Main Menu

Produžena žutica

Started by prevodilica, November 24, 2009, 10:08:08 PM

Previous topic - Next topic

prevodilica

Započeli smo priču na mojoj temi, pa da izdvojim, valjaće još nekom nekad...

Izašli smo iz bolnice (na lični zahtev majke  :-X) sa bilirubinom 236, 3. dan po rođenju.
Pošto sam prošla to sa prvim sinom, a još smo i svi Rh-, nekako sam i očekivala da se javi žutica.
da bi me pedijatar svaki dan ućutkivala pričom, pratimo dete sve je ok
15min pre otpusta, spakovane torbe i na vratima, Dragoš u holu me čeka, kaže majka bilirubin 236 ne idete kući, dete ide na fototerapiju
meni mleko curi iz dojki oni ga tog jutra jednom doneli na podoj
i tako - mi izašli

u ponedeljak smo radili kontrolno - bio je neznatno niži 229
jedina dobra stvar je što nije porastao, što je moglo da se desi (ili može  :nokti2:)

u bolnici i od jedne patronažne dobila sam savet o pojenju deteta vodicom
koji selektivno primenjujem, nakon jednog do dva podoja mu dam po kašičicu dve vode
kontam, toliko mleka manje nije strašno, a primetila sam da se nekad posle te vodice lepše iskaki, te mi ima smisla da to pomaže rešavanju problema sa žuticom

inače, sisa kad god poželi, u proseku najdalje na 2h, tako se sam budi i sisa i zatvorenih očiju često, dok drema, granica posle koje ga ja budim je 3h, bilo noću bilo danju
ima dovoljno i upiškanih pelena i svakodnevno stolice

sunčam ga, imamo sreće da baš ima dnevne svetlosti, bar do 14h nam je soba okupana suncem

dr iz labaratorije, naša poznanica, mi je preporučila da sledeći put vadimo krv tek od nedelje, sa barem 15 dana, da eritrociti imaju vremena da se obnove
i da pošto je granica 210, ovo nije strašno

ovo sve znam da su preporuke za produženu žuticu, i njih primenjujemo, mene samo interesuje, pošto prošli put nisam imala dojenu bebu, kakva su vaša iskustva sa produženom žuticom, koliko dugo je trajala, sa kojim vrednostima bilirubina i šta bi bila granica za zabrinjavanje

disco2000

Mi smo bas imali problem... Nisu mu kontrolisali nivo, sa 13 dana je imao 260 i nesto :crycry: sta je bilo prvih dana, ne mogu ni da mislim... Posle dva i po meseca je spao ispod granice.
Bio je iskljucivo dojen, nisam probala da mu dam adaptirano nekoliko dana, vodu je dobijao po malo... sta znam, sad kad se setim bas mi ga je zao :girl_cray:

Glitter

Aleksi je bilirubin presao granicu nekih 48h po rodjenju, ekspresno su mu beonjace i koza pozuteli, vodili su gana suncanje samo jednu noc, nije bio mlitav i pasivan.
Izasli smo iz bolnice jos uvek sa bilirubinom iznad dozvoljenog (ne mogu da trazim otpusnu listu), ali kao savet smo dobili da ga u roku od dve nedelje odvedemo kod pedijatra, da ga suncamo (sva sreca pa bio suncan oktobar ).
I kod kuce je bio jako zut, ali  nije bio uspavan, cak je prvi komantar patronazne sestre kad ga je videla da lezi potrbuske i dize glavu visoko, da jo se nikako ne uklapa zutica i energija koju ima.
Inace spavao je izmadju podoja po ravno 4 sata, sisao je budan i danju i nocu. Imao je dovoljno mokrih pelena.
Savetovali su nam da mu posle svakog podoja dajemo po kasicicu dve prokuvane vode, sa malo kima, i da to nece smanjiti kolicinu mleka.
Sa dve nedelje smo otisli kod pedijatra, sto zbog saveta iz porodilista, sto zbog epizode kad jedan ceo dan nije hteo da sisa, ona nam je dala uput za Tirsovu gde smo isli kod drke Veselinke Paripovic i taj je bilirubin bio malo ispod granice. Savetovala je nastavak dojenja i za dve nedelje kontrolu.
Na toj kontroli je bilirubin opet malo  pao i sad je vec uzimala u obzir da posavetuje prekid dojenja (tad je rekla da je produzena zutica od majcinog mleka  :crazy: ) i odlozila nam je vakcinaciju zbog preopterecenosti jetre.
Na kontroli nakon dve nedelje bilirubin je pao na 73n mol/l rekla je da nastavimo sve sto smo radili do tada i da odlaze vakcinaciju do daljnjeg.
Dalje smo krv vadili na dve nedelje i konacno je  vakcine primio sa puna 3 meseca kad zvanicno vise nje bio zut i bilirubin je bio ok...

