Banke, salteri, hejterski topic :)

Started by Xe, July 03, 2009, 11:15:12 AM

Previous topic - Next topic

AnaK

Jako su velike razlike u platama od banke do banke. U nekim bankama šalteruše zaista imaju 25.
Janko 23.7.2002.

Lani

Quote from: AnaK on August 16, 2011, 11:13:59 PM
Jako su velike razlike u platama od banke do banke. U nekim bankama šalteruše zaista imaju 25.

Da, znam i ja ovo od kume koja radi u banci.

Glitter

Quote from: Deda on August 16, 2011, 09:50:52 PM
Salterusa sigurno nema 25000, mozda cistacica, mozda ...
kad je ex trebalo da pocne da radi u banci na salteru, pocetna plata je bila 18, posle par meseci maksimalna 25, platni promet, credi agricole banka

Vila

Credi agricole su katastrofa...
Moji imaju veće plate na šalteru, mislim oko 400 EUR.
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

Glitter

Quote from: interpreter on August 17, 2011, 12:05:47 PM
odličan članak!
jeste. Nedavno mi se sestra zalila na to `dobar dan` koje ne dobije tu i tu.
Ja se namestim da u postu, banku, policiju, ostale drzavne-uzaludne-sluzbe udjem toliko nasmejana i tako veselim, zvonkim `Dobar dan!` da njima sa druge strane bude potpuno neprijatno da mi odgovore sa manje. Imala sam slucajeva, ali toliko retki, uvek se vodim time da lepa rec otvara gvozdena vrata, a i medju tim ljudima zaista ima skotova. U slucaju ovog lika u Findomstic banci, nikako ne mogu da opravdam ponasanje (a razmisljala sam o tome): ili ti odgovara procedura pa im izdiktiras gomilu bespotrebnih podataka ili izadjes i nadjes banku u kojoj to ne traze (jer takva banka gotovo uvek postoji). Kad ljudima dojadi da provode toliko vremena uludo na salteru iste prestace da odlaze, banka gubi klijente a onda nek se pitaju zbog cega se to dogodilo. Ali to vise nije nasa stvar  :innocent:

prevodilica

povremeno izlazim na teren, u poštu i u banke, otprilike jednom u dva meseca i imam šansu da vidim drugu stranu medalje
poslednji put sam izašla sa lokacije potpuno poražena koliko mi se žena sa šaltera zahvaljivala na ljubaznosti i fer pristupu, pre svega, šalterskim službenicima
oni na to uopšte nisu navikli
i to saznanje me potpuno porazilo

tako da i sa ove strane šaltera ima "slučajeva" da se čovek prenerazi  :hm:

a ako im ne pružiš takav način ophođenja kakav očekuješ od njih, ne treba očekivati ni sa druge strane
ljubaznost  :innocent:

maripoza

Quote from: interpreter on August 17, 2011, 12:05:47 PM
odličan članak!

Jeste.
A kod nas je posebna boljka ovo:
2. Не приступајте шалтеру са предрасудом да вас тамо чека помахнитала звер која једва чека да се обрачуна са вама;

I to verujem da su primetili svi koji su ikada radili bilo sta gde su imali direktni kontakt sa gradjanima, ne mora to biti obavezno salter.

I ovo:
7. Запамтите да за велике гужве на шалтерима и лошу организацију нису одговорни службеници које срећете већ они коју су ту организацију и број шалтера смислили.

Kad sam ovu tacku 7 naucila, komunikacija sa salterskim sluzbenicima mi je postala mnogo kvalitetnija i manje stresna. Iskazem neslaganje sa nekim procedurama (malobrojnim, onim najbesmislenijim), ali mirnim tonom i "saucesnicki" jer mi je savrseno jasno da sluzbenik sa kojim razgovaram nije tu proceduru izmislio, a veoma su velike sanse da se ni njemu samom ona ne dopada (jer, izmedju ostalog, uglavnom zbog nje i trpe razne izlive besa klijenata).

Ono sto ja najcesce zameram salterskim sluzbenicima (odnosno, svima koji na neki nacin komuniciraju sa gradjanima pa im je deo posla i davanje informacija) jeste to sto cesto sami sebi prave vise posla i stresa bez ikakve potrebe. A to se desava u situacijama kada informacije ne daju u potpunosti, odnosno, ne razmisljaju samo jedan koracic unapred, koji bi im omogucio da klijenta odmah snabdeju svim relevantnim informacijama (a za to najcesce nije potrebno mnogo, samo jos jedna recenica viska, u vidu neke napomene) i tako preduprede svaki nesporazum koji bi mogao da nastane i da izazove situaciju poznatu kao FTP (fali ti papIR).

