Seksualna ili emocionalna prevara, šta je gore?

Started by senka, February 09, 2010, 07:09:01 PM

Previous topic - Next topic

senka

Ako su prevareni, i muškarcima i ženama će to teško pasti. Međutim, nekome je emocionalna preljuba najveći greh, dok je drugima gora seksualna preljuba. Zašto je tako?
Smatralo se da muškarac seksualnu prevaru smatra najvećim grehom zato jer nikada ne može biti potpuno siguran da je dete njegovo. A s druge strane, ženama je emocionalna prevara veći greh jer su zabrinute da neće imati muškarca kraj sebe kako bi učestvovao u odgoju dece.

Jedno istraživanje je pokazalo da se muškarci više osećaju krivim nakon seksa s drugom ženom, dok se žene više osećaju krivim ako se zaljube u nekog drugog muškarca.

Ipak, psiholog Kenneth Levy tvrdi da je u njegovom istraživanju mali broj muškaraca ipak naveo emocionalnu prevaru kao najveći greh, što ga je dovelo do zaključka: sve zavisi od toga kakav su tip muškarac ili žena i u kakvoj su vezi.

Postoje osobe koje su hipernezavisne i cene samo svoju nezavisnost i one koje cene vezu i osećaju se ugodno zbog obostrane zavisnosti.

Nakon svih ovih podataka i saznanja, Levy smatra da osobe koje su sklone "opuštenijoj" povezanosti s partnerom ili partnerkom više muči seksualna prevara, a osobe koje su sklone "sigurnoj" povezanosti više muči emocionalna prevara.

Kako bi testirao ovu svoju spoznaju, Levi je s kolegama napravio istraživanje u kom je učestvovalo 400 ljudi.

I, naravno, pokazalo se da je bio u pravu.

izvor

potpuno ženski reagujem po ovom pitanju  :girl_smile:

ovaj deo mi je malo nebulozan
Smatralo se da muškarac seksualnu prevaru smatra najvećim grehom zato jer nikada ne može biti potpuno siguran da je dete njegovo. A s druge strane, ženama je emocionalna prevara veći greh jer su zabrinute da neće imati muškarca kraj sebe kako bi učestvovao u odgoju dece.

A vi, jel pravite razliku?
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

maripoza

Meni je sam pojam emocionalne prevare glupst. Tj. te dve reci mi ne idu zajedno jer emocije ne mozes da biras, one postoje ili ne. S druge strane, kad se radi o seksu, tu mozes da izaberes da li ces ga ostvariti (iako zelja za njim postoji) ili ne. Mogu da razumem da se neko oseca prevarenim ako njegov partner ne izabere suzdrzavanje od fizickog kontakta sa drugom osobom, iako taj kontakt zeli. (Mada intimno smatram da to suzdrzavanje nije uvek najbolje resenje.) Ali osecati se prevarenim zato sto partner gaji emocije prema nekom drugom za mene je pitanje sujete i/ili pitanje neke tuge i nezadovoljstva sto se desava nesto sto nam se ne dopada, a na sta ne mozemo da uticemo. Rec "greh" mi u tom kontekstu apsolutno veze nema sa zivotom, jer ni osoba koja emocije poseduje na njih ne moze da utice. Moze samo da se potrudi da te emocije sprovede u ona dela koja nece povrediti njegovog partnera, ili ce ga povrediti sto je manje moguce.
Old enough to know better, but too young to care.

NikkiL

Quote from: senka on February 09, 2010, 07:09:01 PM

Ovo je evoluciono-psiholoski pristup, inace vrlo popularan ovde u poslednjih 10 godina, to je skroz novi pravac psihologije (meni, logicno, prilicno blizak i interesantan  ;) ) koji se trudi da ponasanje ljudi objasni kroz prizmu evolucije i prednosti koje im je takvo ponasanje kroz sve te silne godine donosilo (pa je bilo pozitivno selektovano).

Sto se teme tice...ne znam stvarno...ja nesto preterano nisam ljubomorna, pretpostavljam da bih se po opisanom  zenskom principu vise potresla povodom emotivne nego povodom sex prevare...  :innocent:
CyberPsihologija Blog
Dekoracija torti i kolaca

Angela 27.10. 2002
Konstantin 03.01. 2006

maripoza

Quote from: senka on February 09, 2010, 07:09:01 PM

Da, ovo je bilo nekad sad se pripoveda. :D
Mada, istina je da ima jos mnogo ljudi koji ovako razmisljaju.
Ili su uloge zamenjene  :lol: jer
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

Old enough to know better, but too young to care.