fju...umorih se  :lol:

inace dete Rh- roditelja

janavi

ja samo da :bighug: pojma nemam ništa o tome
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

Elanor

kod milene je bilo strasno (ovde ne govore rezultate, pa ne znam vrednosti), ali ona se maltene nije budila, nisam mogla da je probudim nikako da sisa, nijedan trik nije radio. osim toga, nije imala refleks sisanja, nije umela da povuce, nikad nije bila gladna... ona je u bolnici bila x puta na suncanju (u toj bolnici su dovukli taj aparat kod nas u sobu, pa sam je ja stavljala kad mi kazu i koliko kazu), ali babice, iako je to bilo uputstvo doktora, nisu htele da joj daju ni vodu ni adaptirano  :'(
nas je spasio moj mastitis, temperatura preko 40 i antibiotici, za vreme kojih su mi rekli da prestanem s dojenjem. par dana na adaptiranom, :hello: zutici. dete se preporodilo, ojacalo, naucilo da sisa. nazalost, tokom mastitisa sam gotovo izgubila mleko u jednoj dojci, ali sam ipak, kako-tako, dojila uz dohranu jos pet meseci.

filip je bio zut, ali bilirubin pretpostavljam nikad nije presao ovdasnju granicnu vrednost. rekli su mi da ga suncam, sto je bila nemoguca misija jer sunca nije bilo nigde (u junu mesecu :wall: ). medjutim, on nikad nije bio uspavan, pa nisam ni brinula mnogo.

inace, cula sam od jedne iskusne nemacke babice da se, kada su u bolnici dobili naredjenje da bebama ne daju vodu (iskljucivo dojenje), broj beba s zuticom udvostrucio.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

emge

Marta je drugi dan života imala bilirubin 180, i oni su mi rekli da će nakon 48h imati sigurno preko granice i da je bolje da je preventivno sunčaju to veče, da bi spriječili da poraste.
To veče su je sunčali 2-3 sata i ujutro na kontroli je imala 208, što je po njima bilo super i vrijeme da se ide kući.

Rečeno mi je da samo mora što više da jede i da će sve proći. Bila je žućkasta možda nedelju dana i malo pospana. Zbog mog problema sa mlijekom tada smo bili više od pola na formuli, pa moguće da je i to pomoglo da ne požutimo više :ces: Do sada nisam nalazila nijednu pozitivnu stvar te formule na početku :)

Ja mislim da vama ide super, čim bilirubin pada. Sjećam se da je neko dobio savjet da svoje mlijeko prokuva i da bebi, da bi žutica prije otišla.

Bilirubin odlazi putem mokraće i stolice, i to je jedini razlog zbog čega je ta voda možda dobra - jer će možda malo vodice iako više nije gladan.

disco2000

emge, koje porodiliste?

Jao, nama ni vakcinaciju nisu odlozili :'( jadno moje dete, gde li mi je pamet bila?!
Jbg, nisam pedijatar :wall:

emge

Ovo koje najviše pljuju, NF :)

disco2000

Kad se samo setim... drzi ga pedijatar, gleda njega, gleda mene, a on mrke boje, razliva mu se zutilo po beonjacama :blink: "Necemo da ga bockamo, bled je na Vas pa se vise vidi"
Hormoni su mi pojeli mozak, definitivno, skroz mi je pala kriticnost, a skocila sugestibilnost :wall:

emge

Marta nije imala po beonjačama, samo je malko bila žućkasta po koži.

Glitter

Quote from: emge on November 25, 2009, 09:51:01 AM
Ovo koje najviše pljuju, NF :)

ja ga ne pljujem ali se vise  ne bih  poradjala tamo :)

emge

Odosmo u OFF, ali nisam mislila nikog da prozivam :)
Meni je porođaj u NF bio super, nije mi bilo super posle na odeljenju, osoblje im je bilo užasno neljubazno :)

Glitter

Quote from: emge on November 25, 2009, 09:56:09 AM
Marta nije imala po beonjačama, samo je malko bila žućkasta po koži.
obrati paznju  :D
slikano sa 6 nedelja

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

disco2000

Kod Lazara je izgledalo kao da se razliva nekoliko kapi te boje...

Glitter

ovo je bilo kad je bilirubin poceo da pada pa je drka odustala od zabrane dojenja inace je bio toliko zuto , koza braonkasta, oci zute, uzas