Dilema-potrebni saveti,iskustva i misljenje

Started by Maki, June 01, 2010, 10:13:43 AM

Previous topic - Next topic

AnaK

Deca rođena do 1. marta idu u školu sa prethodnim godištem, a deca rođena od 1. marta do, mislim, juna, mogu da biraju.  :kiss1:
Janko 23.7.2002.

maripoza

Quote from: Dawn on June 04, 2010, 10:07:54 AM
Moja sestra ima februarske blizance koji su krenuli ranije. Ona se jako pokajala jer vidi da jednostavno nisu bili spremni za školu, baš su se namučili u prvom razredu.
Ali mislim da je to dosta individualno i da zavisi pojedinacno od deteta. Neka deca su sa 6,5 zrelija od neke dece koja vec imaju 7,5. Ali valjda zato i postoje te psiholoske procene pre upisa u skolu.

Ja sam imala priliku da vidim samo jedan nesrecan primer, a to je dete upisano u skolu sa 5,5. Ne znam zasto su roditelji to uradili, ali ja sam to "dete" upoznala u srednjoj i bas se videlo da odudara od ostale dece. I od onih koji su krenuli sa 6, a kamoli sa 6,5 i 7. I to da odudara najpre emotivno. Mislim, ali nisam sigurna, da su roditelji valjda mislili da je prepametna i dali je u skolu tako rano, a ta njena "pamet" se toliko istopila medju ostalom talentovanom i inteligentom decom u srednjoj skoli, da je po inteligenciji bila jedno sasvim prosecno dete, a emotivno potpuno nezrela i nesposobna da se nosi sa svojim obavezama i problemima. To ju je pratilo kasnije i na fakultetu.

Kod dece upisane sa 6 nisam vidjala nikakve primere nezrelosti i neprilagodjenosti, barem ne u tom smislu da im to kasnije nesto preterano smeta. Ali i dalje mislim da je individualno i verujem da neka deca sa 6 jesu za skolu, a neka ne. No, najveca dilema je valjda kod onih koji imaju oko pola godine manje ili vise u septembru, kao sto je to kod Maki slucaj.
Old enough to know better, but too young to care.

Maki

Bas tako.Najvise me muci to sto je Sofija od strane vise ljudi(vaspitacica,logopeda,pedijatra...)ocenjena kao intelektualno zrela, emocionalno nezrela.
Cemu dati prednost??
Jedva cekam taj razgovor sa psihologom - sve se nadam da ce mi se stvari razjasniti.Ako ne odmah, a ono do septembra kad budemo morali definitivno da odlucimo.
 

maxic

Maki, ja bih dala emotivnoj zrelosti prednost. Mozda bih razgovarala sa psihologom i privatno na tu temu.
Milos je decembarsko djete, i ja sam mrtva srecna, sto ce imati tih pola godine viska da sazri.
Good luck, teska odluka.
Anya 3-26-04
Milosh 12-31-05
Marko 8-3-07

AnaK

Intelektualno će biti zrelija, i ja se ne bih mnogo brinula da će joj biti dosadno. Veoma brzo oni počnu da rade i ono čemu ih ni roditelji, ni u vrtiću nisu učili. A stvarno mislim da je emotivna zrelost na tom samom početku mnogo, mnogo važna za prihvatanje škole na duže staze.
Janko 23.7.2002.

Beatrix Kiddo

Maki, i ja bih cekala emotivnu zrelost.
Jeste da su djecaci manje zreli od djevojcica, ali se jos mucim da Balsi ugradim malo samopouzdanja.
Kod nas se djeca koja do januara pune 6 godina upisuju u prvi razred, Balsa je napunio 6 u septmbru, ali se ja mnogo kajem sto ga nisam ipak ostavila jos jednu godinu...
Mislim da bi mnogo lakse prihvatao obaveze da je ove godine poceo od prvog razreda, ovako se bas moramo muciti oboje da postigne uspjeh...
Balša  02.09.2002.
Varja  29.07.2004.
Uroš   07.05.2007.