Main Menu

Dojenje

Started by emge, June 26, 2010, 07:07:07 PM

Previous topic - Next topic

vrana

Pa ja se to bas i pitam, cemu tolka drama oko dojenja? :lol:
Ja i ne mislim da neko treba nesto sebi da prizna,  nego da bi svima bilo lakse da prekinu da doje na vreme :lol:

Malo mi je problem sto me ovde niko ne nervira pa ne mogu da se britko svadjam na tu temu  ;D

Da skratim, nista ja nemam protiv toga da neko drugi primenjuje produyeno dojenje, samo mislim da bi vecina probelma koji se posle javljaju efikasno bila prevenirana blagovremenim prestankom. A u balgotvorne efekte produzenog dojenja ja prosto ne verujem. Nemam nista protiv da ih neko vidi i zbog njih u tome istrajava  :innocent:
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

Deda

Kad bih ja nekim cudom imala 3.dete , grebala bih rukama i nogama da dojim  :lol: iskljucivo zbog cene adaptiranog mleka, pa to je cista propast :nesvest:
Miss Fantastic     -   23.8.2004.
Mister Bombastic-    29.5.2006

Saska

Quote from: vrana on November 29, 2011, 11:59:26 AM
Evo stize Vrana da je podrzi  ;D

S tim da naravno nikoga ne treba da se tice do kad ce ko da doji, i iz kojih razloga. Al ima pravo da misli ovo sto misli Elanor (da je to cesto vise potreba majke nego deteta). Ja to isto mislim.

A mislim i da je najbolje da majka bude ta koja ce da odvikne dete od sisanja. Ne zato sto treba ona sama da ga SAVLADA, ko sto neko rece, nego zato sto mislim da je vazno  i da mu pokaze da je tu za njega, da moze  ga utesi i razume i bez da mu poturi dojku. Sigurno je tako za nju teze, ali za dete mislim da je znacajnije da ona bude tu u tom trenutku.

Ja upotrebih termin savlada, pod navodnicima, al naravno ne u smislu da ga pobedi u rvanju, nego nekako ovako kao sto ti napisa. Slaba sam u verbalizaciji emocija i postupaka, sklona sam pojednostavljivanju
Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.
ali to je to otprilike.

emge

Vrano, koji problemi mogu da se jave zbog produženog dojenja?
Nisam shvatila da su problemi prekidanja dojenja u pitanju ili problemi u razvoju djeteta.

vrana

Quote from: linga on November 29, 2011, 12:10:26 PM
Evo stiže Elanor pomoć  :rofl:
Vrano, ne se ljutiŠ :)

vidim pitala si tamo (militantne dojilje  :lol: ) o dojenju i c.r.  :ljut: a nas ništa?
Ako te nešto zanima - piiitaj  ;)

Hahaha, pa naravno da se ne ljutim  ;)

A za ovo drugo, nesto nisam mogla da se setim ko je odavde imao CR, a tamo ih znam milion, nemoj se oma vredjas :lol:
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

Lani

Quote from: emge on November 29, 2011, 12:26:47 PM
Nisam shvatila da su problemi prekidanja dojenja u pitanju ili problemi u razvoju djeteta.

I ja bih to volela da znam. :)

vrana

Quote from: emge on November 29, 2011, 12:26:47 PM

ma jok bre, opusti se, kakav razvoj deteta, njemu nista nece da fali, nego u prekidanju dojenja. Mislim na to budjenje nocu, neispavanost i majke i deteta, cimanje z amajcu, nejedenje, histerisanje i taj fazon. Ne kazem da se to uvek desava, ali oni kojima se desava se cesto bas na to i zale, a svega toga ne bi bilo da su prestali da doje do devetog meseca :)
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

senka

Vrano, a kako da predvidimo takav sled?
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

emge

Iskreno, meni je u glavi godina dana bila kao minimum za dojenje, a ne maksimum. E, posle godine kad se desi, desi. Izbjegla bih da budu baš jezički jaki, da diskutujemo o tome da li treba ili ne :rofl:
Marta je prestala sa 14 mjeseci, samo je rekla NE.
Marko polako prestaje, očekujem da do NG prekinemo skroz.
Nemamo nekih problema, sem kad je bolestan ili umoran zna da pokazuje prstom i govori "njam" :lol:
Ali to i kad se desi, desi se samo jednom dnevno.
Ja mu ne nudim, pa očekujem da sad polako prestanemo. Ništa mu ne falim kad nisam kod kuće, može sa tatom fino sam.

