Dilema-potrebni saveti,iskustva i misljenje

Started by Maki, June 01, 2010, 10:13:43 AM

Previous topic - Next topic

Maki

Kao sto napisah mi smo u dilemi oko Sofijinog polaska u predskosko/skolu.
Ona je martovsko dete,znaci moze da krene u skolu i sa 6,5 i sa 7,5 godina.U slucaju da krene ranije sad od septembra bi trebalo da ide u predskolsko.
Mi smo prvo bili za tu varijantu da krene ranije zato sto: voli da uci i to je strasno zanima,zna azbuku i da pise skoro sva slova,poceli smo da sricemo polako,zna da broji do 100,da pise neke brojeve i da sabira do 10.Da napomenem da je nista od toga nismo terali da uci-TRAZILA je sama.
Cesto me pita- Mama,hajde da mi citas i pricas o svetu,ljudima,prirodi...U vrticu kaze da bi volela da ide sa predskolcima na cas jer je zanima.Tao da je po nekim stvarima spremna za predskolsko i skolu.

U dilemi smo zbog toga sto sofija povremeno muca,prilicno je stidljiva i potpuno neagresivna(mogu da je gaze beskonacno mnogo i mladji od nje).Povucena je i retko kad je ona inicijator bilo cega.
Vaspitacice kazu da je sto se tice pameti i inteligencija spremna da sutra krene u skolu, ali sto se tice samopouzdanja da sacekamo i da je damo tek sa 7,5.
Pitala sam sve lekare sa kojima smo u kontaktu i svi nam kazu da sacekamo.
sto se tice mucanja,ona vec godinu dana ide kod logopeda 2 puta nedeljno i popravio joj se govor puno,ali mucanje je i dalje tu u nekim stresnim situacijama.Posto smo zakljucili da je to kod nje psiholoski,a ne fizicki problem,logoped nas je uputila na Zavod za patologiju govora i psihofizicke poremecaje.Krenuli smo i ove nedelje bi trebalo da nam zakazu i psihologa.
Videcemo sta ce oni tamo da nam kazu i na kakvu terapiju ce ici.
Meni je to najveca prepreka da krene sad u predskolsko jer se bojim da ako se ne sredi sve do skole - deca su surova,zezace je,bice joj tesko.Zato mi se cini bolje da zbog toga krene kasnije kad bude zrelija i jaca da se nosi sa problemima.
Sa druge strane,volela bih da krene ranije jer mislim da je mnogo da cekamo jos dvegodine i da ce se kad najzad krene u skolu smoriti i bice joj dosadno.

Eto.Mi cemo sacekati misljenje psihologa i uraditi onako kako je za soku najbolje,bez obzira na nase zelej i planove.Ali bi mi znacilo iskustvo mama skolaraca i neko vase misljenje.Pa kuckajte.

Lani

Iskustvo nemam, ali na osnovu ovog što si napisala, dala bih je kasnije.
Srećno kako god da odlučite.  :bighug:

maripoza

Maki, a da se raspitas da li postoji mogucnost da krene odmah u predskolsko, pa da sledece godine, ukoliko procenite da jos nije za skolu, ostane jos jednu godinu u predskolskom? Moja drugarica je tako uradila pre par godina. Tada je to moglo, ne znam kako je sad. Zapravo, kad je dete zavrsilo tu godinu predskolskog, islo je na testiranje, ona je razgovarala sa pedagozima, iznela svoje misljenje, i slozili su se da ga ostave jos jednu godinu u predskolskom. Dete je tada bilo izuzetno verbalno inteligentno, ali je ona smatrala da je nedovoljno emotivno razvijen da krene u skolu. Februarsko dete, da napomenem.

Racunam da ce se za godinu dana neke stvari jos malo iskristalisati, pa cete lakse moci da procenite. Ako bude za skolu, upisete je, a ako ne, ostavite jos godinu dana u predskolskom. A ako je ostavis jos u vrticu, onda je to to i sledece godine nema predomisljanja. Kazem ovo jer mozda do sledece godine prevazidje problem sa samopouzdanjem i mucanjem. To je zapravo vise kao neka odstupnica, zbog ovog prvog dela, po kom kazes da svi smatraju da je zrela za skolu.
Old enough to know better, but too young to care.

Maki

Tako smo nesto i m kontali,ali problem je u sledecem.Ona je sad u privatnom vrticu,dosta daleko od kuce i skole u koju ce ici.Mi u ulici imamo drzavnio vrtic u koji nas nisu primili 2 godine.Mislili smo da je u predskolsko upisemo u taj drzavni vrtic,jer sad moraju da je prime, da upozna decu sa kojima ce ici u skolu.Da ne uleti posle u razred u kome se vecina dece poznae,a ona ne zna nikoga.
Pitala sam u drzavnom vrticu i kazu da predskolsko ne moze da se ponovi.Jedina varijanta o kojoj razmisljamo je da ove godine ide u predskolsko u njenom privatnom vrticu, a eventualno sledece u drzavnom.Jedino, sto ako stvarno sve sredimo do sledece godine i krene u skolu, nece nikog znati,bice najmladja...

maripoza

Znaci, nema sad sanse da ponovi? Bezveze. Kod ove moje drugarice se to pokazalo kao dobar izbor, pa ti zato ispricah.

Ja verujem da cete vi najbolje proceniti svoje dete (uz eventualnu konsultaciju sa strucnjacima) i na osnovu toga doneti odluku. Medjutim, to sto nikog nece znati u skoli ja ne vidim kao problem. Ja sam isla u predskolsko na drugom kraju grada, tako da sam se u skoli susrela sa potpuno nepoznatom decom. Isto tako, bas te godine kad sam krenula u skolu, u mom komsiluku su useljene dve ogromne zgrade, i to su mahom bile porodice sa decom skolskog uzrasta, pa su i toj deci u skoli svi drugari bili novi. Dakle, bilo je dece koja su se znala od ranije (ne toliko iz predskolskog, koliko iz zajednickih igri u komsiluku) i one koja nisu znala nikog. I ne videh da je to bilo kome bio problem. Isto tako je bilo mladjih, upisanih sa 6 godina itd.....  Mozda gresim, ali meni taj faktor uopste ne bi bio stavka za razmisljanje, niti smatram da je to bitno. Oni su tada jos mali, a citavih 8 godina je pred njima da razviju nova drugarstva.

Xe

Quote from: Maki on June 01, 2010, 11:32:41 AM
Pitala sam u drzavnom vrticu i kazu da predskolsko ne moze da se ponovi.
Moze, ali odluku o tome donosi psiholog prilikom upisa u skolu. Ako proceni da je nezrela za skolu, preporucice jos godinu dana predskolskog. Ali, sumnjam da biste to dobili, narocito zato sto je vec sad zagrejana za skolu.
S jedne strane, razumem strah od odbacivanja drustva jer povremeno muca. S druge, mozda se bas s njima savrseno uklopi i opusti, i prestanu svi problemi.
Bilo bi dobro da ima neku drugaricu s kojom ce krenuti zajedno u predskolsko, cisto da ima nekog svog.
Mislim da je najvaznije da procenite koliko je ozbiljno zagrejana i spremna za skolu.  :flower:
http://mojetvoko.wordpress.com/
moram ovo da loliram by MissL

maripoza

Quote from: Xe on June 01, 2010, 11:47:35 AM
Moze, ali odluku o tome donosi psiholog prilikom upisa u skolu.
Pa to, tako je kod ove moje bilo.
Ali, istina, pominjao mi je neko nedavno da se nesto oko toga promenilo. Verovatno bi se trebalo raspitati direktno u skoli, kod skolskog psihologa.

anelore

I ja se slazem sa maripozom sto se drustva tice. Cerka mog devera u razredu ima samo troje dece iz svoje vrticke grupe - dva decaka i devojcicu sa kojima se nije druzila u vrticu. Sto se ostalog tice, nisam sigurna da imam pametniji savet od onih koji su ti vec dati.

Zumbulica

Jelena je ponavljala prdskolsko, kao i pola njene grupe tada, zato sto su u startu bili upisani u mladju grupu ranije.
I mi smo tako bili u ogromnoj dilemi da li da je damo u skolu ranije (aprilsko dete) ili ne. Krenula bi sa 6 god i 4 i po meseca. I tada je ona bila zrela, pre svega intelektualno. Lomili, lomili i prelomili da je damo kasnije. Prvi razlog je bio to sto bi da je krenula ranije ipak bilo potrebno malo forsiranja, bez obzira na njenu zrelost. Drugi razlog je bilo to sto nismo zeleli da izgubi tu dragocenu godinu detinjstva bez obaveza.
Mozda se sada malo kajem kad vidim koliko odudara od ostale dece, bas zbog te njene zrelosti. Ona je i krupna pa mi je po nekad bude zao kad je vidim sa njima. Ali je u skoli sjajna, sve ide bez ikakvih problema i teskoca.

Jelena, a i Ema ce sada, je bila nova u skoli, sto meni nije nikakav problem. Zao mi je jedino vrtickih drugarstva, a sto se tice uklapanja sve je proslo bez problema. U svakom slucaju, moglo je da se desi da bude sa dvoje ili troje dece koje poznaje iz vrtica, svi su rastrkani, a nova prijateljstva se sklapaju u skoli.
:flower:
....moje srce, ptica divljine, naslo je svoje nebo u tvojim ocima ....

Deda

Bolje da je das kasnije -u stvari na vreme- jer su samo deca do 1.3. obavezna da idu sa 6.5 u skolu, rodjena u toku marta nisu, idu sa svojom kalendarskom godinom.
Moja drugarica cije je dete rodjeno 30.1.kaze da joj je najveca greska u zivotu sto ga je dala ranije u skolu.Doduse-decak je u pitanju, devojcice mao brze sazrevaju.
Moje je misljenje-bolje sa 7,5 i da joj bude pesma nego sa 6,5 pa mozda da se muci  :bighug:
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

Maki

I mi negde sve vise naginjemo ka varijanti da krene sa 7,5.A,opet - nadam se da ce se to mucanje srediti za vise od godinu dana i da ce joj se samopouzdanje popraviti.
Jao, ja sam jedna grozno tipicna vaga - mogla bih tako da mozgam za i protiv do sudnjeg dana.

anelore

I ja sam misljenja da bi se mucanje moglo srediti za godinu dana. Ja mislim da bih bila pre za raniji polazak u skolu nego kasniji - to sad kazem ovako, izdaleka. Ali ja sam jedna skorpija koja je svoje dete sa nepune 3 godine upisala na engleski i tekvondo, pa mozda nisam merodavna.

linga

Ono sto moze da bude varijanta je da ide 2 godine u predskolsko, nek bude s drugarima nek uci, uziva, pa moze i da ponovi.

Saska

moze i sad da se "ponavlja" predskolsko, cerka moje zaove ce ga ponoviti, jedino u tom slucaju ne refundira drzava troskove.

jova je rodjen 4. aprila i za njega je toliko bilo ocigledno da nije zreo za skolu, mada nije ni morao.

AnaK

Vaspitačice u Maštaonici zaista imaju mnogo iskustva. Ako su ti savetovale da krene kasnije - ja bih ih poslušala bez dileme. Ako tako rešite, ona može ove godine da ide u predškolsko u Maštaonici, to tamo i nije toliko ozbiljno koliko bi trebalo da bude. A sledeće godine u predškolsko u vrtiću pri školi.

:kiss1:
Janko 23.7.2002.