Main Menu

(Ne)realni strahovi kod dece

Started by stacka, August 12, 2009, 01:45:40 PM

Previous topic - Next topic

Margarita

ma nigde ne voli da bude sam, ako smo zajedno su sobi i ja krenem po nesto, odmah trci za mnom
nekad mi deluje da samo trazi paznju, ali ovo sa kupatilom i vodom mu je bas traumaticno

senka

M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

Elanor

:bighug:
i milena je odjednom postala bas plasljiva (i placljiva), kulminiralo je pre nekoliko meseci. sad se smirilo, rekla bih, samo jos nocu, ponekad, kad cuje komsijske macke kako se tuku
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Vila

Moja Ksenija ima te nerealne strahove, da će neko ući u kuću, kroz prozor, da je neko u mraku, i sl, i mi se s tim kod nje borimo koliko možemo.... Zato se nije uopšte bunila dok je spavala sa Dušanom, čak joj je odgovaralo :girl_haha:
Spava sa svetlom oduvek, sad ima neko ko reflektor, a nema šanse da ga ja ugasim kad zaspi, budi se i buni :blink:
Mm joj je rekao da se isto i on plašio u tom uzrastu, da mu je dugo trajalo, priznao je i meni da se jedva navikao da spava sam kad ide na službena putovanja :love32: Ja ga čuvam :girl_haha:
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

Unabebili

Quote from: Margarita on August 12, 2013, 12:38:09 PM
ma nigde ne voli da bude sam, ako smo zajedno su sobi i ja krenem po nesto, odmah trci za mnom
nekad mi deluje da samo trazi paznju, ali ovo sa kupatilom i vodom mu je bas traumaticno

neka ga, bas posebno budite sad pazljivi prema njemu
iz nekog razloga, njemu sad to treba, dodatna paznja :girl_sad:
pocece skola uskoro, imace drugu dinamiku dana, zaboravice na strahove  :kiss1:

posalji ti njega kod mene  :girl_in_love:
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

gasha

Kaja se  isto u tom uzrastu plasila da bude sama, da drzi otvorena vrata od toaleta, ali je prestala, potpuno sama, a dugo je trajalo
ja sam kao dete imala strasne strahove, i nocu kad cujem lavez pasa, i danju da ce nesto lose da se desi....
tako da imam razyumevanje za sve te strahove
Katarina  24.10.2002.
Dusan 18.05.2004.

Margarita

Quote from: Unabebili on August 12, 2013, 01:24:55 PM
neka ga, bas posebno budite sad pazljivi prema njemu
iz nekog razloga, njemu sad to treba, dodatna paznja :girl_sad:
pocece skola uskoro, imace drugu dinamiku dana, zaboravice na strahove  :kiss1:

posalji ti njega kod mene  :girl_in_love:

malo ti sto si vec dvojicu razmazila  :girl_haha:

imam i ja razumevanja za strah, secam se da sam se plasila u tom nekom uzrastu od 7-8 godina kojecega :crazy:
nego ne znam da li da cekam i pustam da prodje, ili mogu nekako da pomognem

Unabebili

trojicu sam razmazila, i deda se pika u skoru  :rofl:

i sta im fali?!  :ljut:

ma ja bih ga samo dodatno mazila i tesila i bodrila
prevazici ce, videces  :bighug:

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

Margarita

da, da, trojica :rofl:
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Unabebili

:stop:
svacija humanost ima granice, pa i moja  :lol:

emge

imam ovu knjigu kući
http://www.kcknjizara.rs/?b=C174

dala mi je prijateljica, njen sin je isto imao strahove u tom nekom uzrastu... kaže da je knjiga ok :)

mogu da ti dam na čitanje :)
marta je još OK, ali vidim da se i kod nje pojavljuju strahovi polako :nokti:

Lani

Una  :lol:

Mardž, evo još jedne koja je imala (i još uvek ima  :-X) nerealne strahove.
Ja bih ga pustila, mislim da to oni sami treba da prevaziđu, uz našu pomoć naravno, ali svakako da probaju sami da se izbore sa tim. Ja uvek Ivi probam ili da okrenem na zezanje ili da je poklopim nekim skroz racionalnim i otrežnjujućim stavom. Npr, kad kaže da se plaši kobri  :crazy: ja je samo podsetim da su šanse da nekad u životu, a posebno ovde u Beogradu  :lol:, sretne kobru ravne nuli. Kao što su šanse da on vidi te ribe ubice što je čitao o njima ravne nuli, you know what I mean...
Ili ako vidi nešto strašno na TV-u, obavezno kažem da je to sve kobajagi, ako slučajno vidi krv (par puta je naišla dok sam gledala True blood i slične stvari), objasnim da je to samo neki crveni sok.
Šta znam, pokušavam da sve strahove demistifikujem i ogolim jer znam da u njihovom uzrastu mašta može da pošizi i učini da vide i čuju i ono čega nema.

vojka

Coka 22.8.2006
Dujka 23.7.2012

Margarita

Quote from: emge on August 12, 2013, 02:37:12 PM
imam ovu knjigu kući
http://www.kcknjizara.rs/?b=C174

dala mi je prijateljica, njen sin je isto imao strahove u tom nekom uzrastu... kaže da je knjiga ok :)

mogu da ti dam na čitanje :)
marta je još OK, ali vidim da se i kod nje pojavljuju strahovi polako :nokti:

moze, hvala :kiss1:

lani :friends: ne mozemo mi device da postignemo da racionalizujemo, koliko nase vodolije mogu da rasplamsaju mastu :rofl:

hvala vam :bighug: bas mi znaci sto vidim da nije usamljen slucaj

Praslin

Mardž  :bighug: :bighug:

Znam da je traumatično, ali samo vreme pomaže. Mali je, saznaje mnogo stvari, postaje svestan raznih rizika, svet je tako velik i raznolik... sasvim je to normalno. Mislim da sva deca, ili skoro sva, prođu kroz tu fazu lutajućih strahova. Kod nekoga bude više, a kod nekoga manje dramatično, ali skoro nikoga ne zaobiđe. Mislim da je korisno, jer je potrebno da se nauči da se suoči sa svojim strahom.
Mislim da je dramatičnije kod dece sa razvijenom maštom  :girl_in_love:

Ja mislim (i radim) isto ovako kao Lani - pre svega demistifikacija svake situacije koja može da ga plaši, pa onda blago suočavanje. Ozbiljniji pritisci ne vrede i sigurna sam da samo cementiraju strahove. Prevazići će sigurno, samo opušteno.

Sećam se da se moj bratanac panično plašio čamaca, a živeli u bloku 70, odmah pored Save, pa su umesto čamcem, išli autom preko pola grada na Adu zbog njega  :crazy:
Prošlo ga, evo sad trenira veslanje  :girl_haha:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco