Main Menu

A sta cete da rucate?

Started by Deda, August 20, 2009, 08:40:34 PM

Previous topic - Next topic

AnaK

Što se supe tiče, meni se kocka podrazumeva  :-X
Janko 23.7.2002.

Dacko

Da zapišem da ne zaboravim, a možda neko poželi i da isproba, za nas idealnu kombinaciju začina za prženu kinesku mešavinu (inače, prešli smo na Friglovu umesto Frikomove, jer potonja ima debelo nasečen bambus pa se dosta duže sprema): kašičica vegete, na vrh noža đumbira, trećina kašičice bibera, trećina kašičice belog luka u prahu, pola kašičice aleve paprike, puna kašičica meda i velika kašika sirćeta.

Dacko

I opet podsetnik za mene, jer ću ovde najpre tražiti recept kad mi zatreba: aromatični krompir iz rerne. Kilo krompira isečeno na krupnije kockokriške prokuvati petnaestak minuta u posoljenoj (1kk) vodi, pa onda proceđen krompir ubaciti u prethodno pripremljenu mešavinu: 100 ml ulja, 2,5 kk vegete, biber, beli luk u prahu, aleva paprika, origano, ruzmarin. Kad se to izmeša s krompirom, posuti palentom ili grizom ili prezlama ili kukuruznim brašnom i ubaciti u rernu na petnaestak minuta. Unutra mekano, spolja krckavo, a prelepo miriše.

anelore

Dacko, isprobavam ovaj drugi recept ubrzo, a prvi mi je podaticaj da kuoim wok konačno.

emge

Mene samo zanima koliko se peče krompir posle u kolike su kocke krompira. Zvuči super

Dacko

Petnaestak minuta, napisala bih tačno da mogu, ali zavisi koliko se pre toga skuvao (treba da bude zapravo poluskuvan, nego ovaj sad je još mlad pa se brzo skuva skroz, mada mu ni tako što se ukusa tiče ništa ne fali, jedino malo izgubi oblik prilikom pečenja), na koliko si uključila rernu (kod mene 220, nema ventilatora), koliko je sloj mrvica u koje su uvaljani, prosto osetiš po mirisu i vidiš je li postao krckav (mislim da ne bi izgoreo ni ako se ostavi desetak minuta duže, dakle slobodno pečeš dok se ne zabrineš da će izgoreti, ili pak vadiš dosta pre toga jer ogladneli ukućani ne mogu više da podnesu mirisno mučenje). Uglavnom, nigde ne treba da pocrni, ostaje žutorumen.
A kolike su kocke, ha, pa kao da krompir veličine pesnice isečeš na osam delova, kao u ovom videu (nije isti recept, ali isto se secka): https://www.youtube.com/watch?v=puSfdXP1Oz4
Namerno su kocke a ne kriške zato što bi se one skroz raskuvale.

I ako ćete stvarno praviti, da dodam da su moje kk u stvari više desertne nego kafene kašičice, tako da je bezbednije staviti manje vegete pa dosoliti ako treba, dok origana, ruzmarina i aleve paprike treba da bude bar po pola kašičice.

emge

AnaK

Janko opet hoće da se ugoji :lol: a ja imam nalet volje da probam da ubacim u jelovnik još nešto. Da li biste mi napisali, jedno, dva, par omiljenih jela vaše dece, da dobijem neku ideju. Hvala  :kiss1:
Janko 23.7.2002.

emge

kod mojih su to prženice, špagete sa mesom, palačinke, pizza, jaja - u prevodu sve što vole mladi :lol:

Dacko

Špagete bolonjeze, pohovane juneće šnicle iz rerne, pohovane pržene pileće šnicle, pita s mesom, a odskora i ruska salata (dopala mu se tek kad je probao verziju bez krompira, pa odsad samo tako pravim).
Ove godine je odlučio da ne voli sarme, nije hteo ni da proba a ispale su mi savršeno, a zato je počeo da jede kupus ribanac sa suvim mesom, dakle menjaju mu se ukus i hirovi, pa planiram da vratim na jelovnik i sve drugo na šta se ranije mrštio, samo ću ga prozvati drugačije.

AnaK

Jao, Dacko, blago tebi  :girl_in_love:
Emge, ni ti se nisi usrećila :friends:  :girl_haha: :kiss1:
Janko 23.7.2002.

emge

Trenutno su najteži sa hranom ikada.
Jedino dobro je što je Marko krenuo da kuva, pa se manje sjekiram.
I što oće da pojedu i supu i paprikaš i ounjene paprike i misaku, malo kao kaznu, ali pojedu :lol:

Vila

Moji obožavaju tortilje koje filujem sa chilli con carne, koji pravim ovako: dinstam luk crni  i beli, dodam mlevenu junetinu, crveni pasulj iz konzerve, kukuruz šećerac i iseckanu papriku, krčkam, dodam paradajz (iz tetrapaka, može i pelat) i malo kečapa, zbog ukusa. to se začini solju (malo, pošto je konzervirani paradajz slan), biberom, belim lukom u prahu i ljutom paprikom, ako volite ljuto. Dooobro se ukrčka  :innocent:
Tortilje zagreješ u tiganju s obe strane, staviš prvo malo naseckane zelene salate, iceberg, ili kupusa, pa kašiku dve čilija, može i malo nekog sira, ako volite, i umotaš s tri strane, pa pričvrstiš čačkalicom - ovo samo da se ne otvori dok ne proždrnu :lol:
Mi svi volimo ove tortilje, deca posebno
Ksenija 12.07.2001.
Dušan 19.01.2009.

"nije nasa duznost da od njih pravimo ljude kakve mi volimo, nego da im pomognemo da postanu ko oni hoce da budu"
Martina

linga

Sarma, musaka, tacos, spagete bolonjeze, lazanje, testenina sa sirom i slaninom - vidite tendenciju da se jedu jela s mlevenim mesom jer je lakse, ne mora se zvakati  :lol:

Jako vole pljeskavice isto, pasulj, njoke s piletinom i puuno sira, spring rolls, meksicki chilli, pilav s piletinom. Vole naravno pize, tople sendvice i tako te hlebaste stvari.
Sad vidim da moja deca u stvari super jedu, ne smem da se zalim  :rofl:

Janko da bi se ugojio - dobio misicnu masu, mora da unosi 1.5 - 2 g proteina po kg. A to je tesko uspeti bez da se davis u mesu i jajima.

Lani

Lazanja, bataci sa testeninom zapečeni u rerni, sarma, špagete bolonjeze i karbonara, gvakamole i uopšte avokado u svim oblicima, podvarak, gulaš, pica, nudle one grozne kupovne ;D. To su stvari koje ove moje mogu uvek da jedu.