Main Menu

Vakcine, kalendar i reakcije

Started by gasha, July 16, 2009, 10:01:26 PM

Previous topic - Next topic

gasha

inspirisana danasnjom T kod mog deteta, svuda na netu trazila sam tekstove vezane za moguce reakcije na vakcine.

Moja cerka je pre polaska u skolu dobila tri vakcine i to prosle srede. Dobila je OPV, MMr i DiTePer , valda ne gresim.
Naime secam se njenih ranijih reakcija i secam se njenje T uneposredno posle MMr, odnosno 4 dana kasnije , pa sam i sad to zelela da proverim, jer sam sklona da verujem da je ova njena T ustvari reakcija. Pitala sam i ovde ali nismo znale odgovor.

Dakle saznala sam ovo

Nuspojave kod MPR (Mo-Pa-Ru) vakcina
Ova vakcina ne izaziva mnogo veće komplikacije nego što je lokalna reakcija opisana kod ostalih vakcina. Dakle, preventivni paracetamol, oblozi i pojenje kod povišene temperature, trebalo bi da predstavljaju dovoljnu "kućnu negu" za dete koje je primilo ovu vakcinu.
U retkim slučajevima, moguća je pojava bezopasnog prolaznog osipa, bolova u mišićima i zglobovima (poput blaže viroze) ili pojava temperature 7-10 dana nakon vakcinisanja. Na ove nuspojave roditelj treba da reaguje samo opštim merama (dakle, ponovo paracetamol!), jer su blage i prolaze same od sebe.
Ako MPR vakcinu primi odrasla osoba ženskog pola, trebalo bi da izbegava trudnoću bar 3 meseca nakon vakcinisanja.

Da li je to ista vakcina ?
Mozda moje dete ima virus, a ne reakciju, zanimljivo je znati da reakcije postoje i par dana kasnije.

Nije lose pronaci i nov raspored vakcinacija i staviti ovde, takodje mozemo da podelimo svoja iskustva o njima, ima ovde i svezih mama kojima ovo moze koristiti  ;)
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

janavi

Uskoro novi kalendar imunizacije

Beograd -- Uskoro novi kalendar imunizacije dece u Srbiji, gotovo isti kao i u Evropskoj uniji; kombinovanom vakcinom stiče se imunitet na pet bolesti, pišu "Novosti".

Kako piše list, to je potvrđeno i u Institutu "Batut", u kojem tvrde da je u toku izrada Pravilnika o imunizaciji i razmatranje uvođenja novih vrsta vakcina.

Tako će mališani ubuduće dobijati ne samo tehnološki savremenije vakcine (kombinovane), već će biti proširena i lista bolesti protiv kojih se sprovodi imunizacija.

Biće to, konačno, približavanje Srbije evropskim i svetskim standardima, pošto se naš kalendar imunizacije, osim manjih izmena pre četiri godine, nije menjao punih deceniju i po.

"Kad je u pitanju vakcinacija, mi vučemo fenjer anahronosti, a naš program obaveznih imunizacija ne priliči civilizovanoj zemlji u XXI veku", kaže epidemiolog Zoran Radovanović, predsednik Lige za imunizaciju.

U čemu je razlika između vakcina koje dobijaju naša deca i onoga što dobijaju mališani u Evropi? Prvo, u razvijenom svetu ide se na kombinovane vakcine, gde se jednim ubodom pokriva što više bolesti. Petovalentne i šestovalentne vakcine već su "klasika", a rade se istraživanja sa osmovalentnim. Osim što ovo ima prednosti za samu decu, donosi i uštede zdravstvu.

Osim toga, skoro sve zemlje, osim Srbije, uvele su neke vakcine kao obavezne ili bar fakultativne, bez kojih savremeni svet ne funkcioniše.

