Main Menu

Nacionalna i verska obelezja

Started by Blue, September 18, 2009, 08:31:43 PM

Previous topic - Next topic

Blue

Nosite li, volite li - nacionalna i verska obelezja?

Vidim bas i pada mi u oci sve vise, pogotovo kada sam na podrucju Balkana - da u poslednjih par godina veoma mnogo ljudi i dece nosi brojanice oko ruke (to pre svega u Srbiji, Makedoniji ali i u Hrvatskoj, mada nesto manje). Osim toga u Crnoj Gori cesto vidim da nose lancice sa crnogorskim grbom, a i na Albancima cesto vidim da i veoma malena deca nose lancice sa albanskim grbom oko vrata. Vidjala sam i odelo sa uzorkom sahovnice na nekom Hrvatu (u inostranstvu) a i Makedonca koji hoda ulicom obucen u njihovu zastavu. Takodje imam poznanika koji veoma voli da povremeno nosi sajkacu. Onda krstice na lancicu oko vrata - i one malene, neupadljive (uz srce) i one ogromne koji valjda sluze kao dekoracija.  :ces: Njih vidjam i van Balkana (samo sam dala primer Balkana, da bih priblizila pitanje).

Takodje, primecujem da mnogi ljudi vole da i stambeni prostor ukrase predmetima koji spadaju u nacionalna ili verska obelezja (pritom ne mislim samo na ikone, vec recimo na grb zemlje ili zastavu).

Koji je vas stav na ovu temu?
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

chokoladica

Nista od navedenog. Ima toliko lepsih stvari kojima mogu da ukrasim i kucu i sebe. To je otprilike moj stav :D

AnaK

Janko 23.7.2002.

Dada

Quote from: Blue on September 18, 2009, 08:31:43 PM
Nosite li, volite li - nacionalna i verska obelezja?

Vidim bas i pada mi u oci sve vise, pogotovo kada sam na podrucju Balkana - da u poslednjih par godina veoma mnogo ljudi i dece nosi brojanice oko ruke (to pre svega u Srbiji, Makedoniji ali i u Hrvatskoj, mada nesto manje). Osim toga u Crnoj Gori cesto vidim da nose lancice sa crnogorskim grbom, a i na Albancima cesto vidim da i veoma malena deca nose lancice sa albanskim grbom oko vrata. Vidjala sam i odelo sa uzorkom sahovnice na nekom Hrvatu (u inostranstvu) a i Makedonca koji hoda ulicom obucen u njihovu zastavu. Takodje imam poznanika koji veoma voli da povremeno nosi sajkacu. Onda krstice na lancicu oko vrata - i one malene, neupadljive (uz srce) i one ogromne koji valjda sluze kao dekoracija.  :ces: Njih vidjam i van Balkana (samo sam dala primer Balkana, da bih priblizila pitanje).

Takodje, primecujem da mnogi ljudi vole da i stambeni prostor ukrase predmetima koji spadaju u nacionalna ili verska obelezja (pritom ne mislim samo na ikone, vec recimo na grb zemlje ili zastavu).

Koji je vas stav na ovu temu?

Pa moraju da se dokazu :hm: ;D

Potpis za Coko :innocent:
Milica 23.09.1995.
Djina 28.12.1996.
Jovan 29.08.2000.

pra-sence

Quote from: chokoladica on September 18, 2009, 08:33:42 PM
Nista od navedenog. Ima toliko lepsih stvari kojima mogu da ukrasim i kucu i sebe. To je otprilike moj stav :D

'Vako i ja :)

maripoza

Ne volim, ne nosim, ne ukrasavam ni kucu ni okucnicu. :lol:
Jedino obelezja drzave (ali ne obavezno svoje :lol:) mogu da koristim na sportskim desavanjima, i to najvise iz zezanja. Samo sto na takva desavanja idem svake prestupne.

Poenta je, zapravo, u tome da nemam potrebu za javnim isticanjem bilo cega. Osim u prilikama u kojima to ima smisla, kao u primeru koji sam navela.
Old enough to know better, but too young to care.

Elanor

poza me je podsetila da sam za vreme svetskog prvenstva u fudbalu (poslednjeg) shvatila da vecinu picerija u briselu drze portugalci :girl_haha:. tad sam naucila i nacionalnu pripadnost dobrog dela svojih komsija (zastave u prozorima, prim prev).

a na pitanje iz uvodnog posta - ne i ne. medjutim, ako dobro prodjemo na iducem svetskom prvenstvu, kupujem zastavu, najvecu. da ne odudaram od komsija :lol:
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Glitter

:ph34r:

ne razumijem ovu potrebu u mirnodobskim uslovima :lol:

Xe

Ne. Nemam potrebe da isticem ko sam i sta sam, narocito ne tamo gde sam ionako vecina.
Brojanice imam, dobijala ih iz raznih manastira, i ne nosim ih. Brojanice imaju svoju svrhu - sluze za molitvu, i ko se ne moli, nema razloga da ih nosi. Krst ne nosim, a nosicu ga cim popravim lancic. Za mene ima duhovnu vrednost i predstavlja vezu sa dragim clanom porodice od koga sam ga dobila.
Ikone mi stoje na istocnom zidu u stanu, kandilo i kadionicu imam, drzim ih u ormanu i upalim kad treba, zastavu nemam, mada planiramo da uzmemo jednu, jer smo uvek bez zastave kad osvojimo neki vrh :)
Sajkacu kupila MM za vreme Kosidbe na Rajcu, mnogo lepa uspomena :) zaturena negde u selidbi.
I tkanicu imam, tkala mi pokojna baka, kao i divan cilim koji nemam gde da stavim :(
Kad smo sestra i ja bile male, nosile smo opancice, ako se to racuna :)
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Blue

Prilicno su svi jednoglasni do sada  :ces:

Ali to mi nekako ne odslikava realnu situaciju, medju populacijom...

Naravno granica je tanka sta je nacionalni simbol a sta nije. Recimo, ako neko nosi sajkacu i opanke u Srbiji, ja na to gledam kao na nosenje tradicionalne kape i obuce, ne vidim u tome zelju da se istakne nacija. Ali ako vidim nekog tako obucenog u inostranstvu, onda vec imam suprotan utisak.

Meni je naravno ok da svako radi sta hoce i kako voli, medjutim najiskrenije mi se ne dopada kada vidim da roditelji uce decu da nose nesto sto ih odvaja od druge dece, od najranijeg detinjstva. Bilo bi mi sasvim u redu, da se ne vidi, da je manje nametljivo. Opet, ako bolje razmislim - a zasto da ne, treba biti tolerantan, treba se uciti voleti i biti ponosan na svoje ali i voleti razlicitosti. Jer to je valjda neko olicenje patriotizma, vezanoscu sa tradicijom. A patriotizam ne bi trebalo da ima negativnu konotaciju.

Pretpostavljam da se to meni jednostavno ne dopada jer mi estetski nista nije leglo do sada (a ja te stvari posmatram i u estetskoj kategoriji), nista mi nije lepo za oko a dublju dimenziju ni smisao ne vidim, potrebu ne osecam. Ali opet, ja nisam reprezentativni uzorak, jer niti osecam pripadnost, nego guram neki medjunarodni imidz od malih nogu.
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Despina

Quote from: Xe on September 18, 2009, 09:01:55 PM
Ne. Nemam potrebe da isticem ko sam i sta sam, narocito ne tamo gde sam ionako vecina.
Brojanice imam, dobijala ih iz raznih manastira, i ne nosim ih. Brojanice imaju svoju svrhu - sluze za molitvu, i ko se ne moli, nema razloga da ih nosi. Krst ne nosim, a nosicu ga cim popravim lancic. Za mene ima duhovnu vrednost i predstavlja vezu sa dragim clanom porodice od koga sam ga dobila.
Ikone mi stoje na istocnom zidu u stanu, kandilo i kadionicu imam
, drzim ih u ormanu i upalim kad treba, zastavu nemam, mada planiramo da uzmemo jednu, jer smo uvek bez zastave kad osvojimo neki vrh :)
Sajkacu kupila MM za vreme Kosidbe na Rajcu, mnogo lepa uspomena :) zaturena negde u selidbi.
I tkanicu imam, tkala mi pokojna baka, kao i divan cilim koji nemam gde da stavim :(
Kad smo sestra i ja bile male, nosile smo opancice, ako se to racuna :)
Ovako, djeca ne nose nista :)
A, L, S

AnaK

Tvoja Srbija i moja Srbija nisu iste :)
Krst je krst, simbol hrišćanstva, i ja sam ga više viđala na Italijanima nego Srbima.
Brojanice su mnogima ili modni detalj, ili drage uspomene. Mislim da su definitivno 'prerasle' religijsku funkciju.
Mislim da opanke i šajkaču više ni među prodavcima na pijaci ne viđam. Jedino na TVu, u prilozima sa nekih čuka.
Janko 23.7.2002.

maripoza

:o Xe, puna si ko (nacionalni :lol:) brod. :rofl:
Old enough to know better, but too young to care.