Banke, salteri, hejterski topic :)

Started by Xe, July 03, 2009, 11:15:12 AM

Previous topic - Next topic

maripoza

Jeste, anelore, to sam mislila, nisam se dobro izrazila. Praksa je problem. A zbog te takve prakse, iako je zloupotrebljavaju jednako i stanodavci i zakupci (uglavnom zbog ustede, kao sto kazes), isto tako podjednako sebe izlazu riziku i nikad se ne zna ko ce da izvuce deblji kraj (cesto to bude i stanodavac, kao sto jana kaze).

Osim zbog ustede, mislim da se ljudi vecinom odlucuju za "sivu zonu" u praksi i zato sto je kod nas sprovodjenje zakona na klimavim nogama. Nisu ubedjeni da bi za to nadlezni, bez obzira na postojanje ugovora, zakon i sproveli onako kako treba, a posebno da bi se to desilo u nekom razumnom roku.

Jano, pa jesi imala depozit koji je mogao da pokrije troskove popravke?
Old enough to know better, but too young to care.

Praslin

U svim ovim silnim godinama podstanarovanja, samo u jednom stanu sam imala overen ugovor sa stanodavcem, a i to smo napravili na naše insistiranje, pa nam je onda čika stanodavac donosio obračun poreza po tom ugovoru da mi platimo  :crazy:

Što se tiče izbora kredit ili podstanarenje, mislim da je situacija kompleksna. Ako imate para za pola ili za 3/4 stana, onda se svakako isplati uzeti kredit. Ali ako keš uspeva da pokrije samo minimalno učešće (5 ili 10%), onda je iznos kredita ogroman, pa su i kamate ogromne i jednostavno se kredit ne isplati. Više se ispalti plaćati stan i štedeti sa strane, pa posle xy godina kupiti stan.

Jer podstanarenje, ako se nađe dobar stan sa dobrim vlasnikom, nudi određene prednosti, a pre svega mobilnost. Ako mi padne na pamet, ja mogu sledeće godine da se preselim u negde bliže Vidovoj budućoj školi (kad odlučim u koju će da ide) i sl.
Da imam kredit za stan, ne bih mogla da mrdam.

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

jel

i ja sam bila u ulozi stanodavca
sa prilicno losim iskustvom  :(
od toga da udjem u stan -kad kuhinja izmestena u hodnik  :blink:

ili dve divne devojke koje su prvih godinu dana bile zaista super, ja se opustim
nekoliko meseci ne proveravam racune i zakljucim da nisu placale infostan+tel+struja u vrednosti 5,6xdepozita
a vrata od kupatila malo isecena, jer se masina za ves pomerila pa nisu mogli da udju u wc
a bilo im je hitno itd itd  :blink:

ja sam potpisivala ugovor, vise zbog nas samih, da na papiru pisu obaveze i prava
porez nismo placali
My name is Luton, Robin Luton :lol:

Praslin

Što se tiče raznih oštećenja, ja znam da svakakvih stanara ima, ali ni stanodavci mi nisu jasni.
Izdaju stan, a očekuju da ga nađu u identičnom stanju u kome je bio kada su ga izdali.
Pa za nekoliko godina, stan koji se ne renovira, mora malo da propadne. Pokušajte vi svoj stan da ne renovirate, da ne održavate 4-5 godina, pa ćete videti na šta će ličiti. Stan mora da se kreči, da se menjaju ringle, da se popravljaju ili menjaju slavine, prekidači, lampe, menjaju grejači... svašta nešto.

Uz to, stanodavcu uglavnom nameštene stanove izdaju sa najstarijim mogućim nameštajem i belom tehnikom. I to crkava.

Ne znam nijednog stanodavca koji je platio krečenje, menjanje slavina i slične stvari dok su mu stanari bili unutra. Takođe, ne znam stanodavca koji je te troškove koje stanar eventualno ima ikada uračunao. Naša gazdarica nam je pre par meseci samoinicijativno spustila rentu (iako nismo tražili), jer je skontala da smo imali dosta troškova zbog održavanja stana. I to je prvi put da mi se tako nešto desilo, a ne znam da se ikome drugome desilo.

Srećom, mi iznajmljujemo prazne stanove, svoje stvari sa sobom nosimo. Kad izađemo iz stana, mi prekrečimo ponovo u belo i to je to. A naradimo se u stanu onoliko. U ovom u kome smo sada, morali smo da menjamo jednu slavinu, mehanizam u vodokotliću, tuš,... to su sve potrošne stvari. I krečili smo, tu smo već 2 godine.

Stanodavci nekako hoće da izdaju stan, da dobijaju pare od njega, a da on ostane konzerviran. Ne ide to...

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Elanor

ovde se, da bi se izbegla siva zona, ne placa porez na pare od stanarine (ako se izadje fizickim licima, za pravna lica to vec ne vazi).
dakle, na stan (i bilo koju nekretninu) vlasnik mora da plati porez. ukoliko u stanu zivi (a zavisi i od toga koliko dusa zivi u stanu/kuci), dobija se neki povracaj poreza. sta ces ti da radis sa stanom u kom ne zivis, to je tvoja stvar - da li ces da ga izdajes ili da zvrji prazan, svejedno, drzavu se to ne tice. ukoliko nema ugovora (overenog u sudu), stanar je u pravu, stagod da radio.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

AnaK

Potpuno mi je sumanuto sledeće... Danas je mm bio na ostavinskoj raspravi posle pola godine od smrti svog brata od ujaka. Dakle, mlad čovek, umro, bez direktnih naslednika (jedinac, roditelji umrli, dece i žene nema). Ima neki dug po kreditnoj kartici i minus na računu. Sve ovo vreme se na to obračunavaju zatezne kamate za neizmirenje u roku  :blink: Ja stvarno ne mogu da verujem da se takve stvari ne zamrznu do ostavinske rasprave. :krsti:
Janko 23.7.2002.

