Seksualna ili emocionalna prevara, šta je gore?

Started by senka, February 09, 2010, 07:09:01 PM

Previous topic - Next topic

martina

sto se povjerenja tice...

za mene to nije stvar povjerenja jedno u drugo... ja njemu naprosto vjerujem zato sto mi je milion puta do sada pokazao da mogu da se oslonim na njega u zivotu... u milion drugih stvari koje su meni vazne. on je tu, pomogne mi kad treba, pomognem ja njemu... to je ono sto meni treba. jednostavno, oboje smo oduvijek ostavljali mjesta za mogucnost da se seks s nekim drugim desi...  neke stvari su se i desile daaavno, prije 20 godina, oboma. to su jednostavno bile stvari koje je svako od nas rascistio sam sa sobom, neki nasi privatni issues, i nevezani za ono sto zajedno imamo. tada smo o tome pricali i shvatili da ni meni ni njemu to nije nesto sto utice na nasu vezu, jednostavno neki repovi koji su ostali da se rijese i bolje da su se rijesili. i ja shvatam da to moze da se desi opet, ali nekako mi se cini da sto vrijeme vise odmice sve manje imamo sami sebe... sto je i logicno jer smo svojta :)... toliko su nam zivoti sad isprepleteni da se meni cini da jedini nacin da on ima neku dugu paralelnu vezu je da ja namjerno zatvorim oci i pravim se d ane vidim. i obratno.

i nekad svaki covjek za sebe treba neke stvari da prozivi sam... i skonta... iskreno, mislim da bi bilo jos gore da ima neku kratku vezicu koja mu skoro nista ne znaci i time optereti cijelu familiju... ali bih voljela da moze da mi kaze kad prodje. a ako ne prodje onda je to druga tema... onda jeste nesto o cemu treba da pricamo, rjesavamo...

svaka veza ima neku svoju dinamiku. nas oboje jednostavno prihvatamo da u zivotu niko nista ne moze da ti garantuje, i pored najbolje volje. meni je vazno da se postujemo i da smo iskreni, ali nekad iskrenost nije najvaznija

tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

Xe

Ja mogu samo da idem i da potpisujem Unu...  :girl_haha:  valjda zbog krstenice i zivotnog iskustva  ;D
Mislim da, sto sam starija, sve manje stvari moze da me pomeri, a puno pomaze i to sto sam u jednom trenutku prihvatila sebe onakvu kakva jesam i uzivala u tome sto sam single, i sto mi je to iskustvo dalo sposobnost da se ponovo zamislim u takvoj situaciji - i budem OK, ali i da cenim to sto je neko svojevoljno odlucio da svoj vek podeli sa mnom.
Inace, najveca zivotna lekcija bila mi je da prestanem da gledam sta je neko drugi uradio da do problema dodje i prihvatim odgovornost za svoje parce kolaca. Zvuci jednostavno, kao iz casopisa, ali je tesko to uciniti.
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

cici

Quote from: Lani on March 05, 2012, 04:39:24 PM
Mislim da misli na nagon za menjanjem partnera ne na seksualni nagon. :think:

A ok onda, recimo ja tu potrebu ni taj nagon za promenom uopste nemam.

NikkiL

Quote from: senka on March 05, 2012, 12:31:06 PM
nije društvo devalviralo
od kad je sveta i veka je tako, samo nametnute moralne norme pokušavaju da obuzdaju prirodu, uglavnom bezuspešno

Quote from: senka on March 05, 2012, 01:03:39 PM
naravno da jesmo, ali su prironi nagoni ostali isti, samo smo ih sputali snagom volje i moralnim načelima
time natovarili sebi frustracije i razne bolesti, ali "lepše zvuči" i prihvatljivije je

ali nam je ta evolucija donela i želju da posedujemo druge i emocionalno ucenjujemo

potpis i potpis. sta je na kraju prihvatljivo, moralno ili dobro ono je sto nam namece mainstream kultura i drustvene vrednosti. nekada je bilo sramota roditi vanbracno dete. Sada se srecom stvari menjaju... isto kao i za homoseksualce..  ja nekako vidim ljudsku drustvenu evoluciju u tom pravcu da ce partnerstva biti fleksibilnija i manje optereceno moralnim normama - sto ne mora da znaci da odnosi izmedju ljudi nece biti jaki kao i do sada, mozda i jaci... jer jedno je znati da je neko sa tobom zato sto nema drugog izbora, zato sto ce ukoliko pokusa da napravi drugi izbor pa snosi velike posledice...a sasvim drugo znati da uz potpunu slobodu izbora birate da ostanete u zajednici...

