Main Menu

SLAVSKA TRPEZA

Started by nelly, November 11, 2009, 11:49:08 AM

Previous topic - Next topic

Xe

Nasa je u avgustu, pa je i rucak tome prilagodjen. Supu ili telecu corbu pravi sveki (jednom je pravila kod nas, nismo uspeli posle da rashladimo stan, skuvali nam se gosti)
Ja pravim slavski kolac 9on nam je glavna atrakcija), obicno rusku salatu i lenjingradsku (s prazilukom), salatu od paprika, a od mesa rolovano pilece i prasetinu (bude i kuvanog od supe, ali ga niko ne jede  :lol: ) Znaci, teska klasika.
Od torti reforma ili AnaK torta (cokolada) i neka vocna (poslednji put je bila cizkejk) ili japanski vetar (beze). Sitne kolace ne pravim, stvarno niko ne jede pored onakvih torti, a i nemam vremena.
Kad dodje slava na post, razmisljacu o tome :)
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Kafica

Quote from: Lani on November 11, 2009, 01:12:33 PM
Jackie, i ona tvoja salata sa cveklom je fenomenalna  :girl_in_love:
E jeste! Nju sam pravila još prošle godine za Anin rođendan :balavi: Mogla bih i ove godine za slavu :)

Da pohvalim i ovde Lanine salate od kukuruza i od praziluka :balavi: Od ostalog navedenog, tortu od pohovanih paprika o-b-o-ž-a-v-a-m (nikad je nisam pravila), a tortu od tost hleba sam pravila davno, ispala mi malo suva.
Evo nešto što se ultra lako pravi:

Slana torta od praške šunke i sira

15 listova praške šunke (debljine 2-3mm)
1 kisela pavlaka
1/2kg sremskog (švapskog) sira

Poređa se 3 lista p.š, pa se premaže pomešanim sirom i pavlakom, pa opet šunka, pa opet fil i na kraju šunka. Seče se kao štanglice.
Ana 25.10.2004.
Zakon o održanju energije :girl_smile:

Saska

Quote from: Xe on November 11, 2009, 01:23:38 PM
a od mesa rolovano pilece i prasetinu (bude i kuvanog od supe, ali ga niko ne jede  :lol: )

Ja ne iznosim gostima meso iz supe, al' ga mi domaći utamanimo - obožavam.

Pepi

Kad svekiji prave "slavski" ručak, bude predjelo, supe ili neke čorbe, sarma, roštilj, razne salate, sitni kolači i torta, bosanske pite.
Od toga ja pravim sitne kolače, tortu, salate (budu bar 3), mesim, kuvam čorbu, a komšinica mesi te bosanske pite i napravi sarmu. MM peče roštilj.
Ja ne volim meso iz supe  :-[

Deda

Kako bese ta sa cveklom ?
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

Gost51

e, ova sa cveklom je bas da se iskoristi to meso iz supe, pilece bijelo
moram da nadjem tacan recept

Lani

Znam ja. Belo meso, tegla cvekle, pavlaka i malo začina (ja stavim neki mediteranski začin za salate, ima da se kupi u kesicama).

Bebel

Lani ja pravim onu tvoju salatu sa kukuruzom i prepecenim susamom jako cesto, odlicna je!

JUNECA
oko 700g teletine
200g sunke
4 kuvana jaja
marinirane pecurke
kiseli krastavcici
persun
senf
worchester
pavlaka
majonez

Ja ne volim torte za slave, samo sitne kolace
Lav 05.10.05.

nelly

evo pale su mi ma pamet male projice ali one što se služe uz sarmu mislim da su bez sira.
hvala svima na predlozima :bighug:
...okrenuću lice prema suncu i senke će ostati iza mene ...

Bebel

pa je l mrsna il posna??

meni je ovo standardni meni:
slavski kolac
zito
sarma
prebranac
dva pecenja (npr telece i biftek)
dve pite (meso, sir npr)
5 salata
2 rolata (sunka, spanac npr)
kiflice, proja
slana torta
12 vrsta kolaca (ako je torta onda je obavezno u cetvrtastom plehu da bi se sekla u male kocke kao sitni kolaci)

naravno da se nesto i narucuje (uglavnom kolaci)
slavski kolac pravi nana, zito sami (to je porodicna tradicija)
Lav 05.10.05.

nelly

mrsna je ove godine.
hvala na predlogu,svidja mi se

Bebel

zbunila si me sa tim sirom u projama :flower:
Lav 05.10.05.

nelly

u momentu sam se setila one svadbarske proje što moja baka pravi :girl_in_love:
i služi se uz sarmu

Lani

Quote from: Bebel on November 11, 2009, 04:05:34 PM
Lani ja pravim onu tvoju salatu sa kukuruzom i prepecenim susamom jako cesto, odlicna je!

JUNECA
oko 700g teletine
200g sunke
4 kuvana jaja
marinirane pecurke
kiseli krastavcici
persun
senf
worchester
pavlaka
majonez

:bighug:
Sto godina tražim recept za dobru juneću salatu. Ova tvoja zvuči savršeno  :girl_in_love:

Finalina

divna tema, bas sam danas mislila da li cemo je imati pred Slave i Novu godinu ....

imam nekih recepata, ali nista specijalno ...prilikom Slave uvek ide riba ili meso ( ali  da budu vrhunski), salate i pite one najdomacije, prelivi i sosovi za meso, dobar hleb, dobro vino, punjene suve paprike obavezno, prebranac da se rastocimo, krompir kao prilog i salata u verzijama koje su mljaaac, a zavisno od raspolozenje ubacim nesto novo ( sto do tada i nisam pravila )