Lani

Ali to je sve individualno. Ja sam Ivu dojila posle napunjenih godinu dana i prekinuli smo bez promila histerisanja i drame. Samo je jednog dana odlučila da neće više. I ja se nisam mešala, prihvatila sam to odmah, upravo iz razloga što nemam sebične porive vezane za dojenje. ;D
Niko ne može znati kako će to izgledati kad krene odvikavanje, možda bude histerije a možda bude kao sa mojom Ivom.

Dedo, potpuno si u pravu za cenu adaptiranog mleka. :girl_wacko:

edit: Vidim da je senka napisala nešto slično kao i ja.

vrana

Quote from: senka on November 29, 2011, 12:33:51 PM
Vrano, a kako da predvidimo takav sled?

Pa nikako, zato preventivno delas, za svaki slucaj. Tako je iz moje perspektive, ali to je zato sto ja u blagotovrna dejstva dojenja posle tog uzrasta prosto ne verujem. Ko veruje, onda moze da izvaga da li mu je ipak draze da nastavi da dodji bez obzira na eventualne teskoce sa kojima ce se kasnije susretati.

Ja recimo mislim da je i za dete dobro da se u tom nekom uzrastu nauci da moze da se utesi i bez hrane, dodirom sa majkom, mazenjem, pricanjem, tepanjem.
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.

emge

Moja djeca nisu imala flašicu, cuclu, ma ništa od sinonima bebe i onoga što treba izbaciti jednog dana. Sem pelena, naravno :lol:
Marta je i dojenje ostavila bez frke, mislim da je ovaj mali veći ljubitelj (ipak je muško :lol:), ali isto mislim da će to proći bez frke.

Lani

Quote from: vrana on November 29, 2011, 12:37:32 PM
Ja recimo mislim da je i za dete dobro da se u tom nekom uzrastu nauci da moze da se utesi i bez hrane, dodirom sa majkom, mazenjem, pricanjem, tepanjem.

Vrano, oba moja deteta su sa devet meseci (da uzmemo taj uzrast, ti si ga pomenula kao uzrast za odvikavanje) bila suviše mala da mene u svojim glavama odvoje od mojih grudi.
Onog trenutka kad bih sela ili još gore, prilegla sa njima, odmah bi kretalo okretanje ka grudima, hvatanje za majcu i slično.

senka

i ja mislim da su sa 9 isuviše mali za tako zreo pristup
M.2000.
K.2003.
A.2006.
SD mama

vrana

Moj nije ni osetio prekid, sistemastki sam ukidala jedan po jedan podoj i yamenjivala ih obrokom dok nisam ostala samo na dva, nije ni primetio da je prestao da sisa.
Nisam ga prosto nikad tesila niti uspavljivala sisanjem, njemu su ta dva koncepta bila potpuno odvojena od pocetka. Trudila sam da se da mene vidi kao izvor ljubavi, topline i utehe a ne moje grudi, jer sam mu ja ostala i posle njihovog ukidanja  :innocent:
Nisam ga ni dojila na zahtev, sisao je da bi jeo, a sve izmedju je bilo mazenje, nosanje, ljuljanje, pevanje.

Eto ja sam tako. Ne kazem da tako treba i vi. Ne kazem ni da je najbolji nacin. Za mene jeste. Ali ne znam ni da li ce mi drugi put sve ici tako glatko. Svakako cu tako pokusati, ali ko sto rece Senka, to nikad ne mozes da znas  :innocent:
Vasa 3.8.2008.
Vuja 13.1.2012.