Main Menu

Srbija - prezentacija

Started by Elanor, January 11, 2010, 11:01:39 PM

Previous topic - Next topic

Elanor

pomagajte, drage moje  :bighug:

situacija je sledeca: milena u vrticu treba da predstavi srbiju. predstavljanje treba da traje 5-10 minuta. otezavajuca okolnost je da je predstavljanje na jeziku u kom nije najsigurnija, a ona je dete kome tesko idu pesmice i slicne stvari. naravno, ne zna da cita. znaci, treba da bude najjednostavnije moguce.

sve ideje su dobrodosle. nije frka, jos uvek ne znamo datum, ali s pripremama treba poceti sto pre.

na papiru od vaspitacice je navedeno par primera:
- mapa (da pokaze gde je zemlja)
- cd sa himnom
- narodne nosnje
- glavni grad, jezik, obicaji
- kuhinja :D

i pise da su sve originalne ideje dobrodosle :)

na drugom listu pise da je uciteljica spremna da fotokopira crteze, mape, igrice (?)... da bi ih mogli distribuirati drugoj deci.

hvala unapred :flower:
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

AnaK

Lilit je pomagala Luciji. Ja se sećam samo Barbike u narodnoj nošnji  :-[ Za kuhinju - neka gibanica :) Razmišljam još... :kiss1:
Janko 23.7.2002.

Xe

Da imate cvarke, sve bi lako bilo :D
Himnu skinite s neta (nemojte da se zeznete kao ja, pa da ucesnici EP u jedrilicarstvu slusaju staru himnu, sa sve kraljem u strofama :lol: )
I kartu mozete s neta, moze i neke ikone i freske da okaci (Trojerucica, Mileseva- Beli andjeo, Hram sv. Save)
Za narodnu nosnju je malo teze, ali ako neko moze opanke da ti posalje odavde, bilo bi idealno :) ili makar sliku nosnje (ima na sajtu Narodnog muzeja, koliko se secam).
Ne mora da peva himnu, neka kaze nekoliko recenica na srpskom, pa da prevede na Fr.
Recimo: drug, mama, ljubav, skola, oblak, sunce...
Moze i napisano na karton i cirilicom i latinicom, da se vidi da ima dva pisma.
Umesto himne, koja je svima dosadna :lol: moze, recimo "Beograde" koje pevaju Kolibri, a ona da pokazuje slike Beograda :)
I tako, seticu se jos neceg...
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Elanor

Quote from: AnaK on January 11, 2010, 11:19:36 PM
Lilit je pomagala Luciji. Ja se sećam samo Barbike u narodnoj nošnji  :-[ Za kuhinju - neka gibanica :) Razmišljam još... :kiss1:
ja se secam jurenja smrznutih pita :D i da su druge dve devojcice odnele plazmu (ideja!).

lilit, ako svratis, molim instrukcije oko barbike :flower:

xe, ovo za reci i pisma je super :)
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

maxic

Ja treba u Anjinoj skoli da idem i kazem par recenica o CG, da pokazem na mapi, i naucim ih par rijeci na nasem jeziku.
Smislila sam da odnesem i bukvar,pa da im  pokazem cirilicno pismo.

Ima li papirnih lutki na koje mozes da napravis papirne nosnje? Ideja, nemam pojama kako bi to realizovala.
Plazma i eurokrem :clap:
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

maripoza

Lucijina barbika je, mislim, kupljena u Beogradu. A ti se vec vratila u Brisel? :(
Kad treba da bude to predstavljanje? Da javim ako mi nesto padne na pamet.
A i tebi ako padne na pamet nesto oko cega bismo mi odavde mogli pomoci (a da tebi tamo nije dostupno), javljaj. :)
Old enough to know better, but too young to care.

Lani

Kad već pomenuste Kolibrije, može i neku popularnu dečiju pesmicu, nekog D. Lakovića ili B. Kockicu da im pusti nešto što voli inače da sluša.
Za hranu ti je možda najlakša proja pa napraviš u onim malim mafin kalupima, možda će to deci biti interesantnije nego gibanica.

Sorciere

Ja nisam sigurna koliko mogu da ti pomognem ali kako je kod vas i kod nas dosta toga slicno, evo nekih nasih iskustava - ideja:

- u Nininom obdanistu imaju dan kada kuvaju roditelji jela iz njihovog kraja (ja sam nemajka i nisam se odazvala akciji) ali nasa "komsika" sa Kosova je pobrala sve komplimente i dece i vaspitaca, obicnom pitom savijacom. Svi su samo o tome pricali! Mogu da dodju u obzir i projice u kalupima za mafine. Plazma je ok. Ovde su u novinama grdno napljuvali nas Eurokrem (kao nesto najgadnije sto mozete da date detetu da omrzi slatko za ceo zivot  :ljut:), tako da za to  ne znam sta da ti kazem...

-ne bih ih mnogo opterecivala ikonama i manastirima. Mozda vise slika parkova, prirode, malo jezera, malo Kopaonik (i ja bih birala da bude i ljudi na fotkama, posebno dece - bice im interesantnije i prijemcivije)...

-od muzike moze da se krene sa himnom (sto da ne, postoji i u obradi nekog decijeg hora i bas lepo zvuci). U nastavku moze Manda, Leontina, Carolija...

Toliko za sada, ako mi padne jos  nesto na pamet, pisem.
Nina 23.04.2006.

Deda

Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

Saska

Sorciere

Dedo, ne sekiraj se! Lupaju gluposti!
Cak su uspeli da optuze Negro bombone da sire rasizam! Mislim stvarno!  :lol:
Nina 23.04.2006.

AnaK

Dakle, Švica se bavi našom konditorskom industrijom. Uplašili se konkurencije, izgleda  :rofl:
Janko 23.7.2002.

Finalina

Elanor

ja ne volim eurokrem :D, iako ga moja deca obozavaju.

divne ste, da znate :bighug:
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.