Quote from: martina on March 05, 2012, 03:15:01 PM
inace, da se vratim na temu porodica: kad kazem porodica, ne mislim na porodicnu jedinicu samu protiv svijeta. mislim da na to da ja o svom muzu odavno mislim kao o rodbini...
i mama te povrijedi, pa ti je i dalje mama i volis je...

e sad, muza mogu teoretski da promijenim, isto kao i on mene, ali on je i dalje porodica, otac moje djece... za mene brak traje i poslije seksa

i mislim da smo, i pored toga sto smo u braku, porodici, ipak i dalje ljudi svako za sebe. neke stvari se dese samo jednom covjeku, i treba to imati u vidu. nekad su ljudi u stanju da sagledaju posljedice, ali nekad ih ophrve nesto... ljudi smo, od krvi i mesa, i ja to prihvatam kao - sposobni da povrijedimo blizne i bez zlih namjera.

Jooj ovako isto i ja mislim...  :)
CyberPsihologija Blog
Dekoracija torti i kolaca

Angela 27.10. 2002
Konstantin 03.01. 2006

dmi

Quote from: Lani on March 05, 2012, 12:34:43 PM
Trebalo bi valjda da smo evoluirale u odnosu na pećinske žene koje su spavale sa onim koji tog dana ulovi najveću životinju. :lol: :crazy:

edit: ovo je bilo nadovezivanje na priču o monogamiji, ne odgovor na vranin post.

da, jesmo evoluirale, samo sto sad "najveca zivotinja" ima drugu konotaciju na zalost (debeo budjelar, dobra kola, stan, dobar posao itd...)
porazavajuce na zalost...

Quote from: cici on March 05, 2012, 05:32:41 PM
A ok onda, recimo ja tu potrebu ni taj nagon za promenom uopste nemam.

ma to ne moze tako da se gleda,jer je mora nesto da prethodi. (osim ako nije u pitanju klasican one night stand udjes u bar bukvalno pokupis prvog tipa/ribu i vodis kuci)

da mi je ovo pitanje postavljeno pre 10+ godina odgoovr bi bio da oprostila bih prevaru, kao sto jesam i nisam mu zapamtila po zlu.

sad mogu vise nego kategoricki da kazem da ne bih. i posto se ovde uglavnom prica malo malo pa svrti oko dece, meni apsolutno nije prioritet ostajanje u braku zarad dece. niti bih tako nesto uradila.
ako bih vec dosla u situaciju da prevarim, kod mene to ne bi imalo veze sa seksom ves sa svim ostalim.

iznevereno poverenje mi je sto puta gore od fizicke prevare.
Tesa Principessa 12.06.2005.
"...you're never fully dressed without a smile..."

"Act the way you'd like to be and soon you'll be the way you act."  — Leonard Cohen

martina

Quote from: NikkiL on March 05, 2012, 06:50:13 PM

ja nekako vidim ljudsku drustvenu evoluciju u tom pravcu da ce partnerstva biti fleksibilnija i manje optereceno moralnim normama - sto ne mora da znaci da odnosi izmedju ljudi nece biti jaki kao i do sada, mozda i jaci... jer jedno je znati da je neko sa tobom zato sto nema drugog izbora, zato sto ce ukoliko pokusa da napravi drugi izbor pa snosi velike posledice...a sasvim drugo znati da uz potpunu slobodu izbora birate da ostanete u zajednici...

tako nekako i ja mislim

ali isto mislim da je dinamika svake veze drugacija
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic:
Nije, jebiga, problem kad neobrazovana budala ima nerealnu ambiciju, već kad ima realnu mogućnost

janavi

Quote from: NikkiL on March 05, 2012, 02:35:30 AM
Ja mogu da te potpisem potpuno ovde.  One night stand meni nije vredno ni pomena ni diskusije a kamoli rasturanja porodice (bar dok se koristi zastita i ne navuce neka bolestina ), nije mi uopste strasna stvar niti spada u kategoriju posebno bitnih. Desava se, ljudi smo, so what? Nije moja povredjena sujeta jaca od veza koje smo godinama izgradili i nekog prijateljstva koje je meni u osnovi braka.

Nesto duze paralelno moze da ukazuje da postoji problem u braku. I to opet moze da ima korena u oba partnera i odnosima, nekada nerasciscenim (pa se partner okrene nekom drugom), nekada je zaista u pitanju nekompatibilnost pa je i bolje da se ljudi onda razidju nego pate godinama zajedno.... opet verujem ako postoji istinska ljubav i zelja da se stvari poprave - da je to itekako moguce. Ako ne postoji - pa sta onda trazimo zajedno?  :innocent:  A nekada se prevare desavaju bas tako - iz dosade, gluposti, krize srednjih godina,potrebe za dokazivanjem... sve su to ljudske osobine i mane i ako volimo osobu sa kojom smo onda to moramo pokusati da razumemo.
Btw, ovo sto pisem vredi za obe strane - i zene i muskarce.  ;)
dovde stigoh sa čitanjem, i ovo mogu u slovce da potpišem
naročito ovo boldovano
Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

dmi

Quote from: janavi on March 05, 2012, 07:27:31 PM
dovde stigoh sa čitanjem, i ovo mogu u slovce da potpišem
naročito ovo boldovano

i onda tu vise nema pomoci :innocent:
Tesa Principessa 12.06.2005.
"...you're never fully dressed without a smile..."

