Main Menu

Tips & tricks-fondan

Started by cici, February 09, 2010, 09:11:57 PM

Previous topic - Next topic

Plava Baklava

Help!
Da li je jafa-torta dovoljno čvrsta za fondan? Imate li proveren recept? I možda ideju za neku dobru tortu s bananama?  :think:

moj vrtiguz

...................................................
ima nas i ovde:  http://plavabaklava.wordpress.com/

moje petljancije: http://bojeduse.wordpress.com/

zona sumraka: http://razmisljarnik.wordpress.com/

stacka

Ja nemam ni jednu tortu sa bananama koju stavljam pod fondan a sto se jaffe tice nju pravim ali nisam ljubitelj jer je ona (bar po receptu koji ja imam) jedna od meksih i redovno se iznerviram kad treba da je oblazem fondanom. :crazy:
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

dmi

ja isto ne bih tu tortu pod fondan, a ako vec hoces neku sa bananama mislim da cese morati da je oblozis sa strane korom da ti ne bi cureo fil i natapao fondan.
daj recept da vidimo tu sa bananama pa da vidimo odokativno jel ce moci ili ne
:kiss1:
Tesa Principessa 12.06.2005.
"...you're never fully dressed without a smile..."

"Act the way you'd like to be and soon you'll be the way you act."  — Leonard Cohen

anelore

Pa uvek mozes da uzmes recept za Moskvu i da ubacis banane i jos neko voce umesto visanja i breskvi (mada moze da se desi da bude preslatko). A Moskva je zahvalna za fondan.

emge

Stačka, kako da napravim Miu, Olivera i družinu? Imaš neki savjet, tutorijal, viedo klip?
Posebno me interesuje kako da napravim krila.

I da li mi treba nešto od alatki/materijala specijalno da dokupim?

stacka

Ne postoji nikakav tutorijal da ja znam. Taj crtac je koliko sam uspela da provalim popularan uglavnom kod nas, u Italiji i u Spaniji.
Ja gledam u slike, pustim crtani pa krenem. Do sada nisam imala priliku da pravim nikoga sem Mie, Lirije i Olivera.
Sto se krila tice treba ti cvecarska zica i zelatin, ja koristim dr. Oetker. Pola kesice sipam u dzezvu, polijem sa vode toliko da svuda bude prekriven i grejem. Kada se zgreje potopim zicu i polako prevlacim preko nje zelatin dok se ne napravi kao balon. Onda izvadim i ostavim da se osusi. Susi se relativno brzo, medjutim mora da prodje bar dan da bi moglo po njemu da se sara.
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

ocajna domacica

Evo i ja da postavim pitanje iskusnim domacicama :)
Moze li se oko torte staviti  fondan, a na vrh slag krem? Da li ce taj slag krem topiti fondan sa strane? Pravila bih neku cokoladnu tortu koja se cela oblaze slag kremom,da bi bila socnija.

cici

Verovatno ce da ga otopi a i sumnjam da ce lepo da izgleda.Odluci se za jednu vrstu dekoracije.

stacka

Ja nikad nisam probala ali znam zene koje jesu i koje kazu da je jako losa kombinacija. Ne bih experimentisala vec sto kaze Cici odlucila za jednu.
Aleksa - 22.12.2006.
Maša - 7.6.2010.

ocajna domacica

Što se izgleda tiče to me ne brine, već samo otapanje fondana. Možda je najbolje da probam sa bilo kojim parcetom torte na koji ću staviti ovu kombinaciju. A koja količina buter krema se stavlja?Mislila sam da je to mala količina,a opet na nekom snimku koji je postavljen sa YouTube žena stavlja mnogo krema kao da se radi o slagu ili o torti koja se ne završava korom već filom

cici

Mi zavrsavamo korom jer su nase torte drugacije, kod njih je buter krem najcesce fil sa dodatom aromom i zato ga stavljalju vise.Ti mozes da stavis koliko tebi odgovara, sa njim se jako lepo ispeglaju neravnine ako ih ima i sitne rupice nastale prilikom filovanja pa se postigne glatka i ravna torta.
Stavljaju zene fondan i na filove sa slagom ali pocne da se otapa pre ili kasnije, zavisi i od vremenskih uslova.

Zumbulica

Veci problem od otapanja je klizanje, jedno preko drugog - slag preko fondana ili fondan preko slaga uvek klizi. Toliko da moze da odvali deo torte ako je konstrukcija losa.
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

ocajna domacica

Izgleda da nisam dobro objasnila svoju zamisao. Ja ne bih stavljala šlag na ili ispod fondana već bih odozgo tortu završila šlagom a stranice oblozila fondanom

cici

Uspela sam jednom fondan preko slatke pavlake, zato sto sam zamislila da tako hocu :D nije previse klizilo ali je pocelo da se topi i sad mi je neverovatno kako sam uspela da stavim fondan preko svega toga klizavog i mekanog :rofl: i sto je najgore od svega uopste nije bila kriva :lol:

cici

Ja sam te razumela ali mislim da nece izgledati lepo.Kako mislis da dekorises odozgo i sa strane obzirom da su razliciti.