Main Menu

Tips & tricks-fondan

Started by cici, February 09, 2010, 09:11:57 PM

Previous topic - Next topic

Lani

maxic

Dakle kupila sam ovaj pleh, onaj pozajmljeni mi je veci nego sto mi je potrebno.
http://www.amazon.com/Wilton-Sports-Ball-Pan-Set/dp/B0000VZ3YM
Moje pitanje je kako bi ste filovali ovu tortu, svaku poluloptu posebno pa onda sredinu, ili jednu polloptu, pa fil u sredini pa drugu odozgo, pa mazanje gornje. Mozda je glupo pitanje, ali bilo kakav tip, da bi mi bila sto manje coskasta, gledala sam tutorijale oba su moguca, oba djeluju lako kad ih neko drugi radi :lol: Dakle tko je radio, kako je radio?
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Zumbulica

Ja bih filovala polulopte, vratila u kalupe da se stegnu i formiraju (slobodno maalo pritisni), a u sredini, kad se spajaju, ne pravise fila .....
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Zumbulica

Zaboravih da naprisem kako sam ja radila, seckala sam kore (one tanke, nase) i sa filom redjala i uklapala u poluloptama  :crazy: :crycry:

stacka

Ja to samo od plazme pravim ;D
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

maxic

Quote from: Zumbulica on July 30, 2011, 09:34:52 AM
Ja bih filovala polulopte, vratila u kalupe da se stegnu i formiraju (slobodno maalo pritisni), a u sredini, kad se spajaju, ne pravise fila .....

Kako da ih izvadim filovane iz kalupa a da ne zeznem stvar?  Radicu butter creamom.  Ja sam mislila da namazem samo okolo,  i u sredinu, da ne sjeckam kore. Vidim da tako rade.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Zumbulica

Quote from: maxic on July 30, 2011, 04:07:54 PM
Kako da ih izvadim filovane iz kalupa a da ne zeznem stvar?  Radicu butter creamom.  Ja sam mislila da namazem samo okolo,  i u sredinu, da ne sjeckam kore. Vidim da tako rade.
Onda je bolje ovako, da ne komplikujes, bice super svakako  :)
Kalup oblozis folijom i posle samo izvrnes .....

modju

Imam par pitanja, verovatno ste vec pisale ali ne stizem da iscitam.

Koliko dugo moze da stoji home made figurica od fondana pre nego sto je metnem na tortu i koliko ranije mogu da stavim fondan na tortu. Do sada sam fgurice kupovala, sada sam se odvazila da ih sama napravim. Fondan sam stavljala dan ranije, ali sada bih ukoliko j emoguce 2-3 dana ranije jer mi pomoc (mama) nece biti tu, pa se bojim da sa dva nemirka necu imati vremena da se posvetim ukrasavanju.

emge

Meni je tu veći problem koliko će biti "stara" torta na dan rodjendana. Ja uglavnom stavljam ili dan ranije ili na sam dan rodjendana, tako da za ovo unaprijed nemam odgovor.

Margarita

fondan sam stavljala kao i emge, dan ranije ili na dan rodjendana
figurice mogu da stoje koliko hoces, ako ih necete jesti :)

Zumbulica

Quote from: emge on August 15, 2011, 09:28:27 AM
Meni je tu veći problem koliko će biti "stara" torta na dan rodjendana. Ja uglavnom stavljam ili dan ranije ili na sam dan rodjendana, tako da za ovo unaprijed nemam odgovor.
Ovako, torte su uglavnom najlepse dva dana posle pravljenja, uglavnom 4-5 dana su sigurne za jelo, zavisi naravno od nacina cuvanja.
Ja fondan stavljam na dan rodjendana, mada sam stavljala i dan pre, a par puta i 2-3 dana pre.

modju

rodjendan slavimo u nedelju, torte ce biti gotove u cetvrtak uvece. Mislila sam da fondan stavim u petak. Da li je to ok? Naravno sve vreme ce biti u frizideru.

Do ove godine pravila sam tortu tako da bude gotova 2 dana pred slavlje, a fondan stavljala dan uoci rodjendana. Sada me brine sto treba dve torte "srediti", a sama sam. Nekako bih bila sigurnija da to uradim rnaije tako da ako nesto krene naopako imama vremena za popravku.

Zumbulica

Trebalo bi da bude ok, posebno ako je neka cvrsca torta  :)

Deda

Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

modju

:) znaci mm-u preti izbacivanje iz kuce u subotu, nadam se da nece nista po zlu krenuti  :think:

Hvala svima!