Medicinske intervencije i kako ih objasniti deci

Started by Dusica, October 05, 2009, 04:57:31 PM

Previous topic - Next topic

Dusica

Mi smo jutros isli u laboratoriju da vadimo krv i proveli smo se katastrofalno.
Umesto iz prsta moralo je iz vene i David jej 45 minuta histerisao, sakrivao se u wc, plakao, cak je sebi prebio prst sa vratima u pokusaju da pobegne u wc ...
Tehnicar, sestra i ja smo na sve moguce nacine pokusali da mu objasnimo sta ce i kako biti, odgledao je 5 vadjenja za to vreme i nista.
Na kraju su mu ipak izvadili iz prsta samo za najosnovnije, a ostalo ce sacekati :(

Sutra imamo zakazan EKG i verujem da ce biti slicna prica kao danas i pored toga sto ja danima pricam da nista ne boli, da nema igala, da ce mu samo zalepiti slicice da vide kako mu kuca srce.

Na koji nacin objasniti detetu takve stvari? Kako mu objasniti da to mora?
Malo sam konfuzno napisala ali cete shvatiti :)

Elanor

dule, a sta kazes na mora, i tacka - zato sto ja to tako kazem :mrgreen: (ovo kad objasnjenja ne daju efekta)
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Finalina

jao :bighug: , Dule :kiss1: , ne znam kako da ti objasnim .... mislim da postaju "teži" za saradnju i razumno ponašanje, baš kako postaju stariji

Odlazak kod lekara ja uvek najavljujem, opisujem, navodim, pricam, tupim i sl.... odemo kol'ko tol'ko spremni kod doktora i onda vidim rezultat te neke priče. Uvek se pokazalo da drame kada ne odradim dovojno unapred. Tako je kod nas, za ono malo što smo imali, a verujem da ce još neki i bolji savet da pristigne na ovu temu.

janavi

Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

Dusica

Danas apsolutno nije vredelo nista.
Prvo sam ga molila, pa ucenjivala, obecavala kule i gradove i na kraju sam pocela da pretim jer vise nisam znala sta da uradim. Svi su nas gledali kako setamo izmedju laboratorije i wc hiljadu i jedan put, kako se ubedjujemo, raspravljamo na hodniku, onako tugaljivo nas gledali...uzas.
On je bukvalno bio u svom svetu, nije reagovao ni na sta i samo je ponavaljao kako se on plasi i kako nece da mu vade sa iglom, bezao, plakao...

AnaK

Ne znam :( Mi nemamo takvih problema (kuc kuc kuc). Za te teže stvari sledi nagrada, ostalo se podrazumeva da mora, da će malo boleti ili neće boleti i tačka.
Ja sam u nekom trenutku, poodavno, izbacila detaljne pripreme mnogo unapred, kod Janka su kontraproduktivne. Kažem gde idemo i šta radimo kad smo već u kolima. I nikad ga ne lažem - u smislu da kažem da ga neće boleti. Obično kažem ili malo će zaboleti (ako znam da je malo) ili samo zaboleti, ali će brzo proći, i odmah idemo - najčešće u Mek  :-[
Janko 23.7.2002.

Finalina

podsetila me AnaK da pomenem:
neposredno pred odlazak kod lekara ih podsetim na price, nemam ih u odlasku ili kod doktora tj ovi moji uvek idu "na gotovo" i tada je sve jednostavno onako bas kao sto i AnaK opisuje. Mislim da im ubedjivanje ne prija bas kao ni podilazenje.

Dule, treba da pricate neovisno od odlaska kod doktora, da se njemu u glavi vec podrazumeva sta ga ocekuje kada krenete kod doktora. A u odlasku na pregled da pricate o necemu sto on voli, pa mozda i o planovima " za posle pregleda", to ih posebno motivise da budu raspolozeni za saradnju,