AnaK

Prevara bi mi teško pala. Tačka :)

A mislim da bih za sexualnu lakše mogla da nađem, i prihvatim, neke olakšavajuće okolnosti.
Janko 23.7.2002.

lilit_depp

Quote from: maripoza on February 09, 2010, 07:41:07 PM
Meni je sam pojam emocionalne prevare glupst. Tj. te dve reci mi ne idu zajedno jer emocije ne mozes da biras, one postoje ili ne.

Heh, ali do tih emocija ne dodje tako sto vidis nekoga u autobusu pa se one probude vec to, verovatno (:lol:), podrazumeva provodjenje kvalitetnog vremena (prilicnu razmenu razlicitih drustvenih/socijalnih/filozofskih/umetnickih/whatever oblika RL/virtuelne komunikacije s nekim ko nije nas trenutni partner.
Pitanje je koliko bi svima nama prijalo da nas partner, o svim stvarima koje i nas zanimaju, lepse prica (i vise uziva) s nekim drugim.  :turpija:
L, L, K

senka

meni su konstatacije da je seksualna ili emocionalna prevara greh zato štone znam da li je dete moje ili ne znam s kim/kako ću ga gajiti decu bezveze.
Valjda ima i nešto pre toga zbog čega bi mi bilo žao da se to desi, kao npr odnos/vezu/život koji smo imali kao par.

Definitivno daleko lakše bih podnela seksualnu od emocionalne prevare, bar tako mislim  :D
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

AnaK

O, ne, Lilit, otvorila si Pandorinu kutiju  :nokti2: :nesvest:

Edit. Setila sam se. OVDE
Janko 23.7.2002.

:ph34r:

Quote from: maripoza on February 09, 2010, 07:41:07 PM
Meni je sam pojam emocionalne prevare glupst. Tj. te dve reci mi ne idu zajedno jer emocije ne mozes da biras, one postoje ili ne. S druge strane, kad se radi o seksu, tu mozes da izaberes da li ces ga ostvariti (iako zelja za njim postoji) ili ne. Mogu da razumem da se neko oseca prevarenim ako njegov partner ne izabere suzdrzavanje od fizickog kontakta sa drugom osobom, iako taj kontakt zeli. (Mada intimno smatram da to suzdrzavanje nije uvek najbolje resenje.) Ali osecati se prevarenim zato sto partner gaji emocije prema nekom drugom za mene je pitanje sujete i/ili pitanje neke tuge i nezadovoljstva sto se desava nesto sto nam se ne dopada, a na sta ne mozemo da uticemo. Rec "greh" mi u tom kontekstu apsolutno veze nema sa zivotom, jer ni osoba koja emocije poseduje na njih ne moze da utice. Moze samo da se potrudi da te emocije sprovede u ona dela koja nece povrediti njegovog partnera, ili ce ga povrediti sto je manje moguce.

hm...zar nije vise pitanje sujete briga oko cisto seksualne prevare ..

veki

sexsualna, emocionalna, ja ne pravim razliku, prevara je prevara i svaku bih dozivela veoma emotivno, najverovatnije potpunim povlacenjem. Da li bih oprostila ne znam ne kazem ni da bih ni da ne bih, ali iako bih to uradila, to vise nikada ne bih spomenula. Pogodilo bi me svejedno koja i kakva prevara bila.

Deda

Ma ne valja ni jedno...
Nego Senka, stizu li one poruke jos  :crazy: :crazy:
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

Unabebili

Zivi smo ljudi , desva se i jedno i drugo, i kod oba pola.

Najteze bi mi pala prevara u ljudskom smislu.

Dodji, kazi...pa da vidimo gde smo. :zlocka:
Vazi i obrnuto.

S godinama, dosta sam olabavila po svim pitanjima. :rofl:
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

senka

Quote from: Deda on February 09, 2010, 08:28:34 PM
Ma ne valja ni jedno...
Nego Senka, stizu li one poruke jos  :crazy: :crazy:

ne znam, ne prijavljuje  :D

u koju li to kategoriju spada  :think:
:lol: :lol:
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

Unabebili

Quote from: senka on February 09, 2010, 08:35:52 PM
ne znam, ne prijavljuje  :D

u koju li to kategoriju spada  :think:
:lol: :lol:

u kategoriju "pokojnik proganja"  :rofl:
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

janavi

moje mišljenje najsličnije sa lilit

mada ne znam jel smem ja uopšte da se javljam, bila sam sa obe strane ;)
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it