Dilema-potrebni saveti,iskustva i misljenje

Started by Maki, June 01, 2010, 10:13:43 AM

Previous topic - Next topic

maripoza

Quote from: Maki on June 01, 2010, 01:15:09 PM
Jao, ja sam jedna grozno tipicna vaga - mogla bih tako da mozgam za i protiv do sudnjeg dana.
Zato su vage i lavovi odlicna kombinacija.  :girl_haha: Vi mozgate do besvesti, pri tom ne radeci nista, a mi hocemo sve odjednom, pa radimo na vise frontova istovremeno. Pa ko duze izdrzi ludilo onog drugog.  :lol:

U svakom slucaju, nemoj da mozgas duze od godinu dana, treba dete posle i u srednju da ide.  :girl_haha:
Old enough to know better, but too young to care.

Lani

Quote from: AnaK on June 01, 2010, 02:08:12 PM
Vaspitačice u Maštaonici zaista imaju mnogo iskustva. Ako su ti savetovale da krene kasnije - ja bih ih poslušala bez dileme. Ako tako rešite, ona može ove godine da ide u predškolsko u Maštaonici, to tamo i nije toliko ozbiljno koliko bi trebalo da bude. A sledeće godine u predškolsko u vrtiću pri školi.

:kiss1:

Ovo mi zvuči kao super ideja.  :good:

cici

I ja bih je upisala kasnije.Samo se raspitaj da li bi je u državnom vrtiću primili u predškolsku vrtićku grupu ili u predškolsko koje traje 4 sata.
Ako si razumela šta mislim.

Xe

http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

Finalina

misljenja sam da je bolje da krene sa 7,5 ( iz puno razloga, osim ovih sto navodis da imate ), kao i da je bolje da "ponavlja" stariju grupu umesto da "ponavlja" predskolsko ( onda ostaje kao visak iz generacije jer svi drugari krecu u skolu, a i smorice se da dva puta savladava predskolski program jer ce joj tek to sigurno biti dosadno )

emge

Maki, a šta ona kaže? Da li jedva čeka školu? Kako prihvata obaveze?

Ja više naginjem ka tome da ide sa 6,5 jer je već manje više spremna što se tiče gradiva.
Razumijem što se brineš oko mucanja i samopouzdanja, ali i meni se čini da se to može srediti za godinu dana. Ako se ne sredi, onda ne bih silila da ide u školu prije 7,5.

rafa

Quote from: emge on June 03, 2010, 11:32:56 AM
Maki, a šta ona kaže? Da li jedva čeka školu? Kako prihvata obaveze?

Ja više naginjem ka tome da ide sa 6,5 jer je već manje više spremna što se tiče gradiva.
Razumijem što se brineš oko mucanja i samopouzdanja, ali i meni se čini da se to može srediti za godinu dana. Ako se ne sredi, onda ne bih silila da ide u školu prije 7,5.

I ja ovako mislim, imajuci iskustvo sa svojim starijim detetom.
Ona doduse nije imala govornih problema (ipak bitna razlika) ali je krenula u potpuno novo okruzenje poznajuci samo jednu devojcicu sa 5g9m. Ovde se krece sa 6, ona je decembarsko dete.
Pored svih mojih strahova, nisam se ni momenta pokajala. Gradivo savladjuje bez ikakvih problema, socijalni kontakti su 'kako svima tako i nama  :crycry:', ipak mnogo bolji ove nego prosle godine kada jeste bilo tesko i surovo. A svakako bih se kajala da sam je ostavila. Poredim je sa decom koja su sad prvi razred, ona je drugi, i razlika je ogromna. Sigurna sam da bih je 'unazadila' i smorila, da bi se osecala bespotrebno superiorno i dosadjivala veliku vecinu vremena. I ovako se dosadjuje most of the time, takva joj priroda.  :crazy:

:bighug: za vas
10.12.2002.
19.05.2005.

there's no truth, only perception

Maki

Sto se tice skole, ona kaze da bi zelela da ide.U stvari stalno pominje kako bi zelela u predskolsko, jer se tamo uci.Mislim da jos uvek nema pojma sta je tacno skola i kako to sve izgleda.
Obaveze prihvata ako joj se svidjaju,a ako ne - onda je problm.Mada mislim da je tako sa vecinom dece(a i odraslih).
Danas je donela knjigu da ucimo da citamo i bas se trudi.
Juce smo bili u Zavodu kod logopeda i ona je misljenja da ce nam trebati oko godinu dana minimum da sredimo govor i mucanje.Ako sve krene kako treba,bez nekih dodatnih komplikacija.Psihologa imamo tek sledece nedelje,pa cemo videti.Inace i logoped je za to da krene kasnije u svakom slucaju.
Meni je samo zao da se smara u skoli,jer mislim da ce za dve godine znati bas puno toga.
Ozbiljno razmisljamo o varijanti da ove godine krene u Mastaonici u predskolsko, a sledece ako bude trebalo ide u drzavni vrtic ovde u komsiluku.Onda nece biti isto, a mozda nece ni trebati.

emge

Ja sam krenula sa 6g9m (decembarsko dijete) i jedva sam čekala školu.
A, znala sam da se razlikuje od vrtića jer tamo idu veliki i kraće traje :lol:

Maki, definitvno je najpametnije da ide ove godine u Maštaonici u predškolsko, iduće u državni vrtić - ako bude bilo potrebe.

maripoza

Quote from: Maki on June 03, 2010, 09:36:45 PM
Ozbiljno razmisljamo o varijanti da ove godine krene u Mastaonici u predskolsko, a sledece ako bude trebalo ide u drzavni vrtic ovde u komsiluku.Onda nece biti isto, a mozda nece ni trebati.
I meni ovo zvuci kao odlicna varijanta, ako kazes da nije isto. Tako ces imati prostora da ispratis razvoj dogadjaja i da odaberes najbolje, kad za to dodje vreme.
Old enough to know better, but too young to care.

maxic

Moji prijatelji su nedavno bili u slicnoj dilemi i direktorka skole im je rekla ovo- Od djece koja su krenula ranije po neki roditelji se kaju sto su tako odlucili, nisam imala ni jednog koji se pokajao sto je djete dao kasnije-
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

Dawn

Moja sestra ima februarske blizance koji su krenuli ranije. Ona se jako pokajala jer vidi da jednostavno nisu bili spremni za školu, baš su se namučili u prvom razredu.

Lani

Aj da pitam vas koji znate... Iva kao januarsko dete rođeno 2006. mora da krene sa 2005. godištem ili isto može da čeka?

AnaK

Teorijski mora, osim ako psiholog ne proceni da treba da sačeka.
Janko 23.7.2002.

Lani