S druge strane, moram reci da je primetan sve veci broj prijatnih i komunikativnih ljudi na salterima, cak i u drzavnim sluzbama. U odnosu na neka prosla vremena, naravno. A razumevanja za vecinu oblika njihovog ponasanja (osim najgore drskosti i bezobrazluka) imam vise od kako sam shvatila da se oni najcesce nalaze imedju dve vatre: veoma velikog broja besmislenih i po gradjane nepovoljnih procedura koje je izmislio neko ko sa gradjanima uopste ne komunicira i reakcije gradjana na takve procedure, pri cemu vecina nezadovoljnih iskaljuje svoj bes upravo na onima koji te procedure samo sprovode i kojima je druga opcija jedino da daju otkaz (sto bi mozda i bio prvi izbor da zivimo u nekom drugom svetu, a posto nije tako, obicno se taj izbor nametne kao poslednji ili cak do njega nikad ni ne dodje). Ali, tada bi razjareni gradjanin samo dobio novu zrtvu na koju ce da se dere, a ne i promenu procedure zbog koje se dere.

Sa privatnim sektorom, odnosno tamo gde postoji konkurencija je mnogo lakse i ni nema neke preke potrebe za neprijatnim ponasanjem prema salterskim sluzbenicima. Upravo ovako:
Quote from: Glitter on August 17, 2011, 12:30:38 PM
ili ti odgovara procedura pa im izdiktiras gomilu bespotrebnih podataka ili izadjes i nadjes banku u kojoj to ne traze (jer takva banka gotovo uvek postoji). Kad ljudima dojadi da provode toliko vremena uludo na salteru iste prestace da odlaze, banka gubi klijente a onda nek se pitaju zbog cega se to dogodilo. Ali to vise nije nasa stvar  :innocent:

Medjutim, kod nas je ona tacka 2 toliko uzela maha da ljudi jako tesko i primete kada je neka salterusa prema njima ljubazna i kada im zaista pomogne da ono zbog cega su dosli obave brzo i lako. Na dugom smo mi putu kad je u pitanju promena svesti, a ovakve predrasude to sigurno nece ubrzati.

Interpreter, upravo tako kao sto kazes u poslednjem postu.
Old enough to know better, but too young to care.

Glitter

ja sam uvela u redovnu upotrebu frazu: Hvala vam puno, izuzetno ste ljubazni, mnooogo ste mi pomogli (cak i ako nije u potpunosti reila problem koji mozda imam). Sledeci put na istom salteru, doceka me lep osmeh i informacija vise. Ljudi se trude da ugode ljudima kojima je u njihovom drustvu nazovi prijatno, pa makar i preko saltera.

Otkad sam usvojila taj razoruzavajuci stav, osmeh, veselo dobar dan i izuzetno ste ljubazni, zivot po tim salterima mi je zaista mnogo laksi...a sam bog zna da je najteze sa ljudima raditi

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

janavi

7. Запамтите да за велике гужве на шалтерима и лошу организацију нису одговорни службеници које срећете већ они коју су ту организацију и број шалтера смислили.

broj šaltera se inače relativno lako može izračunati :)
najobičniji sistem masovnog opsluživanja

druga je stvar što oni koji rukovode posle sami 'ukidaju' pojedine šaltere
(ovo važi recimo i za kase u samoposluzi)

ali nije baš ni da nema veze sa službenicima na šalterima, ima boljih (bržih) i lošijih (sporijih)
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

maripoza

Sta znam, ja se nesto ne silim da budem ljubazna vise nego sto to zelim, nego je prosto stvar u tome da kad sam pokapirala ove stvari koje sam opisala, nemam problem sa tim da na najnormalniji nacin razgovaram na salterima, onako kako to i inace cinim. Osnovna stvar koja se ovde kod nas malo teze uci jeste da neslaganje sa procedurom nema nikakve veze sa osobom kojoj je posao da je sprovodi, a posebna je tek prica sto je vecina ljudi puna nekog nagomilanog besa pa samo cekaju kad ce nesto da im zasmeta kako bi se istresli na najprimitivniji moguci nacin na onom ko im je u tom momentu u blizini. Bez ikakve veze s mozgom.

