Kako znamo da dete treba odvesti decijem psihologu?

Started by chokoladica, August 27, 2009, 10:42:06 PM

Previous topic - Next topic

Zumbulica

Quote from: chokoladica on August 27, 2009, 11:20:55 PM
Hvala vam  :) Videcu da od sutra malo promenim pristup (tj pokusacu) , a i ne bih da zbog moje licnosti ovakve kakva je (znam da sam pomalo naopaka za jednu kevu :lol: ) on izraste u nesigurnog coveka. Ja njega hvalim dosta, i mi se puno puta u toku dana i poljubimo i znate vec..sve sto mame rade  :lol:, ali bojim se da kad sam stroga onda je to  deset puta vece od onog kad nisam. Imam utisak da to ostavlja veci ...utisak na njega, nego podrska i neznost koju dobija od mene.

Imam utisak da mi cesto previse "senzitivisemo" dete. Mozda si ti samo previse emotivno ozbiljna, iz najbolje namere, naravno. Plus, urodjeni temperament deteta, veruj mi imam dva potpuno razlicita i za oba verujem (i molim se bogu) da ce vremenom nauciti da se snalaze, ali da ce im taj bazicni temperament ostati.
Vrlo je slicna i moja Jelena i sada shvatam da smo uvek prema njoj bili previse ozbiljni i ocekivali da emotivno reaguje mnogo ispred svog uzrasta, sto je bilo kontra produktivno. Mazenjem i ljubljenjem se dete ne moze razmaziti vec samo nerealnim ocekivanjima za uzrast, niskim ili visokim.
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Deda

Quote from: pra-sence on August 27, 2009, 10:51:33 PM
Pih pa i ja placem za svaku sitnicu a imam 30  godina. Ja placem i kad sam besna to je jednostavno tako. Mozda on tako reaguje i to je to.
I ja :-[ :-X
I odavno mislim da sam zrela za nekog dobrog psihologa i onu Linginu nadrilekarku
Ali ne mislim za Filipa...Kad bi tvoja familija videla moju decu.... :crazy:
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

janavi

verujem da je to do prirode deteta, ali

ja ću samo da kažem da biste se začudili koliko korisnih saveta možete da dobijete od psihologa
ne mislim nikako da bi to bilo uzaludno, ili izgubljeno vreme :innocent:

:kiss1: za FIlipa
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

Deda

U svakom slucaju nije lose otici ako ce tebe to da ucini mirnijom.Ima u vrticu psiholog sigurno...
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

Praslin

Quote from: janavi on August 28, 2009, 11:01:35 AM
verujem da je to do prirode deteta, ali

ja ću samo da kažem da biste se začudili koliko korisnih saveta možete da dobijete od psihologa
ne mislim nikako da bi to bilo uzaludno, ili izgubljeno vreme :innocent:

:kiss1: za FIlipa

Potpis!

Još bih dodala da me često iznenadi taj otpor koji ljudi imaju da odu kod psihologa - kao da sam odlazak potvrđuje da nešto sa nama nije u redu.
Ne, odluka da se ode upravo pokazuje zrelost i spremnost da se preispita kompletno stanje, što svakako mora biti zdravo.
Mislim, spremni smo da trčkamo da nam stručnjak reši problem sa bubuljicama ili dlakama na nogama, ali za ozbiljnija i mnogo važnija pitanja smo svi nekako stručni.

Elem, ja sam za to da odeš, porazgovaraš i onda da odvagaš to što si čula. Uopšte ne mislim da imate bog-zna-kakav-problem, dete je usvojilo određeni način reagovanja, naviklo se da tako radi (a ta navika nije baš privlačna i zgodna) i trebalo bi ga odučiti, pa zašto onda ne pokupiti par korisnih saveta.
Doduše, odmah ću te upozoriti da staviš "filter za gluposti" i da o onome što ti psiholog bude rekao/la dobro porazmisliš kad dođeš kući jer, nažalost, i njih ima svakakvih, pa tako može da ti se desi da naletiš na budalu (nadam se da nećeš).

Ja sam za to da odeš i da se posavetuješ. Ne može da škodi, a može dosta da doprinese.

:kiss1: za malog emotivka

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

emge

Ja da se dodam u grupu ljudi koji smatraju da psiholog ne može da odmogne.

Marta je prvi put kod psihologa bila sa 8 mjeseci :rofl:
Kad mi je dr u Sokobanjskoj rekla da odemo do psihologa, vrata do, ja sam imala pozitivnu tremu - bilo mi je drago što je prate na svim nivoima ali me i interesovalo što će da je pita :rofl:

Nalaz nam je, makar tada, bio uredan :)

Ovo ne znači da mislim da je Filip slučaj za psihologa, već samo da ih ja smatram korisnim.

