranje i saobracaj u letnjim mesecima radi cuvanja autenticnosti izgleda samog ostrva. Vrh  :good:

Eto, dodala sam i Alonisos i to je to. Uzivajte! :girl_in_love:
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

AnaK

Janko 23.7.2002.

maripoza

Koliko ste to dugo putovali? Nesto vise od 15,5 sati, ako ne racunamo cekanje trajekta?
Old enough to know better, but too young to care.