Banke, salteri, hejterski topic :)

Started by Xe, July 03, 2009, 11:15:12 AM

Previous topic - Next topic

Xe

Quote from: AnaK on November 23, 2011, 02:14:43 PM
Ja sam dobila samo za potpisivanje aneksa o kreditnoj kartici, smanjuje se kamata sa fiksnih 2,5% mesečno na 1,7% + promena indeksa troškova života npr. Piše da ako ne dođem da potpšem Aneks, banka će od 05.12. svakako primeniti novi obračun jer je za mene povoljniji.
Ovo smo dobili i mi, popodne cu cuti da li je to povoljnije.

iz moje banke nije nista stiglo, stambeni kredit mi je fiksni.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

AnaK

Da l' je povoljnije, zavisi od rasta troškova života, a to sad niko ne može da kaže. Letos je taj koeficijent mirovao, mesecima je bio zanemarljiv, mislim da je jun na jul čak bio i nešto malo negativan. Dakle, sve dok je taj koeficijent mesečno manji od 0,8%, kamata mi je manja nego što je bila. U mesecima sa poskupljenjima, biće nepovoljnija.
Janko 23.7.2002.

emge

AnaK

Pretpostavljam da bi moglo, verovatno ne baš glatko :)
Janko 23.7.2002.

janavi

"Inače, svi koji imaju problem prvo treba da se direktno obrate službeniku u banci. Ako se problem tako ne reši, sledi pismeni prigovor toj instituciji. Ako klijent ne dobije odgovor u roku ili nije zadovoljan ponuđenim rešenjem, može da se obrati NBS, koja razmatra prigovor.

Ako zakon nije prekršen, na zahtev korisnika ili banke NBS organizuje posredovanje, tj. medijaciju između dve strane. Krajnja opcija je pokretanje sudskog postupka koji nije u interesu dve strane.

Informacije
Svi prigovori koje klijent podnese banci bez, obzira da li su opravdani ili ne, moraju da budu apsolutno besplatni

Račun
Od stupanja na snagu ovog zakona nijedna banka neće imati pravo da naplati gašenje računa, što je do sada bila praksa.

Prevremena otplata
Za nove kredite, banke neće smeti da naplaćuju naknadu. Za kredite s fiksnom kamatom naknada može da iznosi jedan odsto.

Platne kartice
Ako dođe do zloupotrebe platne kartice, vlasnik može da snosi trošak od najviše 15.000 dinara. Sve preko toga banka ne sme da naplati.

Obračun
Svi obračuni za nove kredite radiće se po srednjem kursu. Do sada su banke koristile kurseve koji su njima donosili najveću zaradu i najveći trošak klijentu.

Odustajanje
Građani će imati pravo da se predomisle i da nakon potpisivanja ugovora i uplate kredita odustanu od zajma u roku od 14 dana od dana zaključenja.

Izdavanje kartice
Banka ne može da naplati klijentima troškove izdavanja platne kartice i PIN-a i ostale usluge ako je klijent odustao od kartice.

Novi obračun EKS
U obračun efektivne kamatne stope (EKS) ulaziće i troškovi u vezi sa sporednim uslugama koje su uslov za korišćenje kredita, a koje snosi korisnik.

Potvrde
Izdavanje potvrda o ugašenom računu i zatvorenom kreditu takođe će biti besplatne.

Keš
Ni jedna banka neće po zakonu moći da naplaćuje naknadu za podizanje gotovine, dinara ili deviza."

http://www.24sata.rs/vesti/ekonomija/vest/deset-usluga-koje-banke-vise-nece-smeti-da-naplacuju/19642.phtml
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

maripoza

Quote from: AnaK on November 23, 2011, 02:48:02 PM
Da l' je povoljnije, zavisi od rasta troškova života, a to sad niko ne može da kaže. Letos je taj koeficijent mirovao, mesecima je bio zanemarljiv, mislim da je jun na jul čak bio i nešto malo negativan. Dakle, sve dok je taj koeficijent mesečno manji od 0,8%, kamata mi je manja nego što je bila. U mesecima sa poskupljenjima, biće nepovoljnija.