Druga stvar, cisto prakticne prirode jeste ta sto vecina ljudi ne kapira na koji nacin je najbolje zaliti se na neku proceduru ili na bilo kakav propust koji nas je, kao klijenta, ostetio. To svakako nije kritikovanje (pa makar i na najljubazniji nacin) upuceno sitnoj boraniji poput salterskog sluzbenika jer on, cak i da prenese sve to sefovima, jako su male sanse da to ima bilo kakvog efekta. Da ne govorimo o tome kakvih sve sefova ima i na koji nacin bi mogli da shvate ovakvo skretanje paznje od strane nizerangiranog radnika :D, te ce se vecina odluciti da stvar ni ne prenese. Jedini nacin koji moze da ima nekog efekta je pisanje mejla na neku office adresu. Mejlovi koji se salju na takvu adresu obicno stizu skoro svima, od sefova do najobicnijih radnika. A svaki sef ima i nekog iznad sebe, a ovaj opet mozda nekog iznad sebe i tako redom... :D  Jedini nacin u  smislu da ce tako nasa zalba da stigne tamo gde treba, a reakcija na takvu zalbu ce uglavnom dosta toga reci o politici firme ili ustanove, sto nam samo moze pomoci da odlucimo da li sa njima i dalje zelimo da saradjujemo (kada konkurencije ima), odnosno koji nacin je najbolji i najlaksi za osvarenje naseg cilja (kada konkurencije nema, kao u slucaju javnih sluzbi). Cak se ni telefonskim putem ne postize mnogo, a jos manje razgovorom 1 na 1 sa nekim ko je zadnja rupa na svirali. No, kod nas je jos previse ljudi koji sebi dopustaju da im izlivi besa potpuno izbrisu iz svesti krajnji cilj koji zapravo treba da ostvare na tom salteru na koji su posli. Ponekad cak mislim da :obijaju" saltere iz ciste dosade i obesti. :lol:

prevodilica

ja baš kroz posao imam sliku kompletnu sa svih aspekata, jer radeći u Korisničkom centru komuniciram redovno i sa korisnicima usluga tih istih šaltera

a tu tek što ima priča  :crazy:

evo, LM će da potvrdi  :rofl1: :lol:

upravo ovo o čemu piše poza, na najslabijeg je lako se istresti

maripoza

Quote from: janavi on August 17, 2011, 01:35:55 PM
ali nije baš ni da nema veze sa službenicima na šalterima, ima boljih (bržih) i lošijih (sporijih)
Ima, naravno, ali to ne resavas tako sto se deres na onog sporog, nego se premestis u "brzi" red. :D
A kad neko u rukovodstvu gleda koliko je ko odradio, onda se i tu situacija malo promeni. Medjutim, kod nas je problem sto, kad pocne tako nesto da se gleda, i to se cak radi bez uzimanja u obzir svih faktora, pa dolazi do zurbe i grabeza za broj odradjenih poslova, sto na kraju itekako utice na kvalitet, a dovodi i do sve veceg broja gresaka. Kako god okrenes, sve je u rukama rukovodstva, pa cak i onaj momenat kada se neko od nadleznih fino opseti da svoje radnike nagradjuje i za taj neki "ljudski faktor" (ne zato sto je dusa od coveka, nego zato sto treba da shvati da mu dobar deo novca donosi i dobar i ljubazan radnik). Al, ko ce jos i o tome da misli pored ovoliko nezaposlenih koji bi radili i za duplo manje para? :D

janavi

pa niko nije ni rekao da se dere :D
il je meni to promaklo

mene recimo nervira različita procedura za iste stvari u raznim ekspoziturama iste banke

ili

odem jednom u subotu da platim neki račun, ni ne pomišljajući da će to da 'prođe' pre ponedeljka, nego ja da ga skinem sa vrata, vrate me, kažu ne može subotom
tri nedelje posle toga i istoj ekspozituri, lik do mene, plaća nešto, ja onako ovlaš upitam ovu kod koje sam, 'otkad to sad ponovo može', a odgovara mi ona druga kod koje taj lik plaća, kaže, to je uvek moglo, samo će pare da legnu tek u ponedeljak, ja opišem da sam ja vraćena 3 nedelje pre toga da to ne može, ona mi kaže "nemoguće" a pritom vrlo moguće da me je baš ona vratila :lol:
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

prevodilica

to je već stvar neznanja i neiskustva
ili im se samo nije radilo :lol:

ima i toga