Xe

Uf ja sam neko ko je bio non stop bolestan skoro do puberteta i secam se tog straha kad skrenemo u park na cijem je kraju DZ, a ja vec u nosu osecam one mirise cekaonice...
Nemam savet, samo  :bighug:
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

anelore

Uh...
Ja sam uvek za pricu i objasnjenje, ali mislim da svako za svoje dete moze najbolje da oceni kada i koliko detaljno da mu prica. Bez lazi, naravno.
Kod Save je palilo i to da nagradu za hrabrost dobije neposredno pre nego sto udje u ordinaciju - to mu je onda bilo dovoljno zanimljivo da mu skrene paznju sa onoga sto se radi (u njegovom slucaju to su bile kozne probe) - dakle istovremeno je to bilo i nagradas i podsticaj i decoy.....

senka

Postoje deca koja u tim trenucima imaju izmenjeno stanje svesti i nekontrolisano se ponašaju. Tada ne pomažu ni obećanja, ni nagrade ni kazne ni pretnje, apsolutno ništa. U tim situacijama deci ništa ne objašnjavati, pripremiti snagu (za držanje) i živce (ostati maksimalno pribran, hladan) i odraditi sve u najkraćem roku.

Nadam se da ne moram da naglašavam da posedujem  takav primerak   :-[
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

emge

Ja Marti ne govorim od kulina bana, kažem joj idemo kod Dr i pravim se da je to skroz normalno, svakodnevno.
Čini mi se da to pali kod nje.

MissL

Mislim da je kod vadjenja krvi iz vene konkretno, jako vazno i ko sedi s druge strane. Prestala sam da dajem uvode nasiroko (mada mislim da su mnogo pomogli kod vadjenja krajnika) a posle mnukleoze i stalnog vadjenja krvi nije pomagalo vise nista - osim dobrog tehnicara i cvrstog drzanja.
Trebalo bi da idemo kod urologa i evo nemam pojma dal' cu i sta da pricam, uopste vise ne mogu da mu predvidim reakciju, tako da od mene samo :bighug: + podmicivanje
Stiv 24.11.2003.

Ucinilo mi se da cu da prestanem da pusim :D

disco2000

Mi uglavnom zovemo patronazu... Prethodnog dana mu ispricam sta ce biti kada se probudi, to ga i saceka ujutru... Drzimo ga, oboje, dere se i otima ali je i hrabar... :rofl: sam da ruku i kaze da ce da boli, malo pa prodje, onde se dernja, posle kaze: "Hvala, vidimo se drugi put"

Glitter

operisan je sa 10 meseci, tu nisam imala sta da objasnjavam ali je bio prilepak narednih 5 meseci, dakle uticalo je na njega na neki nacin. Odlasci kod lekara su nam razliciti, ako je bolestan pa treba pogledati grlo, a on se gadi onih kasika i briseva iz grla i nosa, tu je vazan samo dobar zahvat koji sam uvezbala. Kad idemo za bilo sta drugo uopste nema problema, normalno objasnimo, obecam knjigicu posle i obecam da mozda nece ni malo boleti a mozda i bolucne malo (ovo je bio slucaj sa previjanjem opekotine skoro) i naravno posle previjanja ustaje i kaze `mama bila si u pravu ovo stvarno nisat ne boli`
nemam savet ali svakom nesto ne prija

Plava Baklava

Negde od kraja prosle godine je moje milo cudo uslo u fazu histerije. Iz cista mira je poceo i kod pedijatra kad treba da ga poslusa da se valja po zemlji, otima najstrasnije. Ja to povezujem sa svescu i nekom razvijenijom mogucnoscu predviadjanja, kad oni sebi smisle scenarije koje nema sanse razumnom recju razbiti.

U nasem slucaju imao je svaki put dozvolu za sve i da place sve vreme , ali da se ne otima. Ne vredi. kad nastanke kljucni momenat, krece histerija, otimanje, uzasna dreka. Sad su vec veliki, ojacali, nije to tako lako ni skembati, pa zavrsiti munjevito sta treba.

Inace, nikad mu nisam lagala, sto rece AnaK, ali nije imao ni neka traumaticna iskustva. sestrin stariji (vrsnjak nam) se od nedavno ponasa slicno. Rekla bih - faza. Ja sam to imala i s kapima za nos zimus, pa je naucio sam da stavi i smirio se, ali krv ne mere sam da vadi tako da ne znam sta savetovati :lol: :lol: :lol: Najbolje zgrabiti s vrata, odmah uposliti pojacanje, sto pre zavrsiti i pobeci.  :kiss1:

moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/