Ali na godisnjem nivou je onda ipak povoljnije za nas? Racunam da se ta poskupljenja ne desavaju (tj. nisu se desavala) bas precesto, zar ne? A ovde se navodno radi o zakonu o zastiti korisnika, kome banke sad treba da se prilagode.....

Kod mene je (osim toga za kreditnu: umesto 2,5 sada 1,7 + RCM mesecno), navedeno i dozvoljeno prekoracenje: "promenljiva kamatna stopa se prevodi u fiksnu".
A pise i: "Posebno ukazujemo da sve odredbe Ugovora koje novcane obaveze utvrdjuju kao promenljive, primenom  ugovorenih kriterijuma koji su neodredjeni i/ili neodredivi, prestaju da vaze, na nacin na koji je propisano." To bi bile koje npr odredbe Ugovora?

Malko mi nije jasno.... ova kamata od 2,5 jeste bila veca, ali je bila fixna? Ovo sada je, zapravo, promenljivo, zar ne? Samo da ovo ne ispadne najava nekih astronomskih i precestih poskupljenja. :rofl:

Ja stvarno sve ovo pitam, nista se ne razumem. Meni su matematika i matematika za banke dve potpuno razlicite nauke. :crazy: :lol:
Old enough to know better, but too young to care.

janavi

e ja da potpišem poslednju rečenicu :rofl: :rofl:
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

Xe

Zvala sestru. Kad je u pitanju Intesa, poslali su dopis da ce se kamatna politika menjati u skladu sa zakonom. Zasto se potpisuju aneksi, ni ona ne zna, jer su uslovi isti kao i oni zakonski.

maripoza

Jano, ubacila sam komplet tekst u tvoj post jer imas vec naveden izvor. Moze link da nestane, a zatrebace nam ovo. Nadam se da ne smeta.

janavi

Quote from: maripoza on November 23, 2011, 08:20:53 PM
Jano, ubacila sam komplet tekst u tvoj post jer imas vec naveden izvor. Moze link da nestane, a zatrebace nam ovo. Nadam se da ne smeta.
ako si :D
meni nije palo na pamet :D

maripoza

Quote from: Xe on November 23, 2011, 08:20:36 PM
Zvala sestru. Kad je u pitanju Intesa, poslali su dopis da ce se kamatna politika menjati u skladu sa zakonom. Zasto se potpisuju aneksi, ni ona ne zna, jer su uslovi isti kao i oni zakonski.
Pa nisu bas tako neodredjeno. Poslali su vrlo detaljan dopis, sve lepo pise, u zavisnosti od toga koje usluge koristis. Kod mene pise za kreditnu i za dozv. minus. I ono ostalo sto sam navela. I pise i ono sto je neko vec rekao: da ne moras da potpises aneks, zakon automatski stupa na snagu 5.12. i primenjuje se na sve.
Sad nam samo treba tumac da sve ovo prevede na normalan jezik. :lol:

Xe

Nisu oni neodredjeni, nego sam ja skratila  :lol:  a i nije moj racun, nego D, pa nisam pazljivo slusala  :lol:

Njegov racun nije opterecen, ima dozvoljeno i kreditnu na mali iznos, pa mu te promene ne znace bogznasta

AnaK

Ja sam svoje obaveštenje (za Master, Intesin) primila k znanju i bacila. Sad otvorim Manfredov (za Visu, Intesinu takođe) sve je drugačije, kamatna stopa data kao fiksna, i smanjena sa 30,31 na 27,24% :lol:

Ništa ne razumem :lol:

Ja ne očekujem da će biti bitno drugačije kamate, ukratko.

Koji beše indeks, tačno, prate?

Evo OVDE indeksa potrošačkih cena (on je zamenio indeks cena na malo početkom ove godine) koji mi (u PTTu) pratimo, kad su nam promene cena vezane za iste. Orijentaciono, da vidite u kojim se okvirima kretao.
Janko 23.7.2002.

maripoza

Pa znace za ubuduce, Xe. :lol:  Da znamo kako da trosimo karticu i minus. :D
Mislim, nisu samo duznici korisnici finansijskih usluga, no i mi ostali od kojih banke nemaju nikakve koristi. :lol:

maripoza