"Act the way you'd like to be and soon you'll be the way you act."  — Leonard Cohen

Unabebili

nekolicina nas su bile "zrtve" tog boldovanog  :innocent:

i da...mozda ce zvucati glupo, nekima od mojih patnera/muzeva/veza bih persla preko "incidenta",
dok nekima ne bih

odnosno, neki su necim drugim zavredeli oprost, a neki nisu

valjda me neko s'vatio sta sam htela kasti  :girl_haha:
Don't follow me, I'm not leading. Don't lead me, I'm not following.

Bracno stanje nije kontraindikacija za svalerisanje. Pa, kad logično razmisliš, ne samo da nije kontraindikacija, već je neophodan uslov . by Vojka&AnaK

http://bebili.blog.rs/

janavi

Always be yourself... because the people that matter, don't mind, and the people that mind, don't matter.

I have a blog and I'm not afraid to use it

monochrome

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.
:rofl: :dog:

Elanor

znas kako, da meni muz ima paralelnu vezu, itekako bih znala. ali to ne zato sto sam ja nesto intuitivna, pametna ili poznajem muza kao zlu paru, vec zato sto nam je organizacija i odnos takav: kuca, posao i taksiranje dece, obaveze a, b i c i apsolutna upucenost jedno na drugo. vidim, tako je i kod martine. tu prosto nema gde da udene paralelnu vezu (one-night stand da), a da drasticno ne poremeti svakodnevicu.
u porodicama koje su drugacije organizovane, a 'krivac' je dobar glumac, sasvim sam sigurna da se paralelna veza moze sakriti, narocito ako partner nije sumnjicav.
Milena  21.06.2004.
Filip     08.06.2007.

Deda

Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

AnaK

Ja stvarno ne bih tvdila ni da bih primetila, ni da ne bih. Mm ima slobodnog vremena puno, neobične hobije u neobična vremena, radi od kuće, ja po 10h odsutna. Vremenski, stvarno bi mogao da udene i paralelnu porodicu, ( :pljucka:).
S druge strane, ja često radim 2 posla, radni dan mi neretko traje i po 12-15h, uz sve servisne obaveze, već dugo nemam ni vremena ni energije da razmišljam ni o čemu što nije od životne važnosti, i to odmah, i eventualno nekim sitnim zadovoljstvima, kratkotrajnim.
Uz to, iako smo jako dugo zajedno, ne smatram da ga poznajem u dušu, odnos nam često oscilira, u zavisnosti od obaveza, energija, raspoloženja.
Hoću reći, ako bih baš morala da se izjašnjavam, ne verujem da bih primetila  :innocent:
Janko 23.7.2002.

martina

Quote from: Elanor on March 05, 2012, 09:40:31 PM
znas kako, da meni muz ima paralelnu vezu, itekako bih znala. ali to ne zato sto sam ja nesto intuitivna, pametna ili poznajem muza kao zlu paru, vec zato sto nam je organizacija i odnos takav: kuca, posao i taksiranje dece, obaveze a, b i c i apsolutna upucenost jedno na drugo. vidim, tako je i kod martine. tu prosto nema gde da udene paralelnu vezu (one-night stand da), a da drasticno ne poremeti svakodnevicu.
u porodicama koje su drugacije organizovane, a 'krivac' je dobar glumac, sasvim sam sigurna da se paralelna veza moze sakriti, narocito ako partner nije sumnjicav.

jednom ovdje, pricamo mi kako se kod nas sve peglalo, cistilo, glancalo... znas vec pricu
i sad neko onako: boze, kad su imali vremena za sve to?
a nemo drugi: a neki su postizavali i ljubavnike da imaju  :lol:

ja stvarno ne znam kad bih se s tim ljubavnikom vidjala... nemam kad kod doktora da odem. al sve se moze kad se hoce, jel  :wall:

moja strina imala ljubavnika. zena imala skoro 60 godina i brat-bratu 150 kg. moja sestra je stalno ponavljala: ja to, ljudi ne vjerujem, kako bi ona mogla nekome da bude ljubavnica sva onakva  :ces: :lol:
tiana 97
martin 99
luka 99
Dezulovic: