Main Menu

Ako se bavite naucnim radom

Started by Nanny Ogg, September 23, 2009, 11:33:13 PM

Previous topic - Next topic

Nanny Ogg

...bez sumnje koristite internet. Isto tako, bez sumnje ste svesni da je internet prepun gomile..pa..gluposti. Vestiji medju vama umeju da filtriraju naucne od ne-naucnih informacija pazljivom kombinacijom kljucnih reci u guglu, ali neretko ni to nije dovoljno.

Za instant filtriranje preporucujem http://scholar.google.com/ (umesto obicnog)

Za sve koji rade na fakultetima, institutima i istrazivackim stanicama ciji je osnivac Republika, jedno podsecanje: imate pravo na besplatan pristup najnovijim brojevima najeminentnijih naucnih casopisa putem servisa KOBSON (http://nainfo.nb.rs/Kobson/page/default.aspx). Potrebno je samo ili da netu pristupate preko akademske mreze, ili da imate potpisanu licencu koja vam omogucava pristup i sa komercijalnih provajdera, tj od kuce.

Ako ne radite u instituciji ciji je osnivac drzava, KOBSON-u mozete da pristupite iz najblize fakultetske/univerzitetske biblioteke.

Ajte zene, ne dram'te

Praslin

Nanny, hvala!  :kiss1:
Za KOBSON sam znala (i koristila), ali prvi put čujem za scholar google - super!  :clap:

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Nanny Ogg

Ajte zene, ne dram'te

anelore

Ja koristim oba, ali na KOBSON-u sam retko retko kad nalazila radove koji mi trebaju. Plus, kako se ni na poslu ni kod kuce ne kacim na net preko akademske mreze, ume i te kako da zabrljavi.

Nanny Ogg

Anelore, ti se bese bavis pravom?
Drustvene nauke su u KOBSON-u slabije zastupljene, to je istina.
Mi smo pre par godina imali placen pristup bazi WestLaw (www.westlawinternational.com), ali interesovanje je bilo toliko slabo da smo otkazali pretplatu :(

Sto se pristupa tice, nemam pojma. Ja na poslu imam akademsku, kod kuce ADSL, nikad nikakvih problema nije bilo.

Ajte zene, ne dram'te

anelore

Ah, imali smo i mi WestLaw na fakultetu, ali je taj period srece trajao dok je USAID finansirao pretplatu. Uz to, sokantno je koliko malo profesora ga je koristilo. Ja sam ga orobila, dok je trajao.
Jeza je koliko su nama, koji se u Srbiji bavimo naukom, daleke neke stvari koje su drugde normalne....

Praslin

Zna li neko (bar okvirno) koliko košta ta pretplata, ali za instituciju?
Jednostavno ne mogu da shvatim da Pravni fakultet nema para za to. Ipak su to fakulteti sa velikim brojem studenata, a studije su im jeftine (ne treba mnogo opreme za to).

"Jao šta nas čeka, biće meni ove gliste milina jednog dana, sa setom da ih se sećam" - Disco

Nanny Ogg

Istina :(
Mada, jos je veca jeza koliko malo ljudi koji se  :pleasantry: bave naukom  :pleasantry: uopste zna za mogucnosti koje pruza internet..Secam se, kad je taj WestLaw bio aktuelan, ubili smo se od slanja obavestenja svima kojih smo mogli da se setimo, od Pravnog fakulteta, preko raznoraznih instituta i gluposti, samo ja sam preko 200 mejlova poslala i 30 telefona okrenula + organizovana prezentacija na fakultetu i znas koliko njih se zainteresovalo? Dvoje!

Doduse, ovo je ipak Provincija, u svemu pa i u tome, jbg  :hm: Tesim se da je makar u prestonici malo bolja situacija.

Ajte zene, ne dram'te

Nanny Ogg

Praslin, para ima, ali nema volje. Sto bi dali par hiljada evra za godisnju pretplatu (jer to toliko kosta), kad mogu da ih potrose na neke druge stvari...

Ajte zene, ne dram'te

Praslin

Nije mnogo bolja, veruj mi.
Nego stvarno, ima li neko predstavu o ceni? Koji je to red veličina?

EDIT: Par hiljada evra? Pa sramota za njih onda, stvarno!
Oni nemaju gotovo nikakve materjalne troškove za vežbe (u poređenju sa drugim fakultetima) studentima naplaćuju sve i svašta (ne znam kako niški, ali beogradski se odraše od para), a neće da plate pretplatu nego čekaju US Aid... slepci!

anelore

Radi se o privatnom pravnom fakultetu, koga stoga prate i finansijska pitanja koje drzavni pravni fakultet nema - npr. samo iznajmljivanje zgrade kosta jezivo mnogo na mesecnom nivou - a da ne govorimo o drugim nacinima na koje osnivaci (nisu svi i nastavnici na fakultetu) pokusavaju da smanje troskove a povecaju profit.

Praslin

A-ha. Mislila sam da je državni, pa mi je baš bilo glupo, jer je njima svakako lakše finansijski nego vama.
Razumem onda, ali ipak bi bilo lepo da vam srede tu pretplatu.

Nanny Ogg

Odrase se i ovi nasi, budi sigurna...Samo, kao sto rekoh, ovde nisu problem pare, ima ih, nego sto kadar jednostavno nije zainteresovan. Sta briga nekog prof koji je stekao titulu u vreme marksizma i ceo radni vek proveo predajuci ex catedra, a radove pisao tako sto je citirao druga Lenjina, za inostrane naucne casopise? (sad maksimalno karikiram, ali shvatas sta hocu da kazem)

Kod privatnih fakulteta je drugi problem, oni objektivno nemaju toliko para da bi ulagali u literaturu za svoje zaposlene, tim pre sto je vecina uglavom sposobna da se i sama snadje, ili pak radi i na drzavnom fakultetu pa se za literaturu snalaze tamo.

Ajte zene, ne dram'te

anelore

Problem je, izmedju ostalog, u tome, sto je izvrsena analiza koriscenja baze podataka, i smesno mali broj nastavnika i saradnika ju je koristio. To je jedan od razloga sto uprava fakulteta nije mogla da instistira na pretplati. Plus, predstojala nam je akreditacija - a ti znas koliko to kosta.

anelore

Quote from: Nanny Ogg on September 24, 2009, 11:30:52 AM
Odrase se i ovi nasi, budi sigurna...Samo, kao sto rekoh, ovde nisu problem pare, ima ih, nego sto kadar jednostavno nije zainteresovan. Sta briga nekog prof koji je stekao titulu u vreme marksizma i ceo radni vek proveo predajuci ex catedra, a radove pisao tako sto je citirao druga Lenjina, za inostrane naucne casopise? (sad maksimalno karikiram, ali shvatas sta hocu da kazem)

Kod privatnih fakulteta je drugi problem, oni objektivno nemaju toliko para da bi ulagali u literaturu za svoje zaposlene, tim pre sto je vecina uglavom sposobna da se i sama snadje, ili pak radi i na drzavnom fakultetu pa se za literaturu snalaze tamo.

Pa, vidis, to uskoro nece moci tako - osim za one koji su izabrani u zvanje redovnog profesora i zasticeni kao beli medvedi... Kriterijumi za izbor u zvanja su znacajno poostreni, trazi se odredjeni broj radova objavljenih na SCI listi- i stavovi profesora i drugih naucnih radnika u vezi sa pisanjem i objavljivanjem radova ce morati  drasticno da se promene.
Sto se rada i na drzavnom i na privatnom fakultetu tice, beogradski drzavni pravni fakultet ne dozvoljava angazovanje na nasem fakultetu. Niski npr. dozvoljava, bas sam pretprosle skolske godine saradjivala sa jednim divnim profesorom iz Nisa koji je kod nas drzao predavanja i ispitivao studente.