"Hitno treba u program uključiti vakcinu protiv pneumokoka, klice koja izaziva trovanje krvi, teško zapaljenje pluća i gnojni meningitis, koji među preživelima ostavlja trajne posledice", kaže prof. Radovanović.

odavde

ima i ovde malo duži tekst
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:305790-I-vakcine-iz-Brisela
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

emge

Ja sam svakako planirala Marku da dam prevnar vakcinu (protiv pneumokoke pneumonija), jer će vjerovatno u jaslice sa godinu dana. Sad ta vakcina može da se da i kod nas. Kod Marte mi se dobro pokazala.

emge

Imam pitanje, a čini mi se da je ova tema sasvim ok.

Marko bi sjutra trebao da primi vakcinu, treći Pentaxim. Postoji velika šansa da je sada u periodu inkubacije za ovčje boginje. Da li neko zna šta je pametnije, da sada primi vakcinu ili da sačekamo, pa da vidimo da li će da ima boginje. Posle boginja bi trebalo da čekamo minimum mjesec dana za sledeću dozu.

AnaK

Ne verujem da ćemu dati vakcinu. Janko je trebalo da primi jednu od onih pred školu kad je u vrtiću bilo boginja. I dr mu je odložila vakcinaciju, što se pokazalo kao veoma pametno jer ih je za manje od nedelju dana dobio.
Janko 23.7.2002.

emge

Aha.. meni je dr rekla, kad sam bila da u petak potvrdi boginje kod Marte, baš ovo... možda bolje sad, jer ćemo posle čekati više od mjesec dana za treću dozu. Sad nisam pametna ni da li da ga vodim, ni da li da čekam još 3 nedelje da budemo sigurni da li ih je dobio.

AnaK

Hm, da, baš nezgodno :( Nadam se da će Lilit odgovoriti na vreme, meni je ona autoritet  :bighug:
Janko 23.7.2002.

emge

U petak je Marta bila nasmijana tačkasta djevojčica sa povremenom temperaturom. Tad mi je bilo OK da primi vakcinu i dok mu traju boginje :rofl:
Posle subote sa Martom i njene muke sa boginjama, počela sam da se pitam. Šta ako mu vakcina oslabi imunitet, pa mu boginje teže padnu - ako ih dobije.

gasha

K je trebalo da primi vakcinu mmr dok je Dimao boginje
i naravno odmah je odlozeno, dete je stvarno dobilo boginje, rekala mi je da kad prodju cekam jos 2 meseca pa tek onda po vakcinu, i tako je i bilo
i imala je i reakciju na istu sa T , a posle 2 nedelej i upalu grla, dfakle ipak joj je dosta oslabljen imunitet

dobro se raspitajte :bighug:
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

emge

Dogovorile smo se da sačekamo da li će dobiti boginje, malo na moju inicijativu.

Vama su vjerovatno odlagali MMR vakcinu, što ima više logike. U pentaksimu nema nikakvih boginjica, a i njegova reakcija je samo T.

U svakom slučaju, sa vakcinom okasniti nećemo :)

Lani

I nama će pretpostavljam odložiti pentaxim zbog svega što se izdešavalo prošle nedelje.
Trebalo je da ga primi sledećeg ponedeljka.

lilit_depp

Quote from: emge on November 23, 2010, 10:07:00 AM
Vama su vjerovatno odlagali MMR vakcinu, što ima više logike. U pentaksimu nema nikakvih boginjica, a i njegova reakcija je samo T.

upravo tako. MMR vakcina je ziv, ali oslabljen virus, a varicele jako oslabe imunitet i ja bih cekala 2-3 meseca da primim MMR posle prelezanih boginja.
a jedno mesec dana cekala bih na pentaksim.
L, L, K

emge

I poseban :bighug: za lilit, koja mi je pomogla da prevagnem da li ćemo vakcinu ili ne :)

lilit_depp

mislim da je ovo pravi moment da kazem da bih ovog gore smajlija izbacila sa liste smajlija, al srecom, ne pitam se mnogo.   :rofl:

:kiss1: :kiss1:

L, L, K

emge

Al je ova lilit neka, ne voli da se grli. Ja baš volim :P