Elanor

vidis, a mene je smorilo to sto su nas u sokobanjskoj poslali kod psihologa :rofl:
mozda sam ja previse kruta :innocent:

mislim, na kraju je ispalo ovako: kad mm-a pitaju 'a zasto ste filipa vodili kod logopeda', on odgovara sa 'zato sto krivo gazi'. i govori istinu :D

Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

emge

Elanor, eto to su razlike među ljudima.
Ja sam bila presrećna što smo išli i kod logopeda na kontolu :rofl:

AnaK

Ja mislim da to zavisi od stava onog ko treba da ode, zato sam i pitala Čoko da li će se osećati bolje. Mislim da su posete psihologu, čitanje literature i sl. prvenstveno stvar 'duha' i baš zavise od osobe. Ko ih smatra preterivanjem, teško da će mu pomoći, pre dodatno isfrustrirati.
Janko 23.7.2002.

Elanor

ja sam se licno osecala losije. recimo, nista ja novo ni kod logopeda ni kod psihologa nisam cula, nista sto ne znam i sama. jedino, ponekad postoji razlika izmedju znam, radim i mogu i ne volim kad mi neko stran tu razliku podvlaci (iako su obojica bili strasno fini, zaista).
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

emge

Slažem se sa AnomK. Ali isto tako mislim da naše podneblje malo pravi velik bauk od pslihologa i drugih stručnjaka.

stacka

Aleksa ide redovno kod psihologa kad ide na kontrole u Sokobanjsku. Ja sam to dozivela poput Emge. Drago mi je sto tamo bukvalno sve pokriju tim odlaskom na kontrolu, ja sam daleko mirnija svaki put nakon toga.
Slazem se da je ovde psiholog bauk.
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

janavi

Quote from: AnaK on August 28, 2009, 11:42:53 AM
Ja mislim da to zavisi od stava onog ko treba da ode, zato sam i pitala Čoko da li će se osećati bolje. Mislim da su posete psihologu, čitanje literature i sl. prvenstveno stvar 'duha' i baš zavise od osobe. Ko ih smatra preterivanjem, teško da će mu pomoći, pre dodatno isfrustrirati.
ja nekako 'verujem' da ih smatra preterivanjem i da joj neće pomoći, ove teme ne bi ni bilo :)
nekako čoko uopšte ne vidim kao osobu kojoj će nečije dodatno mišljenje smetati :)

kad je meni psiholog, kad je V imala 3 god i nije znala ništa, jedva prohodala par meseci pre toga rekla da ona treba da ide u vrtić, ja sam mislila da nije normalna i da ne zna šta priča
ali sam ipak radila kako mi je rekla, pa se pokazalo da itekako vidi stvari drugim očima, i iz drugog ugla, ne iz ugla majke
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

chokoladica

Procitah sta ste pisale. Licno nemam neku averziju prema psiholozima, ne mislim da ce neko (ja ili F ) biti obelezen zbog toga. Medjutim, da li svaki put kad mi nesto ne znamo (kad ne znamo kako da se postavimo itd) treba da se obratimo njima? E , to ja nisam sigurna. Mislim da mozda oko mene ima objektivnih ljudi, koji mogu da mi daju dobar savet bez obzira sto nisu psiholozi . Mozda ce oni da celu stvar posmatraju potpuno drugacije. Na moje veliko iznenadjenje danas sam dobila iskrene savete od sestre i keve. Jesu me naterale da stavim prst na celo :)

Beatrix Kiddo

Meni je padalo na pamet da Balsu vodim kod psihologa iz istog razloga, pa je Dada odbila da me poveze sa kumom i rekla mi da previse trazim od njega  :D

A stvarno bih se rado konsultovala sa nekim, iako shvatam da je ta emotivnost jedna od Balsinih osobina (kao emotivnog su ga opisivale i vaspitacice u vrticu i uciteljica u skoli, a i sama to vidim)...
Samo sto ne znam sa kojim pedagogom/psihologom kod nas, jer u skolsku pedagogicu bas nemam povjerenja otkad je za Balsu rekla da je zreo za skolu, a i sama sam se uvjerila da nije bio (a jos sam u pocetku bila kivna na uciteljicu zato sto ga je smatrala nezrelim - kao, valjda pedagog zna svoj posao  :hm:)
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.