Saska

Uzas
Nego, sta kazete na ove apokalipticne prognoze o propasti evra. I kako ce to na nas miseve da se odrazi?

Lani

Nemam pojma Saška, možda će znati nešto devojke koje rade u bankama.
AnaK užas i bezobrazluk.  :sissyfight:

Xe

Quote from: Saska on November 25, 2011, 07:24:21 PM
Uzas
Nego, sta kazete na ove apokalipticne prognoze o propasti evra. I kako ce to na nas miseve da se odrazi?
Isto kao i kad su stvarali eki, ako se secas, pa evro, pa prosirili evrozonu, pa ce sad da je smanje i rasture, pa opet uspostave (ljudi se navikli da idu bez pasosa)...
Drugim recima, nista mi tu ne mozemo da ucinimo, osim da zivimo normalno. Isplati se ulagati u zlato i dijamante, drogu i oruzje - a mi nismo u toj kategoriji. Zato opusteno, nekako cemo isplivati.  :bighug:
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Elanor

Quote from: Xe on November 25, 2011, 07:56:47 PM
Isto kao i kad su stvarali eki, ako se secas, pa evro, pa prosirili evrozonu, pa ce sad da je smanje i rasture, pa opet uspostave (ljudi se navikli da idu bez pasosa)...
Drugim recima, nista mi tu ne mozemo da ucinimo, osim da zivimo normalno. Isplati se ulagati u zlato i dijamante, drogu i oruzje - a mi nismo u toj kategoriji. Zato opusteno, nekako cemo isplivati.  :bighug:
ovako nekako i ja mislim :)
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Mirka

Zovem juče, tj zamolim mm-a da pozove nešto sam radila, banku da vidim da li je stigla ona kartica koju sam odjavila kad sam ostala bez novčanika. I prvo čujem mm-a koji objašnjava - Da, da, po mom računu. Da, ona je moja supruga. Da, da, ma ne, samo da proverimo da li je kartica stigla, pa će ona doći da je podigne. Ma ne, samo da proverim da li je kod vas. Kako da budete sigurni da sam to baš ja? (jbt kao da prebacuje milion evra na drugi račun) Čiji matični broj? Njen? A ne, moj. Dobro

Meni već izlazi para na uši, mm diktira jmbg, ja penim i besno dodajem da prekine razgovor i da mi je lakše da odem nego da ih slušam. Ona ga pita šta sam potpisala, ja kažem sve što su mi dali, a šta su mi dali?  >:( On nastavlja da se pegla, da bi u nekom trenutku rekao - pa da, evo vam nje.

Dobar dan, cvrk, cvrk, gospođo, ovde tndr, mndr, a kada ste podneli taj zahtev?
- Pre dve nedelje, rekla mi je vaša koleginica da će biti gotovo za desetak dana.
- A znate li koja je to koleginica radila?
- Ne znam, ne pitam na šalterima ko se kako zove.
- Pa da, pa da, a koji je šalter to bio
- Kad se uđe u banku pa desno  :crazy:
- Aha, skroz desno, to je onda....
- Ne, ne, mislim da nije skroz desno, ako postoje dva šalterska mesta, onda jeono mesto ka sredini
- Aha, aha
- Znate, Vaše kartice nema.
#"&)$&=!&#$&=!=#/   >:( >:( >:(
- Zašto?
- Pa to, znate, bila Dina klasik, a nju više ne izdajemo, umesto nje imamo Dinu internacional, ali nju nema Vaš suprug,a  to je po njegovom računu.... tantara broć
- I to niste znali pre dve nedelje?
- Ali znate, ta kartica se više ne izdaje
- Ja Vas savršeno dobro razumem, ali ne razumem kako je meni jasno nakon dve rečenice, a Vaša koleginica ne zna za tu proceduru.
- Pa, mislim, pa...

I tako, trajalo je to još, i ovo sam odužila, mrzi me više da pišem, ali stvarno nisu normalni (e).
Elem, stiže mi za pet  :girl_haha: (valjda) dana kartica
Kosta, 27.05.2004.
Todor, 03.10.2009.

Xe

Posle ovog razgovora zasluzila si onu crnu karticu, sto je ima Britni Spirs  :girl_haha:
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Mirka

Ne znam šta je to, ali ne sluti na dobro :girl_haha:

Ćuti, javili mi se posle pa rekli da ne moram da dolazim, već sam se bila spremila da im objasnim da gomila ljudi čeka posao i da ako nemaju nameru da prate novitete neka menjaju posao, ima ko oće da uči. Tu bi mi zabranili da prolazim pored banke  :lol:
Kosta, 27.05.2004.
Todor, 03.10.2009.

disco2000

:rofl:

Jelte, jel' postoji opcija zamrzavanja racuna? :think: nemam uplate, a ne bih da im placam mesecno 125/250din...

Mirka

Trebalo bi da se održavanje ne plaća ako nema promena na računu
Kosta, 27.05.2004.
Todor, 03.10.2009.