Main Menu

Steinerove skole

Started by Despina, May 01, 2009, 09:40:12 PM

Previous topic - Next topic

Despina

Steiner osnovna i srednja skola postoje u gradu u kojem zivimo, sad sam proucavala sajt i svidja mi se pristup i njegovanje stvaralackog duha kod djeteta.Imate li iskustva sa Waldorfskom skolom i uopste sta mislite o ovakvoj primjeni pedagogije?
A, L, S

maxic

Rasptiacu se u nedelju, znam da drugaricina cerka ide u privatnu katolicku skolu, koja radi po Waldorfskom programu, ako se vidimo javljam iskustva.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Masha

Tih skola u Srbiji nema. Kakav je koncept?

Despina

Steinerpedagogija naglašava odnos između mišljenja, osjećanja i želje kao važnih pitanja koja se odnose na pedagoški nauk u različitim fazama starosti. Pedagogija u prvoj fazi života je usmjeren na volju. Osnovna ideja je da se dijete će se sastati i upoznati s pojavama kroz vlastitu aktivnost. Na sekundarnom nivou škole, fokus je na razmišljanje.Steiner obrazovanje omogućava razvoj razmišljanja graditi na ranijim iskustvima. To stvara cjelinu i kontekst u formiranju licnosti.
Predavanja u prvom razredu se izvode u skoli i u skoli u prirodi.Prvacici se tako pripremaju za ucenje citanja i pisanja kroz price, pjesme, ritam, stih.Prakticiraju rad u glini, crtanje, bojenje, ucenje skijanja.Engleski i njemacki zastupljeni su od prvog razreda.Jednom nedeljno ucenici imaju eurythmy http://www.eurytmi.no/
A, L, S

Despina

Ovako izgleda skola u prirodi koja se odrzava 3 puta nedeljno za prvi razred osnovne skole.
http://www.steinerskolenitrondheim.no/?aid=9072619
Ovo je jedan dan u prvom razredu srednje
En dag på videregående, Rudolf Steinerskolen i Bergen
A, L, S

Despina

Maxic, sta kaze prijateljica?
A, L, S

maxic

Nismo se vidjele, za dvije nedelje tek, cerka joj je bila bolesna. Generalno ona je zadovoljna skolom i tom metodom, to znam, jer sam po tome i zapamtila.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Despina

Sada vec ozbiljno razmisljam o upisivanju Anje u ovu skolu, cekam jos jedan info i ako je to to, pisem molbu :clap:
A, L, S

maxic

Imas li mogucnost da odes da vidis? Mozete li da obidjete ucionice dok traje nastave. Mi smo tako radili za Anjinu skolu, ne mozes puno da utvrdis, ali vidis atmosferu, vidis sta rade, sta im je od pribora na stolu, uciteljica koja nas je vodila, stane pa ih nesto pita, pa vidis kako reaguju. Ako ima, obavezno to uradite, po mogucnosti zajedno sa Anjom.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Elanor

despina, zasto mislis da je anji potrebna drugacija skola?

ja se ne bih usudila, najvise zbog dva nova strana jezika od prvog razreda.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Despina

Zato sto mi se cini i poprilicno sam sigurna da je bolja nego opstinska.U startu manje su grupe, u obicnoj je 30 ucenika u neobicnoj bice ih 19.Tri ili cetri dana u nedelji provode u skoli u prirodi, to mi se bas svidja :girl_in_love:znaci jedan ili dva dana u ucionici.Ovo uvodjenje jezika ide kroz pjesmice, rime kroz igru napolju i jako puno rade na dramatizaciji prica, znaci nasla sam onu glumu koja je Anji potrebna zbog prepreke stidljivosti.U stvari cjeli prvi razred se pripremaju za neko malo konkretnije ucenje u drugom razredu, znaci uglavnom se igraju.Znaci imamo jos jednu ekstra godinu da postanemo malo zreliji.Cjelu osnovnu ih prati jedan ucitelj, za razliku od obicne skole gdje se stalno smjenjuju.Svidja mi se pristup da oni prate djete a ne da djete upada u odredjeni zadati okvir.Svidja mi se sto ce stalno biti okruzeni materijalima iz kojih moze svasta nastati,kasnije rucni rad, drvodeljstvo, rad sa metalom.
Ne znam, razmisljam kad vec imas mogucnost izbora koja i ne zahtjeva posebno finansiranje, zasto ne probati malo drugaciji pedagoski pristup? :)
A, L, S

Elanor

ovako zvuci odlicno. drzim fige da dobijete mesto.
zna li ona nekog ko ce ici u tu skolu?
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Despina

Ne zna nikog, mada ne bi znala i da krece u opstinsku skolu.Znaci svjez pocetak :)
Podnjela sam juce molbu, tako da sada cekamo pismenu potvrdu da je primljena :clap:
A, L, S

Despina

Primljeni smo :clap: :clap:
Imamo roditeljski i upoznavanje sa uciteljima 26.maja.
A, L, S

Elanor

cestitam :clap:
nadam se da ce se anji dopasti buduca skola.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.